Als ik aan Batumi denk, dan denk ik aan een ui. Deze Georgische stad moet je pellen. Oppervlakkig bekeken is het een populaire badplaats aan de Zwarte Zee dat zich vooral lijkt te richten op Russische toeristen. Maar als je wat dieper kijkt, dan zie je dat Batumi meer te bieden heeft. Dit is ook de stad van de liefde, bizarre architectuur, charmante straatjes, Adjara keuken en nog veel meer. In deze blogpost vertel ik je over 10 leuke en bijzondere bezienswaardigheden in Batumi, en ik geef je tips waar je lekker kunt eten en drinken.

Georgische marsjroetka inwijding

Voordat we overgaan naar de bezienswaardigheden van Batumi, vertel ik je eerst het verhaal over hoe we er kwamen. Mijn vriend en ik reisden per vrachtschip van Bulgarije naar Georgië. We kwamen aan in Poti en stapten direct in een marsjroetka naar Batumi. Het groepje chauffeurs, dat rondhing op de parkeerplaats, vond twee backpackers razend interessant. We zeiden dat we uit Nederland kwamen, waarop ze vrolijk reageerden met ‘Sandra!’. Gelukkig had ik me ingelezen en wist ik dat dit de Nederlandse vrouw is van de oud-Georgische president. Dus ik knikte.

Verstand op nul en gaan

Tien minuten later zat het busje vol en konden we gaan. De chauffeur trapte het gas vol in en maakte het zijn missie om al bellend alle auto’s voor hem in te halen. We leerden dat dit de rijstijl is van alle chauffeurs. In een marsjroetka stappen is alsof je in een raceauto stapt. We leerden ook dat koeien langs de weg zien heel normaal is in dit deel van het land, en dat deze dieren plots kunnen oversteken. Iets wat gebeurde tijdens die eerste rit. Toen we Batumi binnenreden, gaf het minibusje het op. Lachend keek chauffeur naar achter en mompelde een paar woorden. Blijkbaar was het een oproep aan alle mannen, want de heren stapten uit en gingen het busje duwen. Only in Georgia!

Lekker inhalen!
Gelukkig zijn de bezienswaardigheden in Batumi de rit waard.

Is Batumi de omweg waard?

Batumi ligt meer dan 300 kilometer van Tbilisi af, waardoor reizigers zich terecht afvragen of deze stad de reis waard is. Ik vond Batumi een geweldige stad met een mooi centrum, bijzondere bezienswaardigheden en toffe street art. Als je houdt van gekke plekken met een bizarre mix van architectuur, dan is Batumi iets voor jou. Kom je via de Zwarte Zee (zoals wij) of via Turkije binnen, dan is een stop in Batumi een logische keuze. Maar reis je vanuit Tbilisi en heb je niet zoveel tijd, dan zeg ik: besteed die dagen liever op andere plekken.

10x leuke en gekke bezienswaardigheden in Batumi

1. Spot het reuzenradgebouw

Batumi is de stad van de bizarre bezienswaardigheden, en het mooiste voorbeeld is de Technische Universiteit. Dit gebouw staat ook wel bekend als het reuzenradgebouw. Het is de hoogste skyscraper van de stad en aan de zijkant pronkt een goudkleurig reuzenrad. Het uitzicht vanuit dit reuzenrad moet waanzinnig zijn, maar helaas zullen we het niet weten. De universiteit is nooit geopend. Het gebouw had technische mankementen. Ironisch, he?

Reuzenradliefhebbers, wees niet getreurd! Batumi heeft ook nog een functionerend reuzenrad. Je vindt dit rad vlakbij het Ali & Nino beeld, aan het einde van de strandpromenade. Een ticket kost 3 GEL.

bezienswaardigheden Batumi
Bizar dat deze skyscraper leeg staat.

2. Zwijmel weg bij Ali & Nino

Vlakbij het reuzenrad vind je de twee gigantische metalen beelden van Ali en Nino. Dit is de Georgische versie van Romeo en Julia en vertelt het liefdesverhaal van Ali, een Azerbeidjaanse moslim, en Nino, een Georgische prinses en christen. Toen de twee eindelijk samen konden zijn, brak de Eerste Wereldoorlog uit en werd Ali vermoord. Het is een mooi en tragisch verhaal dat bij het vallen van de avond tot leven komt. Rond 19.00 uur komen de beelden in beweging en draaien de twee verliefd om elkaar heen. Kanttekening: het schema is niet consequent. Sommige avonden bewegen ze wel, andere avonden weer niet.

