De metalen deur gaat zachtjes op een kier. Een bewaker steekt z’n hoofd er door heen. Aarzelend zeg ik: “Uhh.. hallo.. Ik heb gebeld met Peter.. Hij zei dat ik naar binnen kon?’” De bewaker kijkt om zich heen. Een groep toeristen staat verderop bij de hoofdingang en ziet dat ik achterom ga. Snel trekt hij de deur verder open en zegt me naar binnen te gaan. Tegen de toeristen roept hij: “Ga weg! We zijn dicht!’”. En met een plof gaat de deur dicht. De bewaker steekt zijn hand uit. Zoals afgesproken met Peter geef ik hem 5 euro. Hij opent een grote metalen poort en zegt me naar binnen te gaan. Het gebeurt allemaal zo snel, maar ik voel de adrenaline stromen. In deze blogpost vertel ik je meer over mijn urban exploring ervaring in de verlaten Patarei gevangenis in Tallinn.

Lees ook: Een gids voor street art in Tallinn. 

Van geannuleerde tour tot solobezoek aan een verlaten gevangenis

De Patarei in Tallinn is een voormalig zeefort en KGB-gevangenis. Ten tijde van mijn bezoek (2015), kon je de gevangenis alleen bezoeken met een tour. Dus meldde ik me aan voor een tour en ging netjes op tijd naar de afgesproken ontmoetingslocatie. Helaas vertelde de gids mij dat ik de enige deelnemer was. Hij weigerde de rondleiding voor één persoon te geven en reed weg op zijn fiets. Nou, daar was ik niet blij mee. Diezelfde avond stuurde ik nog een boze mail naar de Patarei-organisatie over de situatie. Gelukkig kwam er een positief antwoord: ik kon alsnog de volgende ochtend in m’n uppie de Patarei gevangenis bezoeken zonder tour. Ik moest de bewaker 5 euro geven en hij zou me binnenlaten.

Patarei gevangenis Tallinn

Patarei gevangenis Tallinn

Patarei gevangenis Tallinn

urban exploring in de patarei: wat is er te zien?

De Patarei gevangenis is eigenlijk nog niet zo lang geleden gesloten. Tot aan 2004 heeft het dienst gedaan als een gevangenis. Daarna lijkt het alsof het complex van de een op de andere dag is verlaten, want er is veel achtergelaten. Her en der zag ik kopjes, papieren, verdwaalde bureaustoelen en kussens op de bedden liggen. De meest indrukwekkende ruimte vond ik wel de operatiekamers. De operatielamp, de verbogen operatietafel, de afgebroken medicijnpotten, de doeken vol vlekken: de hele ruimte zag er luguber uit.

Daarnaast stonden de muren vol met graffiti. Sommigen waren indrukwekkend en lieten een link zien met de geschiedenis van deze plek. Anderen bestonden uit schreeuwende teksten die hier niet thuis horen. Rondom de operatiekamers zag ik bijvoorbeeld kritiek op Obama en lovende woorden voor Trump. Het is jammer om te zien hoe weinig respect sommige mensen tonen.

Patarei gevangenis Tallinn urban exploring

Patarei gevangenis Tallinn

Tallinn Patarei gevangenis urban exploring

Patarei gevangenis Tallinn

Opmerkingen over urban exploring (urbex)

Deze blogpost beschrijft mijn persoonlijk ervaring. Ik moedig absoluut niet aan om bewakers om te kopen of om in je eentje te gaan urbexen. Als er rondleidingen beschikbaar zijn, maak dan hiervan gebruik. Met een professionele gids leer je veel meer over dit soort plekken. Doordat ik alleen door de Patarei liep, wist ik niets over de achtergrond van bepaalde ruimtes. Het is iets wat ik wel gemist heb. Ook belangrijk: draag altijd goede schoenen en een lange broek als je gaat urbexen. Je weet nooit wat er op de vloer ligt.

Patarei gevangenis Tallinn

Tallinn Patarei gevangenis

Tallinn urban exploring Patarei

Patarei urban exploring Tallinn

Voorbeeld van de teksten over Trump en Obama..

Patarei gevangenis veranderingen

Deze blog post werd geschreven in 2015. Dingen zijn inmiddels veranderd. Ik las dat de Patarei gevangenis nu een tentoonstelling heeft geopend, in het Engels en Ests. Entree is 8 EUR, alleen geopend van mei tot september. Daarnaast zijn er groepsrondleidingen beschikbaar. Het ziet er dus naar uit dat de Patarei gevangenis een professioneel museum is geworden. Echt urban exploring is waarschijnlijk niet meer mogelijk. Desalniettemin blijft het een interessante plek om te bezoeken.

Lees meer over prijzen en tours op de officiele website van de Patarei gevangenis.

Wat vindt jij van urban exploring? Zou jij naar de Patarei gevangenis gaan? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Wow, ik vond het al spannend om alleen daar rond te lopen terwijl er nog zo’n 10 anderen in het gebouw waren, maar helemaal alleen lijkt me echt bizar eng. Dapper hoor. Ik ben 1 keer echt een halve meter de lucht in gesprongen daar, toen ik met mijn camera aan het prutsen was en er een raam achter me ging piepen door de wind. Yikes. Grappig om te zien dat de operatiekamers er nu alweer anders uitzien dan toen ik er was. Dit gebouw verandert voortdurend vertelde een Ests stel dat ik er tegenkwam. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Esther Reply

   Dankje Yvonne! Ik vond het ook echt best eng, zeker als ik een krakende vloer hoorde terwijl ik wist dat ik alleen in het gebouw was. Daardoor was ik blij dat het overdag was en niet bij avond!

 2. Dat ziet er echt indrukwekkend uit! Fijn dat je toch nog binnen mocht, al lijkt het me ook wel heel eng om daar alleen rond te lopen, haha. Vooral die operatiekamer inderdaad, moest direct aan van die enge films als Hostel denken. Dit is wel iets wat ik zeker zou bezoeken, maar absoluut niet alleen. Ik begrijp wel dat jij dat gedaan hebt omdat je het heel graag wilde zien en de afspraak niet na was gekomen (superraar overigens) maar ik had me veiliger gevoeld in een groepje denk ik :p

  • Esther Reply

   Hoi Nienke! Ja, de reactie van de gids was inderdaad erg vreemd, maar gelukkig is het goed opgelost. De operatiekamer was ook echt de engste ruimte, juist omdat het zo echt voelde. En helemaal omdat ik er in mijn eentje in stond! Of ik het nog een keer zou doen, weet ik niet.. Maar ik vond het wel heel tof!:)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.