Afgelopen zomer ging ik weer eens naar Parijs. De hoofdreden was een theatervoorstelling, maar ik had ook wel weer zin om meer van de stad te zien. Mijn laatste bezoek was alweer negen jaar daarvoor en ik had me toen gericht op de alom bekende hoogtepunten. Sacre Coeur, Eiffeltoren, Palais du Louvre en Notre Dame. Deze tweede keer wilde ik andere kanten van de stad zien. En dat is gelukt. Ik wandelde van het creatieve Belleville naar Le Marais, één van de mooiste wijken van Parijs.

Lees ook: Dagtrip naar Parijs, langs de klassieke bezienswaardigheden.

Street art in Belleville

Mijn hotel lag in Belleville. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is dit één van de rauwere arbeiderswijken van Parijs. Waarom toch hierheen? Het is een creatief buurtje met veel street art en graffiti, en laat ik daar nou van houden. Kunstenaars begonnen in de jaren tachtig hierheen te trekken en mengden zich met de lokale inwoners met wortels in Algerije, Vietnam en China. Een multicultureel geheel met kunst onder andere als expressie. Hét street art straatje van Belleville is Rue Denoyez. Het voelt als een vleugje Berlijn in het doorgaanse chique Parijs. Reken op veel graffiti en tags met af en toe wat mooiere werken. Daarnaast vind je rondom Parc de Belleville een aantal werken.

Brunchen bij Wild & The Moon

Na een ochtendwandeling door Belleville is het tijd voor eten. Ik houd van açaí- en smoothiebowls en bij Wild & The Moon doen ze dit erg goed. Deze health food-keten vind je op meerdere plekken in Parijs. Helaas niet in Belleville, maar wel in het nabijlegen La République. De prijzen bij Wild & The Moon zijn aan de hoge kant, maar de porties zijn best groot. Om hier te komen, pak je lijn 11 van Belleville naar République, daarna is het nog maar 5 minuten.

Meer street art zien in La République

De buik zit vol, tijd voor meer street art. Want Belleville is zeker niet de enige plek waar je leuke werken kunt vinden. Het hele centrum doet vrolijk mee. Op reis gebruik ik vaak de app Street Art Cities (geen reclame, gewoon een fan) voor street art kaartjes. Super handig om te kijken of er nog leuke murals in de buurt zitten. In La République tip ik in ieder geval Hommage à Hyuro op Rue Desargues 7.

Langs Canal Saint Martin lopen

Vanuit La République kwamen we ongepland uit bij Canal Saint Martin. Een leuke plek om op het gemakje langs het water te lopen. Onze route langs Canal Saint Martin bracht ons naar de mural van de Franse artiest Vinnie (op de hoek van Quai de Valmy). Zij staat bekend om haar schilderingen van vrouwen met vrolijk kleurrijk haar. In de straat achter de mural (Rue des Vinaigriers) zitten direct ook leuke lunchtentjes. Wij hebben lekker gegeten bij het kleine maar fijne BANOI Vinaigriers.

Middagwandeling in Le Marais

Na Belleville en La République gaan we naar het chiquere deel van Parijs: de wijk Le Marais. Pak metrolijn 11 van La République naar Rambuteau en slenter zo de wijk in. Mooie plekken in Le Marais zijn Rue Vieille-du-Temple, Rue du Roi de Sicile, Jardin des Rosiers Joseph Migneret en Place des Vosges. De laatste is de perfecte plek om de beentjes languit te gooien en op het gras te chillen. Voor een opkikkertje raad ik je aan om koffie te gaan drinken bij de Yellow Tucan. Erg klein, maar prima koffie en aardig personeel.

Slot: ontbijten bij de patisserie

Tipje voor de volgende dag, in het bijzonder voor veganisten. Het leukste ontbijtje in Parijs at ik bij VG Pâtisserie. Een veganistische banketbakker die naast croissants, koffiebroodjes en pain du chocolats ook vooral fotogenieke taartjes maakt. Dat kom ik in ieder geval niet vaak tegen! Bestel een croissant, een taartje en een koffie en geniet ervan buiten op het terras. Dichtstbijzijnde metrohalte is Voltaire, waar metrolijn 9 komt.

Waar te slapen in Parijs?

Ik sliep in Hotel Scarlett in Belleville. Een goed hotel met kleine maar prima kamers. Het is goed om te weten dat Belleville op een heuvel ligt, dus je moet rekening houden met een beetje heuvel op en af lopen. Liever iets dichterbij het centrum? Kijk eens bij La Planque Hotel of Le Citizen Hotel. Beiden vlakbij Canal Saint Martin en gewaardeerd met een ruime 8,5.

Dit artikel geeft een beschrijving van mijn wandelroute door Parijs. Uiteraard is er veel meer te zien en kon ik onderweg vast nog meer meepakken. Maar ik heb een leuke dag gehad, en daar gaat het uiteindelijk om!

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.