Tallinn. Vrienden en collega’s snapten niet echt waarom ik daar heen wilde gaan. Terwijl iedereen in de maand maart sportief op wintersport gaat of de zon opzoekt in zuid-Europa stapte ik in een vliegtuig naar de Estse hoofdstad Tallinn. In alle eerlijkheid, ik ging voor mijn vrijwilligerswerk naar deze stad, maar stiekem stond Tallinn al een tijdje bovenaan mijn lijst. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat Tallinn bijzonder charmant is, óók in de winter. De stad heeft een prachtig middeleeuws stadscentrum dat bijna sprookjesachtig aandoet. Een dikke stadsmuur omringt hier een reeks aan zoetgekleurde huisjes, kerken in alle soorten en maten en hobbelige kasseienstraten. Het zou zo een toneel kunnen zijn voor het sprookje van Hans en Grietje. En dat alles bedekt onder een maarts sneeuwlaagje maakt het nog tikkeltje mooier. Ik kon maar niet stoppen met foto’s te maken van deze prachtige stad. Vandaar dat ik jullie vandaag trakteer op een fotoreeks van winters Tallinn. Pak een kop thee erbij en geniet van één van de mooiste steden van Noord-Europa.

Winter in de hoofdstad

Ik hoopte er stiekem al een beetje op: sneeuw in Tallinn! Dat hebben we niet echt gezien afgelopen winter in Nederland (oké, in het westen dan). Het was eerder een lange herfst dan een goede winter. En de lente wil ook nog niet echt vlotten. Persoonlijk houd ik wel van een beetje sneeuw. Een stad kan er net wat mooier uitzien. Afgezet tegen dat witte sneeuwlaagje zijn de kleuren van de huizen ietsjes feller en met een lekker zonnetje erbij is een winterse wandeling bijna een traktatie. Met natuurlijk een warme choco als afsluiter. Tallinn bood dit heerlijke winterse gevoel dat ik in Nederland had gemist. En dat leverde genoeg mooie plaatjes op.

Tallinn Old Town Russian church

Tallinn Estonia snow

De deuren van Tallinn

Ik heb iets met deuren. Niet voor niets verzamel ik op Pinterest plaatjes van deuren over de hele wereld. Ze hebben iets magisch. Ze geven toegang tot een nieuwe, andere, fascinerende wereld en kunnen kunstwerken op zich zijn. Zo ook in Tallinn. In het oude stadscentrum had iedere deur een unieke uitstraling en zat vol met kleuren. Geel met groen, blauw met roze, ik kwam alle kleurcombinaties tegen. Hieronder een kleine selectie van de exemplaren die ik voorbij zag komen.

Tallinn doors Estonia

Tallinn doors Estonia

Doors Tallinn Estonia

Een popperig stadje

Zoals ik al aangaf in de inleiding, Tallinn heeft een sprookjesachtig centrum. Het is één van de beste bewaarde middeleeuwse stadscentra van Europa. En dat middeleeuwse gevoel krijg je ook wel als je door de stad loopt. De hobbelige kasseienstraatjes, de Domberg (Toompea, het hoge gedeelte waar de adel woonde) en de benedenstad en de stadsmuur met de oranje daken van de wachttorens. Natuurlijk mag ik het centrale marktplein niet vergeten: de Raekoja Plats, een toeristische spot met dure middeleeuws getinte restaurants, maar ook wel weer leuk om te zien. Het is heerlijk om door Tallinn te dwalen, ook al is maart wellicht niet het meest geschikte moment voor lange stadswandelingen. De gure wind joeg me regelmatig de cafés in om weer even op te warmen met een kop koffie of thee. Dwalen door Tallinn is geweldig, maar doe het vooral in de zomer 🙂

Tallinn Estonia Estland

Tallinn Estonia Estland

Tallinn Estonia Estland

Een stad vol verborgen boodschappen

Tijdens mijn wandeling door de stad merkte ik al snel dat onder de sprookjesachtige laag van Tallinn ook een geheime laag schuilt. Eén van de verborgen boodschappen. Zo vind je middenin het stadscentrum een paste-up van iets dat op een trouwfoto lijkt. Een rij mannen net in pak en in het midden een vrouw in een witte jurk. Het verhaal hierachter is mij niet bekend, maar het is zeker een interessant detail. Daarnaast staan er verspreid door de stad teksten op de muren, varierend van de kreet ‘Absurdism‘ tot aan ‘The Times we had‘. Ook vond ik street art. Hierover binnenkort meer in een nieuw artikel.

Tallinn hidden messages

Ben jij al eens in Tallinn geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Dat lijkt me ook echt zo mooi, om Tallinn in de sneeuw te zien. Toen we er in mei waren was het zonnig en redelijk qua temperatuur, dus geen sneeuw meer te bekennen, maar binnen zagen we op verschillende plekken plaatjes hangen van besneeuwd Tallinn… magisch!

  • Esther Reply

   Tallinn is ook echt mooi in de sneeuw! Het is alleen jammer dat je niet zo lang buiten kan dwalen door de gure wind. Ik zou graag naar deze stad terug willen keren in de zomer, lijkt me ook mooi.

 2. Sebastiaan Voorn Reply

  In het najaar is Tallinn ook mooi Tartu is ook een leuke stad met veel Studenten. alle Baltische staten zijn een bezoek waard en dichterbij en goedkoper dan barcelona bijvoorbeeld

  • Esther Reply

   Ik heb inderdaad ook goede verhalen gehoord over Tartu. Er staat nog zoveel op mijn lijstje, maar ik kom zeker een keer terug naar de Baltische Staten!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.