De stad Nice wordt vaak gebruikt als springplank om de zuid-Franse kuststrook te verkennen, maar daarmee doe je Nice te kort. Doordat deze stad dichtbij de Italiaanse grens ligt, biedt het een prachtcombinatie van Franse klasse en Italiaanse levendigheid. Ik bracht vorige maand vier dagen in de stad door en klikte talloze foto’s van de elegante gebouwen, struinde door Vieux-Nice met haar okergele en oranje huizen, flaneerde over de Promenade des Anglais en bezocht prachtige musea. In dit artikel geef ik je 8 tips voor bezienswaardigheden in en rond Nice, Frankrijk.

Lees ook: Stedentrip naar het charmante Lille, wat te doen?

1. Kijk rond in het hart van de stad: Place Masséna

Place Masséna is het bonkende hart van Nice. Dit is een langgerekte zone met aan de ene kant winkelstraat Avenue Jean Médicin en aan de andere kant de strandboulevard. Dit plein ziet er nu als één geheel uit, maar ooit deelde de Paillon rivier de stad in tweeën. Uiteindelijk werd de rivier drooggelegd en is stadspark Promenade du Paillon aangelegd. Het mooiste aan het Massena-plein vond ik het kleurenspel van de rode en gele gevels en de dambordtegels. Ook kun je niet om de fontein heen met het beeld van de Griekse god Apollo. Een grappig feitje is dat het beeld een tijdje weg was omdat het naakte lichaam te veel ophef gaf. Het duurde 40 jaar voordat de heer Apollo mocht terugkomen (in 2011).

bezienswaardigheden nice

2. Proef op de Cours Seleya markt

Vanaf Place Masséna loop je via Rue Saint-François de Paule naar de markt Cours Seleya. Hier vind je bloemen, vers gesneden fruit, groenten en lokale hapjes. Nice staat bekend om de Socca en op de Course Seleya scoor je deze bij Chez Thérésa. Dit is een kikkererwtenpannenkoekje gemaakt met olijfolie en water. Super simpel, vegan en lekker. Andere Nice specialiteiten zijn de Pissaladiere (vierkante pizza) en Torta de Blea (snijbiettaart). De markt staat er iedere dag, behalve op maandag. Dan hebben de verkopers plaatsgemaakt voor een antiekmarkt.

3. Check het uitzicht vanaf Colline du Chateau

Tijd om Nice van hogerop te bekijken. Vanaf stadsheuvel Colline du Chateau heb je een panoramisch uitzicht over de boulevard. De naam ‘chateau’ zegt het al. In de middeleeuwen had Nice een heus kasteel op deze heuvel staan. Tegenwoordig is daar alleen de 16e-eeuwse Belanda-toren van over. De rest van het gebied is nu een park met wandelpaden, een waterval en een kinderspeeltuin. Loop ook even naar de andere kant, want daar kijk je neer op Port Lympia vol luxe jachten.   

bezienswaardigheden nice

4. Wandel over de Promenade des Anglais

Nice is gezegend met een 7-kilometer lange stadsboulevard. Ik heb een zwak voor dit soort boulevards. Het is de reden waarom ik steden zoals Cádiz en Mumbai zo leuk vind. Op de Promenade des Anglais in Nice kijk je aan de ene kant naar het azuurblauwe zeewater en de keurig opgestelde blauwwitte parasolletjes op een kiezelstrand (breng waterschoenen!) en aan de andere kant trekken mooie bezienswaardigheden voorbij. Start bij de ILoveNice letters op de heuvel, loop langs Jardin Albert 1er en eindig bij het fotogenieke hotel Le Negresco. In totaal een wandeling van zo’n 25 minuten.

bezienswaardigheden nice

5. Duik de vele musea van Nice in

Als je bij Le Negresco bent aangekomen, dan sta je ook direct voor de ingang van één van de mooiste musea van de stad: Musée Masséna. Daar is ie weer: die naam Masséna. Het verwijst naar generaal André Masséna, geboren in Nice en uitgegroeid tot één van de bekendste generaal onder Napoleon. Het museum besteedt dan ook aandacht aan Napoleon, zijn kleding en de veldslagen. Wat vooral mooi is aan het museum is het gebouw zelf. De rijkelijk versierde zalen zijn indrukwekkend, vooral de plafonds. Tip: het entreeticket kost €10, maar voor €15 koop je een Nice Museum Pass waarmee je meerdere musea kunt bezoeken. Als je drie musea bezoekt, heb je het er al uit!

