Ben je een reis aan het uitstippelen door Georgië en wil je meer zien dan alleen de grote steden? Ga naar Akhaltsikhe en Vardzia, twee bijzondere bestemmingen in Georgië. Sinds ‘Wie is de Mol 2018’ staan deze plekken al op mijn lijstje. Het zag er op tv zo magisch uit! De kandidaten liepen langs zingende monniken in het grottenklooster van Vardzia en hielden een speurtocht in het Rabati Kasteel van Akhaltsikhe. Tijdens mijn reis door Georgië wilde ik deze twee plekken absoluut niet missen. In deze blog post lees je alles wat je moet weten over Akhaltsikhe en Vardzia, en ik geef je tips voor meer uitstapjes in de omgeving.
Lees ook: 8 redenen waarom je Kutaisi juist niet moet overslaan tijdens een reis door Georgië.
Akhaltsikhe als uitvalbasis
Je kunt ervoor kiezen om Akhaltsikhe en Vardzia op een dagtrip vanuit Tbilisi te bezoeken, maar ik raad je het niet aan. De afstanden zijn te groot, waardoor het een slopende dag zou worden. In plaats daarvan kun je beter overnachten in Akhaltsikhe en deze stad gebruiken als uitvalbasis. Mocht je aanraders zoeken voor een slaapplek: ik sliep bij Guesthouse Host Family. Dit zijn twee kamers met privé badkamers in het huis van Nato en haar familie. Niet alleen zijn Nato en haar zus ontzettend gastvrij (wat vrij standaard is in Georgië), de familie maakt hun eigen rode wijn, het huis ligt op 5 minuten lopen van het Rabati Kasteel en een kamer kost tussen de 10 en 15 EUR per nacht. Een dikke aanrader!
Multicultureel Rabati Kasteel
Je komt naar Akhaltsikhe voor één ding: het Rabati Kasteel. Meer heeft het stadje ook niet te bieden. Maar geloof me: dit fort is de omweg waard. De geschiedenis van het Rabati Kasteel loopt helemaal terug naar de 9e eeuw. In de eeuwen die volgden, viel het fort onder het Huis van Jaqeli, de Ottomanen en de Russen. In 2011 en 2012 is het complex volledig gerenoveerd, waardoor het er praktisch als nieuw uitziet.
Het Rabati complex bestaat uit een hoog en laag deel. In het hoge deel vind je alle bezienswaardigheden. Bezoek het kasteel van het Huis van Jaqeli, het museum en een badhuis. Door de multiculturele geschiedenis vind je in het fort ook verschillende religieuze gebouwen. Zo staat er een moskee, een orthodoxe kerk, een synagoge en een katholieke kerk. Het lagere deel van het fort is ingericht als plein. Je kunt hier de torens beklimmen.
Entree: het lage deel is gratis te bezoeken. Voor het hoge deel betaal je 7 GEL (betaling met creditcard mogelijk).
Bosklooster Sapara
Na het bezoek aan Rabati hadden we een paar plekken buiten Akhaltsikhe op ons lijstje staan. Deze allemaal per marsjroetka bezoeken, bleek lastig te zijn. Alles lag te verspreid. Gelukkig bood het guesthouse excursies aan. We betaalden 65 GEL voor een tour langs drie bezienswaardigheden + een paar korte stops onderweg. Als eerste op de lijst was het Sapara Klooster, 10 kilometer buiten Akhaltsikhe. Het mooiste aan dit klooster is de locatie en de rit ernaartoe. Verstopt in de bossen, hoog boven Akhaltsikhe. Neem een wagenziektepilletje mee, want het is een slalommende rit omhoog. Het Sapara Klooster is bijna even oud als het Rabati Kasteel, maar het is lang niet zo netjes opgeknapt als het kasteel. Het klooster bestaat uit twaalf kerken. De mooiste is de St. Saba Kerk, direct te zien als je naar de ingang loopt.
Entree: gratis.
Geheime stad in een rots: Vardzia grottenklooster
De rit van Akhaltsikhe naar Vardzia duurde dik een uur, maar de tijd vloog voorbij. De omgeving is prachtig. Vardzia is één van de drie grottenkloosters in Georgië. Het complex werd gebouwd in 1185. Koningin Tamar gaf het bevel een toevluchtsoord te bouwen met meer dan 6.000 kamers, een wijnkelder, een troonzaal en een kerk. Het was een geheime stad in een rots, ter bescherming tegen een Mongoolse invasie. Helaas vaagde een aardbeving een deel van de rots weg, waardoor de stad nu zichtbaar is.
Een deel van het grottencomplex wordt nog altijd bewoond door monniken. Deze kamers kun je als bezoeker niet zien, maar je kunt wel de Kerk van Ontslapenis zien. Belangrijk om te weten: dit is een religieuze plek. Zorg ervoor dat je schouders en benen bedekt zijn.
Entree: 7 GEL, betaling met creditcard mogelijk.
Indrukwekkend Khertvisi Fort
Op de weg terug van Vardzia naar Akhaltsikhe maakte we een laatste stop bij het Khertvisi Fort. We waren de enige toeristen hier, op een paar rondhangende senioren na. Waarschijnlijk locals uit het dorp, die hier graag verzamelen en kletsen. De heren trommelden de kaartverkoper op en we konden naar binnen. Het fort is één van de oudste kastelen van heel Georgië. De muren zijn gebouwd in de 2e eeuw. Khertvisi beleefde zijn piek in de 12e eeuw, maar kreeg het zwaar te verduren tijdens de Mongoolse invasie. Tegenwoordig is het een ruïne, er is binnen weinig te zien. Daartegenover staat wel een prachtig uitzicht vanaf het kasteel over de groene vallei. Bekijk ook het kasteel vanaf een afstandje. Het lijkt wel op een scene uit Games of Thrones.
Entree: 5 GEL.
Zou jij Akhaltsikhe en Vardzia willen bezoeken?