Keulen, de oudste stad van Duitsland. De geschiedenis loopt helemaal terug naar de Romeinen die deze stad ‘Colonia’ noemde, wat weer veel weg heeft van de Engelse benaming voor deze stad ‘Cologne’. Vandaag de dag is Keulen de vier na grootste stad van Duitsland en staat vooral bekend om zijn zeven (!) verschillende kerstmarkten. Maar de stad biedt ook nog zoveel meer dan dat. Ik nam de proef op de som en stapte in de trein voor een dagje Keulen.

Lees ook: in 2017 bezocht ik Keulen voor de tweede keer. Lees mijn ervaringen hier. 

De Dom van Keulen

Het eerste wat ik zag toen ik het station van Keulen uitliep was… een hoop grijze wolken. Ik ging met de zon weg uit de Nederland om vervolgens een grijs Duitsland binnen te rijden. En het bleef ook een behoorlijk grijze dag. Maar dat mag de pret niet drukken. We zijn hier, dus we gaan ervoor! En als goedmakertje stond ik buiten het station gelukkig meteen oog in oog met het Unesco werelderfgoed de Dom van Keulen. Een enorme gotische kathedraal waarvan de bouw ruim zes eeuwen heeft geduurd. Het is de grootste kerk van Duitsland en zelfs een van de grootste van heel Europa. Het scheelde niet veel, of dit gebouw had er niet meer gestaan. De bombardementen van 1942 misten op een haartje na de Dom. Het is het enige gebouw in de stad dat in zijn geheel het bombardement heeft overleefd. Keulen is toen voor 90 procent verwoest.

Dom Keulen

De Hohenzollernbrücke

Vanuit de trein zag ik deze brug al bij het binnenrijden van Keulen. De Hohenzollernbrücke is een van de toegangspoorten van Keulen. Tot vijf jaar geleden was dit een zeer normale brug, totdat een koppeltje in 2009 op deze brug de liefde aan elkaar verklaarde door een slot op te hangen en de sleutels in de Rijn te gooien. Dit verhaal ging als een lopend vuurtje door de stad en binnen een mum van tijd hing de brug vol met romantische slotjes. De teller staat op zo’n 40.000 slotjes, wat ook een flink gewicht aan de brug heeft toegevoegd (zo’n 2 ton). Het is dus maar de vraag hoe lang dit nog kan doorgaan. We hebben het voorbeeld in Parijs gezien. Naar mijn mening zijn de slotjes vooral een kleurrijke toevoeging aan een anders zo grijze massieve brug. Vooral lekker laten hangen dus.

Liefdesbrug Keulen

De Altstadt

Ondanks de bombardementen heeft de stad wel zijn middeleeuwse karakter kunnen behouden. Aan de oever van de Rijn ligt namelijk het oude gedeelte van Keulen, de Altstadt. Hier vind je kleurrijke oude huisjes en kronkelige keienstraten. Je herkent het oude gedeelte aan de romaanse Groß Sankt Martin kerk die al van grote afstand te zien is. Herkenbaar vanwege de vierkante toren met de vier hoektorentjes. De kerk is gebouwd bovenop de resten van een Romeinse opslaghal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte deze kerk licht beschadigd, maar gelukkig zie je daar vandaag de dag  door restauraties niets meer van.

Keulen Duitsland

De circkel van de 12 romaanse kerken

Het stadscentrum van Keulen is opgebouwd uit een cirkel van 12 romaanse kerken. De romaanse bouwstijl was er één van soberheid, bedoeld voor de middeleeuwse mens om de religie op simpele wijze uit te leggen. Zo bestond de entree van een kerk uit grote deuren in een halfronde vorm met daarboven beeldhouwwerk dat een verhaal uit de bijbel uitbeeldde. De eerder genoemde Groß Sankt Martin is zo’n romaanse kerk waarin je dit duidelijk kunt terugzien. De 12 kerken zijn niet allemaal even in het oog springend zoals de Dom, maar wel allemaal Unesco werelderfgoed. Zelf heb ik twee kerken kunnen bezoeken: de Sankt Gereon en de Sankt Aposteln.

Keulen

En toen was het dagje in Keulen alweer voorbij. Het is zeker geen grote stad, waardoor één dag genoeg is om een goede indruk te krijgen. Plannen is niet nodig, slenter gewoon rond door de stad.

Ben jij al eens in Keulen geweest? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.