Andere musea die de moeite waard zijn is Palais Lascaris en Muséé des Beaux Arts de Nice.

bezienswaardigheden nice
De musea mogen niet ontbreken op het lijstje Nice bezienswaardigheden.

6. Dwaal door Vieux Nice

De straten rondom Place Masséna zijn vrij keurig en breed opgezet. Hoe anders is dat in Vieux Nice (of Vieille Ville), de oude kern van de stad. Straten kun je hier beter stegen noemen en ze zijn gezellig gevuld met terrassen van cafeetjes en restaurants. Ook staat het tjokvol met kerken, maar liefst negen in totaal. De hele sfeer doet erg aan Italië denken, van de ijssalons tot aan de pleinen. Overdag is het hier heerlijk slenteren en ’s avonds is dit dé plek voor een drankje. Let ook op de straatnaamborden want die zijn tweetalig: Frans en Nicoise. Dit is de oude taal van de stad dat nog maar weinig gesproken wordt.   

7. Neem een kijkje bij Cathedrale Saint-Nicolas de Nice

Eén van de meest rare bezienswaardigheden in Nice moet toch wel de Russische orthodoxe kerk zijn. Er woont namelijk al eeuwenlang een Russische gemeenschap in deze stad waarvan de wortels teruglopen naar het tsarenrijk. De adel uit die tijd kwam graag naar de zuid-Franse kust om te overwinteren. Tsaar Nicolaas II was hier één van en hij investeerde in de bouw van een orthodoxe kerk: de orthodoxe Sint-Nikolaas kerk. De kerk is gratis te bezoeken en het is niet toegestaan om binnen foto’s te maken.

bezienswaardigheden nice

8. Ontdek de Cote d’Azur: leuke dagtrips vanaf Nice

Vanuit Nice naar Menton

‘Citroenenstad’ Menton is prachtig! Ik durf zelfs te stellen dat deze stad één van de mooiste aan de Cote d’Azur is. Het biedt een heerlijke combinatie van struinen en relaxen. Struinen door Vieux Menton met haar doolhof aan trappetjes en gele en roze steegjes die je steeds hogerop brengen. Met op de top een Russisch kerkje met begraafplaats. En relaxen aan de Plage de Sablettes, een zandstrand aan stadsboulevard Promenade du Soleil.

Trein Nice Ville – Menton: rit duurt 38 minuten, vertrekt om de 30 minuten en kost €5,60 enkele reis. Let op: Menton heeft twee treinstations. Kies voor het Menton station (en niet Menton Garavan).

Vanuit Nice naar Villefranche-sur-Mer

Nog een mooie badplaats met een warmgekleurd centrum. Villefranche-sur-Mer is kleiner dan Menton, maar wel drukker. Waarschijnlijk weten toeristen het beter te vinden omdat het pal naast Nice ligt. Mooie bezienswaardigheden hier zijn de Citadel St. Elme uit de zestiende eeuw en de bijzondere Chapelle de Saint Pierre. Ook is er een strand om te relaxen. Op de meeste plekken ligt wel kiezel of stenen, dus waterschoenen zijn een aanrader.

Trein Nice Ville – Villefranche-sur-Mer: rit duurt 5 minuten, vertrekt iedere 20 minuten en kost €2,10 enkele reis.

tips voor reizen met de trein vanuit Nice

Je hebt twee soorten ticketmachines: witte SNCF machines en blauw/paarse Billetterie ZOU! machine. Wit is voor langeafstandstreinen en blauw is voor de lokale TER treinen langs de Cote d’Azur. Belangrijk: valideer het gekochte ticket bij de kleine gele machines naast de incheckpoortjes. Je loopt er zo voorbij, want ze zijn praktisch onzichtbaar. Steek het kaartje erin en beweeg naar links totdat je een geluid hoort. Het kan zijn dat je meerdere pogingen hiervoor nodig hebt.

Waar te eten in Nice?

Utopia: een fantastische vegan Italiaans restaurant.
Not Dog: een vegan hotdog en burger café met heerlijke milkshakes.
Paper Plane: heerlijk voor ontbijt met smoothiebowls.
Hobo Café: leuk voor lunch.
Amour Patisserie Vegetale: een veganistische patisseriebakker met fotogenieke gebakjes.
Bar René: pleintje waarbij je aan de ene kant lokale hapjes haalt en het café aan de andere kant drankjes serveert.

Zou jij deze zuid-Franse stad willen bezoeken? Heb je nog aanraders voor bezienswaardigheden in Nice?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.