Tip: leer meer over dit liefdesbeeld en alle andere highlights op de Batumi Boulevard tijdens deze tour.

bezienswaardigheden Batumi
Neem een kijkje overdag en ’s avonds.

3. Bekijk de discobal, de Alfabettoren

Een avondwandeling over de promenade is een goed moment om de Alfabettoren in volle glorie te zien. Deze toren toont de 33 letters van het Georgische alfabet. Voor wie dit alfabet niet kent, doe even een google rondje. Het is één van de meest sierlijke schriften ter wereld. ’s Avonds zijn de letters verlicht, maar het meest opvallende deel is de bol bovenop op de toren. Het lijkt wel op een discobal!

De toren biedt ook een uitzichtplatform. Een ticket kost 8 GEL.

bezienswaardigheden Batumi
bezienswaardigheden batumi
De discobal aan de linkerkant.

4. Tel alle liefdesbeelden

Ali & Nino is niet het enige liefdesbeeld in Georgië. Batumi druipt van de liefde. Loop of fiets (huur je tweewieler bijvoorbeeld hier) de promenade af en je komt langs allerlei kunstwerken met een rood hartje. Daarnaast vind je ook een paar andere installaties, zoals een schelp en een paar schoenen.

bezienswaardigheden batumi
Strak fietspad langs de promenade.

5. Drink of eet Georgische wijn

Deze tip gaf ik ook in mijn blog post over wat te doen in Tbilisi. Georgië is het land van de wijn, dus ik stel voor dat je iedere kans aangrijpt om het proeven. Zo zagen we op de promenade in Batumi een kleine wijnstand. Hoe leuk! Ook kom je langs een ijssalon waar je wijnijs kunt bestellen. Vegans: Luca Polare zit ook op de promenade en zij hebben heerlijk sorbetijs.

Over alcohol gesproken, Batumi heeft ook een Chacha toren. Chacha is een nationaal drankje dat super sterk is. De toren is gebouwd in 2012 en huist een toeristeninformatiepunt. Het ontwerp is een kopie van de klokkentoren in Izmir (Turkije). Iedere avond gingen de fonteinen onder de toren aan en kwam er 10 minuten lang chacha uit (in plaats van water). Helaas werkt de fontein niet meer.

Lees ook: Bezienswaardigheden Tbilisi: 14 leuke dingen om te doen (+ route).

Wijnstand op de promenade.
En een wijnijssalon!
Het strand in Batumi bestaat uit kiezel, dus breng waterschoentjes mee.
De Chachatoren zonder chacha.

6. Pleinhoppen in Old Town

Batumi Old Town is leuk om doorheen te dwalen. Het telt drie pleinen die je goed kan gebruiken als leidraad voor een wandeling. De eerste is het Europaplein, het mooiste plein van de stad. Je gaat naar dit plein voor de architectuur en het beeld van Medea en de Gouden Vacht. Dit is een verwijzing naar de Griekse mythe van Jason en de Argonauten en hun zoektocht naar de gouden vacht. Medea was een prinses in het Colchis koninkrijk, voorloper van het huidige Georgië.

Het tweede plein is Piazza, een plek die geïnspireerd is door het San Marcoplein in Venetië. Je gaat naar dit plein voor de gezelligheid. Dit is een prima plek om te borrelen en te eten. Neem een kijkje bij het mooie mozaïek midden op het plein. Het derde plein is het Theaterplein, met de Neptune Fontein als pronkstuk. Het is een kopie van de Neptune Fontein in Bologna (Italië).

Europaplein.
Kloktoren op Europaplein.
Theaterplein, met het Batumi Theater aan de achterkant.
Piazza in Batumi.

7. Doe een rondje langs de kerken

Batumi heeft kerken in alle soorten en maten. Reden voor dit is het feit dat religie in de Sovjet-Unie verboden was en mensen in de jaren negentig het geloof herontdekte. Als je slechts de tijd hebt voor één kerk, dan raad ik je de Sint-Nicolas kerk aan. Dit is een prachtige Grieks-Orthodoxe kerk. Tip: stop een sjaal in je tas, zodat je snel je hoofd of benen kan bedekken.

Batumi heeft trouwens niet alleen kerken. Neem ook een kijkje bij de Orta Jame moskee of de Batumi synagoge.

