Een reis naar Georgië draait niet alleen om cultuur, wijn en kachapuri. Dit land blinkt ook uit op natuurvlak. Niet ver van hoofdstad Tbilisi vind je Stepantsminda, één van de mooiste outdoorgebieden in Georgië. Het hoogtepunt van het stadje is de Drievuldigheidskerk van Gergeti. Een hele mond vol, dus ik ga verder met de kortere Engelse naam: Gergeti Trinity Church. Deze kerk heeft een prachtige fotogenieke ligging bovenop op een heuvel. Om er te komen, kun je óf een taxi nemen óf zelf de hike omhoog maken. Ik koos voor het laatste. De hike was pittig, maar het was alle zweetdruppels waard. In deze blog post geef ik je 7 praktische tips voor Stepantsminda en de hike naar de Gergeti Trinity Church.  

Lees ook: 10 leuke en bijzondere dingen om te doen in Batumi, Georgië.

Wacht, is het niet Kazbegi?

Voordat we beginnen met de tips, moeten we het eerst hebben over de naam van deze stad. Veel reizigers noemen de stad Kazbegi. Ook ik deed dit, totdat ik verder in de geschiedenis van de stad dook. In de tijd van de Sovjet-Unie heette het bergstadje Kazbegi, maar in 2006 is de stad teruggegaan naar de oorspronkelijke naam Stepantsminda. De naam komt van de orthodoxe monnik Stephan die als kluizenaar in dit gebied woonde. In de praktijk kun je beide stadsnamen gebruiken, iedereen zal je begrijpen.

hike Stepantsminda

Wat moet je verwachten van de hike?

 • Tijd: de hele hike duurt 3 uur (1,5 uur omhoog, 1,5 uur naar beneden) + tijd boven om de kerk te bekijken en van het uitzicht te genieten.
 • Stijging: zo’n 500 meter. Stepantsminda ligt op 1740 meter hoogte, de kerk ligt op 2170 meter hoogte.
 • Niveau: dit is een prima hike voor beginners. Het is meer een stevige wandeling dan een hike. 

7 praktische tips voor Stepantsminda en de Gergeti Trinity Church hike

Tip 1: trek een trui aan

De rit naar Stepantsminda bestaat voor 75% uit slalommen, steeds hoger de bergen in. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt. Ik bezocht Georgië in juli, over het hele jaar gezien de warmste maand in Stepantsminda. ’s Ochtend vertrok ik met 35 graden uit Tbilisi en die middag kwam ik aan in Stepantsminda waar het 18 graden was. Tijdens de hike naar de Gergeti kerk nam de temperatuur nog verder af. Bereid je dus voor en neem warme kleding mee.

Tip 2: blijf een nachtje slapen

Met de marsjroetka van Tbilisi naar Stepantsminda duurt 3,5 uur (prijs: 10 GEL). Als je echt wil, kun je er een dagtrip van maken. De eerste marsjroetka naar Stepantsminda vertrekt om 7.00 en de laatste marsjroetka terug naar Tbilisi vertrekt om 17.30. Toch raad ik je dit niet aan. Ten eerste zit je in totaal zes uur in een marsjroetka (het racemonster van Georgië), en ten tweede, het bergstadje biedt genoeg outdoor activiteiten om je een dag of twee te vermaken.

hike Stepantsminda
hike Stepantsminda
Uitgang dorpje, begin route.

Tip 3: Vind het makkelijke pad

Er zijn drie wandelroutes naar de Gergeti Trinity Church. Helaas nemen toeristen vaak (onbewust) de moeilijke route. Emily van Wander-Lush schreef een super handig artikel over het vinden van de makkelijke route. Ik raad je aan om dit artikel te lezen voordat je start met de hike. Als samenvatting noem ik alvast de belangrijkste tip: houd altijd links aan.

Praktische tips om bij het begin van het makkelijke pad te komen:

 • Loop vanaf het centrum naar de brug. Steek de brug over, sla linksaf en loop richting Red Stone Guesthouse. Je komt bij een t-splitsing, te herkennen aan een blauw bord van Guesthouse Blue Caps. Ga links (dus niet naar het Guesthouse toe).
 • Wanneer je bij de onderkant van de heuvel bent aangekomen, zie je twee paden. Pad nummer 1 (aan de rechterkant) is het moeilijke pad. Het is korter, maar het loopt steil omhoog. Pad nummer 2 (aan de linkerkant) loopt langs het water om de wachttoren heen. Dit pad gaat geleidelijk omhoog. Houd links aan en ga voor pad 2 (=het makkelijke pad). Er schijnt ook nog een derde pad te bestaan dat door het bos loopt.
hike Stepantsminda
Ga linksaf.
hike Stepantsminda
En weer links aanhouden, om de heuvel heen.

Tip 4: trek goede schoenen aan (voor de hike)

Verwacht geen strakke wandelpaden. Het pad bestaat vaak uit los grind. Zeker op weg naar beneden kun je makkelijk wegglijden. Het laatste deel van de route loopt door een open weide en gaat vrij steil omhoog. Laat die sandalen achter in het hotel en trek een paar sneakers aan. 

hike Stepantsminda
hike Stepantsminda

Tip 5: neem een sjaal mee (voor de kerk)

Vergeet niet, de kerk is een religieuze plek. Dit betekent dat je gepast moet kleden. Mannen mogen alleen naar binnen als ze een lange broek aan hebben en voor vrouwen zijn er rokken beschikbaar. Vrouwen moeten ook hun haar bedekken, dus breng een sjaal mee. Het is niet toegestaan om foto’s te maken in de kerk.

hike Stepantsminda
hike Stepantsminda

Tip 6: zie de kerk als een leuke bonus

Ik moet zeggen, de tocht omhoog en het uitzicht is mooier dan de kerk zelf. De imposante groene bergen en de met sneeuw bedekte toppen zijn magisch om te zien. Maar de kerk zelf? Ik vond het niet echt spannend. Georgië heeft mooiere kerken, zoals de Drie Heilige-Eenheidskerk in Tbilisi. Dit wil niet zeggen dat je niet moet kijken. Loop zeker naar binnen, maar verwacht er niet te veel van. Je doet deze hike voor het uitzicht, de kerk is een leuk extraatje.    

Tip 7: neem eten mee

Afgezien van de kerk vind je niets anders op de heuvel. Er zijn geen cafés or restaurants. Neem dus zelf een koekje of broodje mee voor het geval je honger krijgt. Ik raad je aan om een rondje om de kerk te lopen en de verschillende uitkijkpunten te bekijken. Achter de kerk (voorbij het kruis) heb je een mooi uitzicht over de vallei. Een prima plek om een bammetje te eten!

Er lopen een paar zwerfhonden rond op de heuvel die graag met je meelopen. Ze doen niets.

Ik nam dezelfde route weer naar beneden, maar je kunt er ook voor kiezen om het pad voorbij het kruis te nemen (het zag er wel steil uit).

Meer wandel en hike opties rond Stepantsminda

 • St. Elias kerk: een stevige wandeling net zoals Gergeti Trinity Church.
 • Gergeti gletsjer: hike van 9 uur.
 • Chaukhi vallei: hike van 3 uur (startpunt: Juta).
 • Truso vallei: hike van 5 uur.

Ben jij een wandelliefhebber? Zou jij een hike willen maken in Stepantsminda?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  • Esther Reply

   Kazbegi wordt al redelijk goed bezocht. Ik zag flink wat Nederlanders en andere Europeanen, maar ik gun Georgië zeker meer toeristen. Het is een prachtige bestemming!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.