Ik bezocht Keulen voor het eerst in december 2013. Ik ging voor een dagje op en neer voor de kerstmarkt en smikkelden van fruitstokjes gedoopt in chocolade, glühwein en lebkuchenherzen. Het was een prima dagje, maar eerlijk gezegd maakte de stad weinig indruk op me. Keulen bezoeken in december is sowieso geen slim idee. Het was koud, guur en grijs. Afgezien van de kerstmarkt bij de Dom heb ik niet echt veel van de stad kunnen ontdekken. Ik had ook niet het gevoel dat Keulen veel te bieden had. De Hohenzollernbrücke met de zoetgekleurde liefdesslotjes, de gigantische Dom, maar meer dan dit is er toch niet te zien? Afgelopen zomer besloot ik Keulen toch een herkansing te geven. Ik werd enthousiast door de verschillende blogs die ik erover las. Poging nummer 2 was succesvol. Ik zag Keulen in een geheel nieuw daglicht en ik vond het leuk! Benieuwd wat we gedaan hebben in onze 24 uur in Keulen? Lees dan snel verder.
Lees meer over mijn eerste bezoek aan Keulen: Keulen in één dag, wat te zien?
Alternatief Keulen: street art in Ehrenfeld
Eén van de redenen waarom ik Keulen dit keer wel leuk vond, was de funky wijk Ehrenfeld. Deze buurt is rauw, alternatief en ademt street art. Op bijna iedere straathoek zie je werken, van kleine stencilwerkjes tot aan grote murals. De pret begint meteen al bij station Ehrenfeld. Op de muren rondom het spoorwegviaduct staan breed uitgemeten schilderingen die je achter elkaar kunt aflopen. Prachtig! Met de app Street Art Cities (een tip die ik kreeg via Instagram) in de handen besloten we nog meer street art op te zoeken. We volgden een route van een kleine 4 kilometer door Ehrenfeld en liepen langs 17 schilderingen. Eén van de toppers was de onmiskenbare haas van ROA, maar ook de kleurrijke schildering van Inti op de Vogelsangerstraat maakte veel indruk. Ik zag al eerder een mural van Inti in Heerlen. De kleuren knallen echt uit zijn werken. Ook zagen we een kakelvers werk in de maak van de Oekraïense artiest AEC Interesni Kazki, resultaat van het jaarlijkse CityLeaks Festival. Ehrenfeld voelt als een levend museum aan. De creativiteit gaat door en om de paar maanden komen er nieuwe werken bij.
Er wordt niet alleen met verf gewerkt in Ehrenfeld, je ziet ook kunstwerken gemaakt van mozaïektegeltjes.
Zoet en hartig: smakelijk happen in Keulen
Ehrenfeld is niet alleen een aanrader vanwege street art, je vindt in deze wijk ook leuke cafés. Wij lunchten bij Café Rotkelchen. Dit eettentje is een goede plek voor een kopje koffie en een vegetarisch ontbijt of lunch. En voor de zoetekauwen onder ons, ze hebben ook een uitgebreide collectie aan taarten en cakes. Maar ook in het centrum van Keulen zijn genoeg leuke plekken te vinden. Heb je bijvoorbeeld zin in een hartige snack? Dan kan ik je hotdogbar Bad Ape aanraden. Ook vegetariërs kunnen hier prima terecht. Ik koos voor ‘bad sandwich’, een zacht hotdogbroodje met warme zoete aardappel, aioli, amandelen en rucola. Zitruimte is hier beperkt, dus vermijd het drukke middaguur. Ik sloot mijn dag in Keulen af met burgers bij Hans im Glück aan de Hohenzollernring. Dit is een ketenrestaurant die je in meerdere Duitse steden tegenkomt. Hans im Glück is ook een leuke plek voor vegetariërs, er staan namelijk veel vegetarische (en veganistische) burgers op de kaart!
Door de kleurrijke Altstadt lopen
Terwijl we bij het vorige bezoek aan Keulen vooral zijn blijven hangen op de kerstmarkt bij de Dom, zijn we dit keer ook de Altstadt ingelopen. We liepen langs de oevers van de Rijn en genoten van de vrolijk gekleurde huisjes met de kenmerkende Grote Sint-Martinuskerk op de achtergrond. Op een mooie zomerse dag zitten de terrassen vol met toeristen die genieten van de grote pullen bier. De smalle keienstraatjes in de Altstadt zijn knus om doorheen te lopen, maar ik miste af en toe wel een beetje sfeer. Goed om te weten: Keulen is een geliefde bestemming voor vrijgezellenfeesten en dat zie je terug in de rondlopende groepjes mannen en vrouwen in het weekend. Gezellig, maar soms ook een beetje vervelend.
Keulen: de stad van de 12 Romaanse kerken
In Keulen loop je om de haverklap tegen een kerk aan. Dit heeft een reden: de binnenstad herbergt in totaal 12 Romaanse kerkgebouwen. Deze middeleeuwse bouwstijl is te herkennen aan de grote zware muren, spitse torens en klein halfronde ramen. Ook de Grote Sint-Martinuskerk in de Altstadt behoort tot deze imposante collectie. We besluiten herinneringen op te halen en de Sint-Gereonkerk op te zoeken. In 2013 liepen we per toeval tegen deze kerk aan en we waren gefascineerd door het hoofd dat hier voor de kerk in het park ligt. Toen hadden we geen idee waarom het er lag. Inmiddels weet ik wel waarom. Het beeld laat het hoofd zien van de Romeinse soldaat Sint Gereon. Volgens de legende kwam deze soldaat met een legioen naar Keulen waar hij een marteldood stierf. De Romeinse keizer had namelijk opdracht gegeven de soldaten te executeren omdat ze zich tot het christendom hadden bekeerd. In de nagedachtenis van Sint Gereon is op zijn graf een kerk gebouwd.
Een kijkje in de Dom van Keulen
De echte blikvanger van Keulen is de Kölner Dom. Deze kerk is, met de 157 meter hoge torens, de grootste kathedraal van Duitsland. Tijdens mijn vorige bezoek had ik de Dom al gezien, maar door het grauwe weer heb ik nauwelijks gekeken naar de details van dit imposante gebouw. Dit keer was dat anders. De zon scheen en de lucht was blauw. Ik kon goed de kleurverschillen op de toren zien, van de nieuwe gerestaureerde stukken tot de zwartgeblakerde delen. Klimaatsveranderingen hebben een duidelijke negatieve impact op de kerk. Dit keer heb ik de kathedraal ook van binnen bekeken. De beklimming van de 509 treden en het bezoeken van de schatkamer heb ik even laten zitten (voor een derde keer Keulen), maar ik heb wel genoten van de hoge glas-in-lood ramen. Mooi om te zien hoe hier het daglicht doorheen valt.
Heb jij wel eens een bestemming een tweede kans gegeven?