Welcome to Tuzla!, zegt onze taxichauffeur terwijl we vanaf de kleine luchthaven afdalen naar de stad. Tuzla is de derde grote stad in Bosnië-Herzegovina en onze taxichauffeur is duidelijk trots op zijn stad. Tijdens het taxiritje noemt hij allerlei goede dingen over Tuzla waardoor mijn vriend en ik steeds nieuwsgieriger worden naar deze bestemming. Anno 2017 kun je vanaf Eindhoven voor een zacht prijsje naar Tuzla vliegen en daarom vormde deze stad het ideale startpunt van onze reis door de Balkan. Op de planning stond tweeënhalve week rondreizen door Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Montenegro. Onze eerste stop: Tuzla. We hadden geen grote plannen voor deze stad. We zouden een dagje blijven en daarna verder reizen naar Sarajevo. Benieuwd wat er te doen is binnen één dag in Tuzla? Lees dan snel verder!

Zoutstad Tuzla

Tuzla is één van de oudste steden van Europa en kent meer dan 6.000 jaar geschiedenis. Historisch gezien staat Tuzla bekend om de zoutproductie. Het woord ‘Tuz’ betekent ook zout in het Turks. Duizenden jaren lang produceerden en verhandelden de mensen hier zout uit het lokale zilt water. Onder het bewind van de Ottomanen werd de productie verder opgevoerd en het Habsburgse rijk moderniseerde de productie. Nog altijd zie je in de stad verwijzingen naar de zouthandel. Zo was het Solni Trg (zoutplein, te vinden in de oude stad) de productielocatie van zout. Het ziltwater werd in schalen verdampt waardoor het zout overbleef. In het kleine Saltworks Museum op het plein kun je meer te weten komen over de betekenis van zout voor Tuzla. Helaas heeft de lange zoutwinning uit het verleden ook voor een gevaarlijk probleem gezorgd. De bodem onder de oude stad daalt en er ontstaan regelmatig ‘sink holes’ van meer dan 10 meter diep.

Oorlogssporen

Vanaf de Solni Trg loop je via de Barok straat naar het volgende plein: Trg žrtava genocida u Srebrenici. Hoewel dit pleintje omgeven wordt door mooie kleurrijke pandjes verwijst de naam naar een tragische gebeurtenis in de Bosnische oorlog, namelijk de val van Srebrenica op 11 juli 1995. Bij de wesma (waterbron voor rituele reiniging) op het plein vind je een monument ter herdenking van de genocide. De Bosnische oorlog heeft ook voor traumatische gebeurtenissen in Tuzla gezorgd. Eén van deze gebeurtenissen was de Servische granaataanslag op 25 mei 1995 op een drukke voetgangerskruising aan het Trg Kapija met 72 doden en 240 gewonden als gevolg. Op de plek, waar vroeger de deur van het café Kapija zat, staat nu een monument met de namen van alle slachtoffers. Het kleurrijke tegelpatroon op het plein maakt ook onderdeel uit van dit monument.

Tuzla square Bosnia

Kapija Massacre Tuzla

Multicultureel vrijheidsplein

Een bezoek aan Tuzla staat niet alleen in het teken van sinkholes en oorlog, de stad biedt ook mooie dingen. Zo is de oude stad (Stari Grad) autoluw, waardoor je op je gemak kan rondlopen. De straten zijn gevuld met een variëteit aan oude pandjes, van kleurrijk tot vervallen. Ik vond vooral het contrast mooi om te zien. Je ziet duidelijk dat de stad nog in opbouw is. Mijn favoriete straatjes waren Gradska en Turalibegova. Het belangrijkste plein van Tuzla is het Trg Slobode. De panden rondom dit plein laten duidelijke Ottomaanse en Habsburgse invloeden zien. Zo prijkt aan de achterkant van het plein de minaret van de stadsmoskee Čaršijska džamija, gebouwd in de zestiende eeuw door de Ottomanen. Bijzonder detail is het dak in de vorm van een piramide. Deze bouwstijl zie je ook terug bij de oudste moskee van Tuzla: de Turalibegova džamija. De Habsburgse invloeden zijn duidelijk terug te zien in het barokpaleis aan de zijkant van het plein. Slobode Trg komt met name tot leven in de namiddag en avond. De terrassen vullen zich dan snel, de straatartiesten komen het plein op en kinderen rennen en fietsen in de rondte.

Baroque building Tuzla

Ruindown building

Gradsla building Tuzla

Tuzla Bosnia Stari Grad

Zomerse tip: Pannonian zoutmeren

De trekpleister van de stad zijn de Panonsko Jezero. Een uniek stukje stadsstrand in Europa, bestaande uit drie grote kunstmatige zoutmeren en een waterval. Ooit was deze plek het industriële centrum van de stad, maar tegenwoordig denkt niemand meer daar aan. In de hete zomermaanden liggen de kiezelstranden rondom deze meren propvol met locals. Gezinnen, compleet met opa en oma, maken er een dagje uit van met picknick en spelletjes. De grote kiezels zijn trouwens niet prettig voor je voeten, dus neem je slippers of waterschoentjes mee. De meren zijn het beste te bereiken via Gradski Park. Geen zin om te lopen? Vanuit het centrum vertrekt om de paar uur een toeristentreintje die je naar de meren en een aantal andere bezienswaardigheden toebrengt.

Panonsko Jezero Tuzla

Panonsko Jezero Tuzla

Gradski Park Tuzla

Gradski Park Tuzla

De mooie Pravoslavna Crkva in het Gradski park. 

Kortom, Tuzla is een prima eerste stop in Bosnië-Herzegovina. Eén dag is meer dan voldoende om alles te zien en daarna verder te reizen door het mooie Bosnië-Herzegovina. Tijdens ons verblijf kwamen we bijna geen andere toeristen tegen. Dit was eigenlijk ook wel weer leuk, want we konden echt opgaan onder de locals. Tuzla kenmerkt zich vooral als een relaxte stad. Je moet hier niet komen voor de grote bezienswaardigheden, maar je komt hier voor de fijne sfeer. Overdag is het gemoedelijk en ‘s avonds komt de stad iets meer tot leven als de locals de terrassen opzoeken. Opvallend is ook het grote aantal Shisha Lounges. Zowel jong als oud gaat hier graag zitten om een waterpijp te roken.

Nog een paar laatste foto’s van de Stari Grad.

Tuzla Bosnia

Tuzla Bosnia

Bosnia Tuzla

Tuzla Bosnia

Bosnia Old Town

Monument Tuzla

Het monument van Ismet Mujezinovic (schilder) en Mesa Selimovic (schrijver), twee personen die veel hebben betekend voor de lokale cultuur. Jaarlijks wordt er in juli een Mesa Selimovic boekenfestival georganiseerd. 

Zou jij naar Tuzla gaan?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.