Het middaguur breekt aan en we dwalen door hartje Londen. De maag begint nu toch echt wel stevig te rommelen en dus is het tijd voor een pitstop. Dit keer geen stoffige pub met een overkill aan toeristen. Die kleffe koude hamburger bij dat ene dure restaurantje staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Nee, we willen iets vers. Iets groens, iets lekkers en iets geurend. En waar kun je dit beter vinden dan op een foodmarkt. Gelukkig barst het hiervan in Londen. En iedere markt heeft z’n eigen niche. Ik ontdekte ze één voor één en at mijn buikje goed rond.

Borough Market

Een van de bekendste markten van Londen is Borough Market, een foodmarkt van de hoogste plank. In eerste instantie deed het mij sterk denken aan een typische Amerikaanse farmers market. Verse vis, kleurrijk fruit en ubergezonde grassapjes, deze markt staat bomvol met biologisch eten. Maar als je goed kijkt kom je ook genoeg ongezonde snacks tegen zoals zelfgebakken koekjes en grote stukken chocola. Borough Market bestaat al zeker 1.000 jaar en is daarmee een van de oudste foodmarkten van Londen. De sfeer van deze markt is onbeschrijfelijk. Weggestopt onder een oud viaduct dromt een gezellige drukte zich een weg langs de kraampjes waar verkopers hun best doen om hun producten te laten zien én te laten proeven. Grijp deze kans zeker aan, want de producten zijn van hoge kwaliteit en worden regelmatig gekeurd door experts. Maar zoals het gaat met elke bezienswaardigheid, hoe bekender het wordt, hoe duurder het wordt. Zo ook met Borough Market. Je betaalt vaak de hoofdprijs. Wellicht dus niet handig om hier uitgebreid te eten, maar het is zeker een kleurrijk geheel.

Borough Market London

Borough market London

Borough Market is geopend van woensdag t/m zondag en is gemakkelijk te bereiken via de metro- en bushalte ‘London Bridge’. 

Old Spitalfields Market

Zoek je een foodmarkt met een chique twist, ga dan naar Old Spitalfields Market. Binnen de muren van een oud Victoriaans gebouw ontmoeten de twee werelden van vintage en food elkaar. Aan de ene kant zie je hier de leukste handgemaakte sieraden, de mooiste printdoeken en een grote verzameling oude LP’s. Aan de andere kant kun je je hier heerlijk te buiten gaan aan al het lekkers wat aangeboden wordt. Alle wereldkeukens zijn hier vertegenwoordigd. Ook heeft deze markt iedere dag een ander thema. Zo staat de vrijdag in het teken van mode en kunst en biedt de zondag juist een podium aan jong artistiek talent.

Food market London

food market london

Old Spitalfields Market is zeven dagen per week geopend en is gemakkelijk te bereiken vanaf Liverpool Station. 

Sunday Upmarket

The Sunday Upmarket is de meest creatieve markt van allemaal. Dat begint al met de entree waarbij een soort alien-figuur een auto aanvalt. Ik snap het niet helemaal, maar ik bleef wel even kijken. De markt zelf bevindt zich binnen de muren van een oude bierbrouwerijfabriek. Upcoming talent verkoopt hier de nieuwste kleding- of kunstontwerpen. De sfeer is hierdoor een stuk hipper dan het naastgelegen Old Spitalfields Market. Maar ook voor de nodige streetfood kun je hier terecht. Marokko, India, Japan en Turkije: alle internationale keukens komen aan bod. En hier en daar ook nog eens met elkaar gecombineerd. Neem bijvoorbeeld de ‘Roti Roll’, een leuke mix van de Indiase en Turkse keuken.

Sunday Up market London

Natuurlijk is de Sunday Upmarket enkel op zondag geopend. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf Liverpool Station. 

Bricklane market

Ruig, alternatief en niet altijd even strak geordend. Dat is Bricklane Market. Hippies dansen door de straten, muzikanten laten hun beste klanken horen en een groot publiek aanschouwt het tafereel etend vanaf de stoeprand. Dit is een foodmarkt in de ruwe vorm. Zonder enige logica hebben verkopers zich naast elkaar opgesteld. Alles en iedereen door elkaar. Zo vind je een Marokkaanse schoenenverkoper naast een hippe espressobar. En het rare is, het werkt. Het is deze mix van koopwaar die een wandeling zo verrassend maakt.

Bricklane London

Bricklane Market ligt centraal in de wijk Shoreditch (East London) en is enkel geopend op de zondag. 

Portobello Road Market

En als afsluiter de Portobello Road Market, de foodmarkt die ik al eerder noemde in mijn post over Notting Hill. Een chique vintage markt die te vergelijken is met Old Spitalfields Market, enkel vindt de Portobello Road Market in de open lucht plaats. Bovendien biedt de achtergrond van de pastelkleurige herenhuizen een sfeer die niet te evenaren is.

Notting Hill London

Portobello Road Market is enkel geopend op de zaterdag en is het gemakkelijkst te bereiken via de metro. Stap uit bij de halte ‘Notting Hill Gate’ en volg de borden. 

Heb jij al eens één van deze foodmarkten in Londen bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

 1. Fijne post! Brengt me weer even terug naar mijn eigen weekendje Londen in december, toen ik veel dezelfde spots heb bezocht. Ik zou willen dat er een Borough Market in mijn woonplaats zat….geweldig!

  • Esther Reply

   Dankje Karlijn! Ik ben sinds Londen fan van foodmarkten. Heerlijk! Nog altijd op zoek naar eenzelfde foodmarkt in Nederland. Iemand tips voor rond Amsterdam/Leiden?

 2. Jaaaaa, smullen in Londen! Ik ging tijdens mijn vorige bezoek mee met een foodtour door East End. Smullen!!

  • Esther Reply

   Oe.. die tour klinkt ook erg goed! Een tip voor de volgende keer.

  • Esther Reply

   Haha ik kreeg zelf ook trek bij het editen van de foto’s!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.