In een zoektocht naar stedentrips dichtbij huis viel mijn oog op de Franse stad Lille. Net over de grens bij België en gemakkelijk aan te reizen per bus of trein. Ik kocht tickets voor de Flixbus en reisde vanaf Rotterdam Centraal in 3,5 uur naar Lille. De bus is super handig, want je komt aan op Lille Flandres station en loopt dan zo de oude stad in. Lille is wat mij betreft een aanrader. Een soort van ‘Belgium meets France’-gevoel. In dit artikel geef ik tips voor dingen om te doen en bezienswaardigheden in Lille, Frankrijk.

1. Door fotogeniek Vieux Lille dwalen

De oude binnenstad van Lille, Vieux Lille genoemd, is een pracht om doorheen te dwalen. Volop klinkerstraatjes en kleurrijke pandjes die teruggaan naar de middeleeuwen of de renaissance. Het doet allemaal erg denken aan steden zoals Gent en Brugge, wat ook logisch is want Lille was tot 1667 (onder de naam Rijsel) de hoofdstad van Vlaanderen. Leuke straatjes in de oude binnenstad zijn bijvoorbeeld: Rue de la Monnaie, Rue des Vieux Murs (Passage des Arts) en Rue de Gand. Let ook op de zwevende naambordjes die aankondigen dat het een straat van belang is. Vieux Lille zit ook vol met leuke pleinen. Van het centrale plein Grand Place met om de hoek Place du Theatre tot het kleine Place aux Ognons en Place Louise de Bettignies.

2. rondSnuffelen op de markt in La Vieuille Bourse

Op de Grand Place staat één van de meest fotogenieke gebouwen van de oude stad. La Vieille Bourse, het beursgebouw uit de zeventiende eeuw. Lille was toen een florerende handelsstad en het idee van het gebouw was de handelaren een plek te geven. Van de buitenkant lijkt dit één gebouw, maar schijn bedriegt want het zijn 24 aparte huizen rondom een binnenplaats gebouwd. Over die binnenplaats, deze vult zich iedere middag (behalve op maandag) met boeken- en prentverkopers. En ben je in Lille in juli, augustus of september, dan schijnt er iedere avond tango gedanst te worden op de binnenplaats.

3. Notre-Dame-de-la-Treille zien

Net als veel Franse steden heeft ook Lille een Notre Dame, een kerk speciaal voor de Maagd Maria. Alleen zijn de meningen over de schoonheid van dit exemplaar verdeeld. De voorkant ziet er erg strak en zelfs een beetje saai uit, terwijl aan de zijkant en de binnenkant ook mooie elementen aanwezig zijn. Deze rare mix is tot stand gekomen door de langzame bouw. Na de start van de werkzaamheden in 1846 droogde de financiën op en werd het pas eind vorige eeuw afgerond. Zo werden er verschillende stijlen in het gebouw verwerkt. En waarom dat stukje ‘de-la-Treille’ in de naam? Het verwijst naar een ijzeren hek dat rondom het beeld van de heilige Maria stond.

Loop ook even door de kathedraaltuin, want aan de achterkant staan mooie pandjes en het gezellige terras van de L’Imaginaire.

4. Door Porte de Paris lopen

Ik schreef al dat de Lille ooit een Vlaamse stad was en daarna pas Frans werd. Een prominente herinnering hieraan is Porte de Paris, een zeventiende-eeuwse triomfboog gebouwd door Lodewijk de 14e ter ere van de stadsverovering. De zogenoemde ‘zonnekoning’ was niet scheutig met zelfverheerlijking en plaatste bovenop de poort een beeld van zichzelf, gekroond door Victoria, godin van overwinning. Links van de koning staat Mars (god van oorlog) en aan de rechterzijde staat Hercules (god van de kracht). Niet ver van de poort staat de Beffroi de l’Hotel de Ville waarvandaan je een mooi uitzicht schijnt te hebben.

Praktische tips voor Beffroi de l’Hotel de Ville

Tijdens ons bezoek waren alle tijdsloten van de Beffroi volgeboekt, dus regel dit op tijd. Vreemd genoeg koop je tickets (€7,50) niet bij de toren, maar in het Office de Tourisme in het centrum. Online tickets zijn iets goedkoper (€6), maar zijn alleen te koop voor het tijdvak 10.00 – 11.00 uur. Tot slot, Lille heeft twee belforttorens: Hotel de Ville en Chambre de Commerce.

