Tijdens onze reis door Bosnië-Herzegovina vond ik Mostar de meest intrigerende bestemming. In deze stad zie je nog duidelijk de littekens van de oorlog. In tegenstelling tot Sarajevo kom je in Mostar nog veel ruïnes tegen en de overheid lijkt er weinig prioriteit aan te geven om de wederopbouw hiervan op te starten. Dit heeft deels ook te maken met de tweedeling in de stad. De oud-frontlinie aan de Bulevar Revolucije splijt de stad nog altijd in tweeën. Aan de ene kant wonen de Bosnische Moslims, aan de andere kant wonen de Kroatische Christenen. De twee groepen volgen vrijwel gescheiden levens en op politiek vlak zijn ze het nooit met elkaar eens, waardoor het probleem van de ruïnes niet wordt aangepakt.

Ondertussen stroomt Mostar iedere zomer vol met toeristen die de Stari Most (Oude brug) willen bewonderen. Deze gereconstrueerde brug, gefinancierd door o.a. UNESCO, heeft een belangrijke betekenis voor de stad en draagt de koosnaam ‘vadertje’. De stad is er zelfs naar vernoemd (Most en Stari = Mostar). De belangrijkste bezienswaardigheid van Mostar is het oude centrum met de hobbelige keienstraatjes. Ik vertel er in een volgend artikel meer over, maar eerst laat ik je de alternatieve kant van Mostar zien. In deze stad is namelijk ook veel street art te zien. Dit is te danken aan het Internationale Street Arts Festival dat sinds 2012 ieder jaar wordt georganiseerd. Het canvas voor de artiesten: veelal de kapotgeschoten en vernielde ruïnes. Ik vertel je waar je de beste werken kunt vinden.

Staklena Banka

De meest prominente oorlogsherinnering op de Bulevar Revolucije is de Staklena Banka (glazen bank). Dit gebouw deed ooit dienst als bank ten tijden van het voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië (1943-1992). Begin jaren negentig viel de republiek uiteen en brak de Bosnische burgeroorlog uit. De toren kreeg een nieuwe functie: de ‘Sniper Tower’, verwijzend naar de scherpschutters die vanaf hier op Bosnische moslims schoten. Tegenwoordig staat de toren er vernield en verlaten bij. Street art artiesten zagen hun kans schoon en hebben de buiten- en binnenmuren beschilderd met kleurrijke werken. Sommige schilderingen verwijzen naar de oorlog of maatschappelijke problemen, maar ik zag ook werken die gemaakt zijn vanuit pure artistieke liefde. Mocht je de toren van binnen willen bekijken, dan kun je aan de achterkant over een muur heen klimmen. De originele ingang is dichtgemetseld. Officieel is het betreden van de toren niet verboden, maar de lokale overheid heeft het liever niet vanwege de vervallen staat en het gebroken glas op de vloer in de toren. Zelf besloot ik de binnenkant te laten voor wat het was. Ook rondom de toren is street art te zien, bijvoorbeeld op het kleine bouwterrein en bij het Spaanse plein.

Sniper tower Mostar

Sniper Tower Mostar

Street art op de muren van de Staklena Banka.

Around sniper tower Mostar

Street art op andere muren in de buurt van de Staklena Banka.

Murals langs de frontline

Als je vanaf het Spaanse plein rechts afslaat op de Bulevar Revolucije en dan direct weer links afgaat, dan kom je uit op de Alekse Šantića straat. Deze straat maakte ook deel uit van de frontlinie en de schade die dit heeft toegebracht is nog altijd goed aanwezig. Panden zonder dak en muren met honderden kogelgaten. De wederopbouw is ook hier nog niet gestart en dat maakt het contrast met de nieuwbouwappartementen des te groter. Gelukkig biedt deze straat ook een vrolijke noot: er zijn een aantal mooie murals te vinden rondom het jeugdcentrum OKC Abrašević. Toen ik door deze straat liep, zag ik geen enkele andere toerist. Het lijkt erop alsof de meeste toeristen Mostar als dagtrip aandoen en alleen door het oude centrum lopen. Dat is jammer, want er is veel meer te zien in Mostar. Persoonlijk vond ik het contrast met de ruïnes en de kleurrijke murals erg bijzonder om te zien.

Murals Mostar

Openluchtgalerij bij het busstation

Dit deel ontdekte ik pas op de ochtend dat ik met de bus van Mostar naar Dubrovnik reisde. Mijn vriend en ik waren vroeg opgestaan om naar het busstation te gaan, maar per ongeluk had mijn vriend een verkeerd tijdstip in zijn hoofd geprent. Zodoende stonden we een uur te vroeg op een verlaten busstation. We besloten de tijd te doden door een stukje te gaan lopen langs de Maršala Tita. Tot onze verrassing lieten de muren langs deze straat een lange reeks aan kleurrijke schilderingen zien. Ik vond het opeens helemaal niet zo erg meer dat we een uur te vroeg uit ons bed waren gestapt, want anders had ik dit niet gezien. Mijn favoriet was de bemoste schildering van de twee reuzen.

Mostar Street art busstation

Ik maakte deze foto’s om 6 uur ‘s ochtends, vandaar de donkere foto’s. 

Ben jij ook zo’n fan van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.