Ben jij ook zo gek op street art? Ik in ieder geval wel. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik mijn ticket naar Berlijn had geboekt. Deze stad wordt door velen als dé street art hoofdstad van Europa bestempeld. Het zou de stad zijn waar creativiteit bruist, waar je kunst op elke straathoek vindt en het lijkt alsof alles kan en mag. Een stad vol vrijheden. Het klonk allemaal als muziek in mijn oren en mijn verwachtingen waren dan ook hoog. Binnen onze vier dagen in Berlijn reserveerde ik één hele dag voor street art. Voldoende tijd leek me zo om de beste werken en plekken te zien die deze stad te bieden heeft. In dit artikel een overzicht van wat ik allemaal voorbij heb zien komen.

East Side Gallery

Denk je aan Berlijn, dan denk je aan de Berlijnse muur. De beruchte afscheiding die voor meer dan 25 jaar het communistische oosten van het kapitalistische westen scheidde. Zelf heb ik er niet veel van meegemaakt aangezien mijn geboortejaar ook het jaar is van de val van de muur en de hereniging van Duitsland. Toch zijn de beelden uit de geschiedenisboeken mij altijd bijgebleven en ik had nu de kans om het in levenden lijve te zien. Ik reisde hiervoor af naar station Ostbahnhof waar het langste stuk overgebleven muur staat. Het stuk beton is meer dan een kilometer lang en zeker niet saai te noemen. Iedere meter is opgevrolijkt met de meeste kleurrijke graffiti en street art. In 1990 nodigde het stadsbestuur meer dan 100 kunstenaars uit om hun uiting van vrijheid op de muur te zetten. Het resultaat is een prachtig historisch monument gevuld met kleurrijke beschilderingen en politieke boodschappen.

Berlin wall

berlin wall

Inmiddels zijn de werken alweer 16 jaar oud en dat brengt ook mindere kanten met zich mee. Kleuren vervagen waardoor regelmatig een nieuwe verfbeurt nodig is. Logisch natuurlijk, want het weer heeft ook invloed. Maar erger nog is dat de muur regelmatig beklad wordt met lelijke graffiti en tags. Ook schrijven toeristen hun eigen namen op de muur. Dit heeft er toe geleid dat sinds kort de bekendste delen van de muur afgeschermd zijn met een hek (zie bijvoorbeeld de foto van het trabantje en de kus tussen Honecker en Brezjnev). Je kunt het street art nog steeds zien, maar de foto’s worden toch wat minder mooi. Maar als dit de enige manier is om het monument te beschermen dan moeten we het er maar mee doen.

De murals van Kreuzberg & Friedrichshain

Kreuzberg en Friedrichshain worden gezien als de hipste wijken van Berlijn. Ze staan vooral bekend om hun rauwe en alternatieve sfeer. Je vindt hier vintage winkeltjes, gezellige cafeetjes en heel veel street art. Mij vielen vooral de murals in deze wijken op. In Kreuzberg vind je ze tussen Görlitzer Park en Schlesisches Tor. Van de typerende gele mannetjes van kunstenaarsduo Os Gemeos tot de karkassen van de Gentse ROA en de bewaker-astronaut van Victor Ash.

streetart kreuzberg

Adresjes: Os Gemeos – Oppelner Straße, ROA – Oranienstraße, Victor Ash – Mariannenstraße.

Ook in Friedrichshain hebben de grote namen hun werken vereeuwigd. Of moet ik zeggen, voor zolang er niemand overheen sprayt. De Italiaanse artiest Blu had tot voor kort twee murals in deze wijk staan, maar eentje is alweer verdwenen onder een dikke zwarte verflaag. Naar verluidt heeft hij zelf daartoe de opdracht gegeven, omdat zijn werken ervoor zorgde dat de wijk te hip werd en de huren omhoog gingen. Niet de bedoeling van street art, maar wel iets dat regelmatig gebeurt in Berlijn. Ons werd verteld dat er daarom vaak expres graffiti en tags worden gezet om de wijk niet te mooi te maken en daarmee de huren betaalbaar te houden.

Streetart Friedrichshain

Adres: al deze werken zijn te vinden rondom de Oberbaumbrücke. Linksboven is het werk van Alice Pasquini die een prachtige inzoom-slowmotion maakte van één meisje.

Het hofje van Haus Schwarzenberg

Berlijn is niet alleen de stad van de grote murals, het heeft ook genoeg kleinere werkjes die op iedere straathoek te vinden zijn. Een voorbeeld zijn de dansende meisjes van Sobre. Deze vrouwen kun je in de hele stad tegenkomen en verwijzen naar de befaamde clubcultuur van Berlijn. Mocht je geen zin hebben om iedere hoek af te speuren, dan kan ik je aanraden naar het hofje van Haus Schwarzenberg te gaan. Deze binnenplaats is een bonte verzameling van allerlei soorten street art. Van paste-ups en stickers tot wild breien, je komt het allemaal hier tegen. En de samenstelling van de werken verandert continu, omdat iedereen zich op deze coole plek wil vereeuwigen. Eén van de werken die mij is bijgebleven is de Berlinerin van El Bocho. Het is net alsof je kijkt naar een enorm stripfiguur met praatwolkje boven het hoofd. Dit hofje wordt ook gebruikt als expositieruimte voor kleinere musea, waaronder het Anne Frank Centrum. Dit laatste leidt nog weleens tot verwarring bij sommige toeristen die denken dat dit de locatie is van het Anne Frank huis.

Haus Schwarzenberg

Haus Schwarzenberg

Adres: Rosenthaler Straße 39.

Heb jij deze alternatieve kant van Berlijn al eens ontdekt?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Mooie en kleurrijke foto’s!

    Ik ga binnenkort voor de vierde keer naar Berlijn, dus tips voor nieuwe dingen zijn altijd welkom. Dit klinkt als een aanrader!

    • Esther Reply

      Dankje Jenny! Het was zeker een aanrader. In Berlijn is street art echt op iedere straathoek te vinden 😉 Ik ben vooral fan van murals, maar er zijn ook heel veel kleine werkjes te zien als je goed oplet.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.