Het zoeken naar street art is één van mijn favoriete bezigheden tijdens een stedentrip. Soms speur ik naar grote murals die we kennen uit Londen of Berlijn, en soms ga ik juist op zoek naar het kleine subtiele werk. Tallinn is meer een stad van dat laatste. Op het eerste oog zou je bijna geen street art zien in deze stad, zeker niet als je je alleen beperkt tot het oude centrum. Toch is er genoeg te vinden. Ik ging de uitdaging aan en klikte erop los met mijn camera.

Loop de Culturele Kilometer

Eén van de makkelijkste plekken om street art te spotten is langs de Culturele Kilometer. De naam is wat misleidend, want dit fiets- en voetpad is geen één maar twee kilometer lang. Het is aangelegd om de haven van Tallinn (Vanasadam) beter te verbinden met de bezienswaardigheden in Kalamaja en het oude centrum. Langs het pad vind je veel graffiti. Niet alles is mooi, maar er zitten zeker een aantal leuke dingen tussen. De route start bij het Olympische sportcomplex Linnahall en komt langs het museum voor de moderne kunsten EKKM. Dit is een klein provocerend museum met allerlei aparte kunstvormen. Van ronddolende zielen in de sneeuw tot twee grote hoofden op het dak, je moet ervan houden. Tegenover dit museum staat de Kultuurikatel (Creative Hub), te herkennen aan de letters ‘UN’ op de toren. Deze oude elektriciteitscentrale is omgevormd tot een creatief centrum waar regelmatig bandjes optreden en kunsttentoonstellingen plaatsvinden. Loop je het voetpad verder af dan kom je langs de oude vissershaven Kalasadam waar het toffe café Klaus Kohvik zit (aanrader!). En vervolgens eindigt de Culturele Kilometer bij de verlaten Patarei gevangenis. Ik schreef vorige week al een artikel over deze gevangenis. Wat een gave plek! Niet ver van de gevangenis ligt ook het moderne Lennusadam Seaplane Harbour Museum. Ooit een hangar voor watervliegtuigen, nu een Europees bekroond maritiem museum.

Street art Tallinn

Street art Tallinn

Street art TallinnVerspreid over de collage foto’s van alles wat je langs de Culturele Kilometer tegen kunt komen.

Telliskivi, de creatieve stad

Iets verderop in de buurt Kalamaja vind je het Telliskivi terrein. Vroeger draaiden hier de elektriciteitsfabrieken van de treinmaatschappij op volle toeren, nu is dit terrein omgedoopt tot Telliskivi Loomelinnak (Telliskivi Creative City). Alles wat hip en innovatief is, komt hier samen en daar valt natuurlijk ook street art onder. De jaarlijkse JJ-Street Baltic Street Art Jam heeft hierbij ook een grote rol gespeeld. Tijdens deze creatieve week laten nationale en internationale artiesten verspreid door de stad hun beste werken zien en het resultaat blijft gewoon staan. Leuk voor ons toeristen later om een kijkje te nemen. Ik vond vooral de mural bij de ingang indrukwekkend, het spat bijna van de muur af!

Street art Tallinn

Street art Tallinn

Street art TallinnTelliskivi, het creatiefste deel van Tallinn

Er is nog meer street art!

De meeste street art kom je tegen in de wijk Kalamaja en op het Telliskivi terrein, maar ook op andere plekken in de stad kom je leuke dingen tegen. Zo zag ik op de Tartu Maantee een levensgrote mural van de Australische artiest Guido van Helten (klinkt Nederlands, maar geen Nederlander). Dit werk heet Saarepiiga, een personage uit het beroemde negentiende-eeuwse Estse gedicht Kalevipoeg. De schildering is prachtig om te zien en door het vintage tintje gaat het op in de omgeving. Je moet er wel wat voor over hebben, want vanaf het oude centrum is het meer dan twee kilometer lopen naar deze plek. Gelukkig kun je ook een deel met de tram doen (tram 2 en 4 rijden over de Tartu Maantee, een enkeltje kost € 2 te kopen bij de chauffeur).

Street art TallinnDeze mural ligt een paar kilometer van het centrum, maar het is zeker de moeite waard!

Zoek jij ook graag naar street art?

Wil je meer over Tallinn lezen? Neem dan ook een kijkje bij mijn andere artikelen.
Fotoreeks: winters poppenstadje Tallinn
5x Alternatieve plekken in Tallinn
Alleen in de Patarei gevangenis in Tallinn
Eten in Tallinn: 4 smakelijke adresjes

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.