5. een eigen street art tocht organiseren

Als je op het toerismekantoor bent, pak dan ook een street art plattegrond (La Carte Des Murs) mee. Lille is ook gevuld met toffe street art. Ik trok er een middag voor uit en fietste met de kaart in de hand door de stad. We huurden hiervoor Llevia fietsen. Daar kom ik zo op terug, maar eerst de werken. Street art in Lille wordt gedreven door het kunstenaarscollectief Collectif Renart die het jaarlijkse festival International Biennial of Mural Art organiseren. Voor de duur van twee maanden worden artiesten vanuit de hele wereld uitgenodigd om werken in de stad te maken. De tofste werken vind je net buiten het oude centrum in de wijk Wazemmes en rondom het creatieve terrein Gare Saint Sauveur.

Liever een online kaartje? Street Art Cities heeft ook een kaartje van Lille opgezet.

6. het Louvre van Lille zien: Palais des Beaux Arts

Voor een regenachtige dag is een museum altijd een goed plan. In Lille moet je hiervoor naar Palais des Beaux Arts. Helaas zijn we er zelf niet geweest, maar het schijnt het belangrijkste museum van het land te zijn, na het Louvre. Het gebouw is in ieder geval erg mooi en ze hebben een enorme kunstcollectie. Van de vlezige dames van Ruben tot de natuurwerken van impressionist Monet. Het museum heeft een permanente collectie en wisselende tentoonstellingen. Als je alles wilt zien, dan betaal je €11 voor een ticket. Tip: kom hier op de eerste zondag van de maand en je kunt gratis het museum in.

7. Zondagstip: foodmarkt op de Marche de Wazemmes

Oké, dit is niet uitsluitend een zondagstip. De markt vindt ook op dinsdag en donderdag plaats, maar omdat de meeste stedentrips in het weekend zijn tip ik het voor de zondag. De wijk Wazemmes is de thuishaven van Halles de Wazemmes, de markthal van de stad. Drie keer in de week wordt hier de Marché de Wazemmes georganiseerd, een grote markt met op het plein bloemen en kleding en binnen in de hal etenswaren. Je vindt er niet alleen vis, vlees, groenten en kaas, maar ook een foodmarket met allerlei gerechten.

Tips voor Vervoer in Lille

In principe zijn alle bezienswaardigheden in Lille goed aan te lopen. Daarnaast kan de metro voor sommige plekken een optie zijn. Lille heeft twee metrolijnen (lijn 1 en 2). Lijn 1 is goed voor Palais de Beaux Arts en Wazemmes. Verder zijn er twee tramlijnen, maar die lopen Lille uit. Ook zie je in de stad V’Lille fietshuurpunten (met rode Llevia fietsen), maar ik vond het huurproces lastig. De instructies waren vrij onduidelijk. Er wordt reclame gemaakt dat fietshuur €1,60 per dag kost, maar wat ze niet vermelden is dat je iedere 20 minuten de fiets in een stalling moet klikken. Uiteindelijk hebben we €17 per fiets betaald voor ca. 5 uur. Ook is het een beetje eng dat er per fiets €200 borg op je creditcard gereserveerd wordt.

Waar te eten in Lille?

Restaurants en cafés in Lille gaan vaak laat in de ochtend open en in de middag sluiten ze een paar uur. Ook wordt er soms voor lunch een dagmenu aangeboden met de keuze uit twee of drie gangen. Voor de vroege vogels kun je ontbijten bij We Are Ara en Emilie and the Cool Kids. Voor lunch en diner zijn er meer opties. Voor vegetariërs en veganisten raad ik aan: Pickles, La Clairière en Kiff-Kiff.

Waar te slapen in Lille?

Wij sliepen in het Ibis Lille Centre Grand Palais. Niet te verwarren met Ibis Lille Centre Grand Place, waar we als eerste aanklopten. De receptie kon de reservering niet in het systeem vinden, waarna ze vroegen: staan jullie bij het juiste hotel? En inderdaad, we stonden bij het verkeerde hotel. Gelukkig was ‘onze’ Ibis slechts 10 minuten verderop. We hebben daar een prima verblijf gehad. Kijk ook eens bij Aparthotel Adagio Lille Centre Grand Place of Mama Shelter. Een iets leuker sfeertje dan de standaard Ibis. Klik hier voor een overzicht van hotels in Lille.

Heb jij nog toevoegingen voor bezienswaardigheden in Lille?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.