8. Kijk omhoog op Rustaveli Avenue

Batumi is een bijzondere stad, en je vindt de meest bijzondere architectuur op de Shota Rustaveli Avenue. Let op de gekke details zoals het Face House, of bekijk imitatiegebouwen van de Acropolis en het Colosseum.

bezienswaardigheden batumi face house

9. Zet de moderne Macdonalds op de foto

Normaal raad ik niemand aan om naar de MacDonalds te gaan, maar in Batumi moet je een uitzondering maken. Vlakbij de Dansende Fontein vind je een markant gebouw in de vorm van een glimmend ruimteschip. En ja, in dit moderne gebouw is een MacDonalds (en een ondergronds benzine station) gevestigd. Dit moet de coolste MacDonalds ter wereld zijn! Het was verleidelijk om even binnen te kijken, maar toen herinnerde ik me: het is een MacDonalds. Het eten is niet zo modern als het gebouw.

bezienswaardigheden batumi architecture

10. Ga op street art jacht

Lang leve street art! Van alle steden in Georgië vind je in Batumi de beste street art. Deze stad heeft een aantal mooie murals en hopelijk wordt dat in de toekomst nog verder uitgebreid. Hieronder vind je een lijstje met adressen:

 • Sea Selfie, op de zijkant van de Batumi Staatsuniversiteit. Adres: Ninoshvili/Rustaveli straat 35/32.
 • Dr. Love, in de stijl van een cartoon. Adres: Memed Abashidze Avenue 5.
 • Underwater Building, gemaakt door de bekende Georgische artiest Gagosh. Adres: Mazniashvili straat 23.
 • Man with Donkey, mijn favoriete mural in Batumi. Adres: Oto hotel, Pirosmani straat 8.

Daarnaast vind je nog veel meer werken op de muren rondom Batumi Sea Port en Wonder Park (het gebied tussen de vuurtoren en reuzenrad). 

bezienswaardigheden batumi street art
bezienswaardigheden batumi street art
bezienswaardigheden batumi street art
bezienswaardigheden batumi street art
bezienswaardigheden batumi street art
bezienswaardigheden batumi street art

Tips voor waar te eten & drinken

 • Porto Franco: een traditioneel restaurant met veel vleesaanbod, maar ze hebben ook een paar vegetarische en veganistische opties op de kaart. Ga voor de Adjara kachapuri (brood gevuld met ei en kaas) of Adjara lobiani (bonenbrood). Adjara is de naam van het autonome Zwarte Zee district waar Batumi de hoofdstad van is. Dit gebied staat bekend om z’n zware gerechten met veel kaas en ei. Adres: Konstantine Gamsakhurdia straat 40.
 • Me.Kava: een leuk koffietentje dat ook eten serveert. Eén van de weinig plekken in Batumi die sojamelk heeft voor koffie of smoothie bowls. Adres: Merab Kostava straat 25.
 • Uncle Feng’s: heb je zin in een andere keuken? Ga voor de Aziatische cuisine bij Uncle Feng’s. Ik waarschuw je alvast: de porties zijn fors. Krijg je het niet op? Je kunt een container vragen om het mee te nemen. Adres: Noe Zhordania straat 3.
Adjara Lobiani.

Waar te slapen?

Ik sliep in een Airbnb. Een prima plek, maar vrij ver van het centrum af. De volgende keer zou ik in het centrum verblijven, bijvoorbeeld bij N16 hotel. Het ligt 800 meter van het Europa plein en is beoordeeld met een 9,5 op Booking.com. Een andere leuke optie is het Mariinksy Aparthotel, beoordeeld met een 9,3 op Booking.com én het heeft een mooi dakterras. Klik hier voor een overzicht van hotels in Batumi.

Vervoer naar Batumi

 • Er vertrekt ieder uur een marsjroetka vanuit Kutaisi naar Batumi. Rit duurt 2,5 uur en een ticket kost 10 GEL.
 • Ga liften! Wij legden de route Kutaisi – Batumi liftend af en dat ging erg soepel. De reis duurde langer dan een marsjroetkarit, maar daar kregen we wel een onvergetelijke ervaring voor terug.
 • Kom je uit Tbilisi? Dan kun je het beste de trein nemen. De trein vertrekt 8 keer per dag en een ticket kost tussen de 20 en 40 GEL (afhankelijk van de klasse). Wij hebben zelf nooit de trein in Georgië genomen, omdat de tijden niet uitkwamen of de rit uitverkocht was.

En dat zijn ze, 10 leuke en bijzondere bezienswaardigheden in Batumi. Ben jij al in deze stad geweest?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  • Esther Reply

   Ik ben hier zelf niet geweest, maar ik heb er goede verhalen over gehoord! Op het lijstje voor de volgende keer 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.