Ondanks de gure kou in Tallinn heb ik volop genoten van al het moois wat deze stad te bieden heeft. Een sprookjesachtig Unesco genoteerd stadscentrum, de karakteristieke houten huisjes van Kalamaja en het verlaten Sovjet erfgoed. Van een oud-Olympisch stadion tot een vervallen KGB-gevangenis, ik bezocht het allemaal. Tallinn is een stad naar mijn hart en ik vond het heerlijk om van de ene wijk naar de andere te struinen. Helaas was de lente nog ver weg in Estland en moest ik het doen met sneeuw, een koude wind en af en toe een winters zonnetje. Gelukkig zijn er in de stad genoeg toffe indoor spots te vinden waar ik me lekker kon opwarmen met koffie en soep. In dit artikel vertel ik je over vier leuke cafés die ik ontdekte in de Estse hoofdstad.

F-Hoone – de hipste plek van Tallinn

Al eerder schreef ik over het Telliskvi terrein net buiten het stadscentrum. Dit is een omgebouwd fabriekscomplex dat nu één van de hipste plekjes van Tallinn is. Het eetcafé F-Hoone was het eerste restaurant dat hier de deuren opende en daar zullen ze geen moment spijt van hebben gekregen. Zowel de locals als de toeristen genieten hier dagelijks van het gemixte menu van internationale en Oost-Europese ingrediënten. Genoeg keuze op de kaart voor de vegetariërs, glutenvrije en lactose-vrije eters. En het is overzichtelijk op de kaart aangegeven. Wat is het toch fijn als horeca-eigenaren hier rekening mee houden! Het interieur van F-Hoone is strak, industrieel en een klein beetje schools ingericht. De zithoeken doen mij bijvoorbeeld denken aan die klassieke schoolstoelen, vind je ook niet?

F-Hoone Tallinn

Linksboven: ik bestelde een sirnik (een Oost-Europees kwarkpannenkoekje) met vanille- en braambessensaus. Mierzoet maar wel lekker 🙂
Adres: Telliskivi 60

Sfäär – klein Scandinavië in Tallinn

Dat Tallinn hip is, bewijst ook Sfäär in het Rotermann Kwartier. Ook zo’n tof industriecomplex waar ik eerder over schreef. Food trucks, verlaten fabrieken en pop-up stores, my kind of scene. Sfäär vind je aan de voorkant van dit buurtje. Het is een concept kleding store en een restaurant-bar in één. Bij het binnenstappen merk je meteen de Scandinavische sfeer van deze plek. Het interieur is licht (grote ramen) en wit maar door de zachte bank en de wijn- en boekenkasten komt het niet kil maar gezellig over.

Sfaar Tallinn

Adres: Mere puistee 6

Klaus Kohvik – een design café aan zee

Klaus Kohvik is zo’n typische plek voor een drankje aan de einde van een zonnige dag. Door de ligging vlakbij zee en het lange terras kan ik mij voorstellen dat dit een lekker zonnig plekje is. Helaas vroor het toen ik er was, dus ik ging warm binnen zitten. Ook niet verkeerd, want zo kon ik het design van deze plek zien. Ieder tafeltje heeft een ander setje meubelen en iedere ruimte heeft een aantal vreemde details. Let bijvoorbeeld op die paspop als lamp in de hoek. Hoe leuk!

Klaus Kohvik Tallinn

Adres: Kalasadama 8

Must Puudel – een heel knus doolhof

Genoeg door de stad gelopen? Laat dan je voetjes rusten bij het gezellige Must Puudel. Alleen al de naam is leuk 🙂 Dit is een ontspannen plek in het oude centrum met een gemixt publiek van toeristen en boek-lezende locals. Het café zelf voelt een beetje als een doolhof door de smalle zitruimten en de trappetjes en ophogingen. Must Puudel biedt daarvoor veel meer ruimte dan je op het eerste oog ziet als je binnenstapt. Ik genoot hier van een romige paddenstoelenrisotto die mijn bevroren buik goed opwarmde.

Must puudel Tallinn

Update oktober 2022: een lezer informeerde mij dat Must Puudel nu op een nieuwe locatie in het centrum zit (Kuninga 4) en hij was zo aardig om een paar foto’s te delen. Ziet er van buiten in ieder geval leuk uit!

Foto’s met dank aan Silver A.

Dit waren mijn favoriete plekjes in de stad. Welke cafés staan op jouw lijstje voor Tallinn?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.