Welcome to Tuzla!, zegt onze taxichauffeur terwijl we van Tuzla airport naar de stad rijden. Tuzla is de derde grote stad in Bosnië en Herzegovina en onze taxichauffeur is duidelijk trots op zijn woonplaats. Tijdens het taxiritje somt hij allerlei goede dingen op over Tuzla, waardoor mijn vriend en ik nieuwsgierig worden. Voor veel toeristen vormt Tuzla het startpunt van een reis door Bosnië en Herzegovina. Voor ons ook. We bleven een dagje in de stad hangen en reisden daarna verder naar Sarajevo. Benieuwd welke bezienswaardigheden Tuzla te bieden heeft? Lees dan snel verder!

Tuzla bezienswaardigheden: wat te doen?

Leer meer over Zoutstad Tuzla

Tuzla is één van de oudste steden van Europa en kent meer dan 6.000 jaar geschiedenis. Historisch gezien staat Tuzla bekend om de zoutproductie. Het woord ‘Tuz’ betekent ook zout in het Turks. Duizenden jaren lang produceerden en verhandelden de mensen hier zout uit het lokale zilt water. Onder het bewind van de Ottomanen werd de productie verder opgevoerd en het Habsburgse rijk moderniseerde de productie. Nog altijd zie je in de stad verwijzingen naar de zouthandel. Zo was het Solni Trg de productielocatie van zout. Het ziltwater werd in schalen verdampt waardoor het zout overbleef. In het kleine Saltworks Museum op het plein kun je meer te weten komen over de betekenis van zout voor Tuzla. Helaas heeft de zoutwinning ook voor een gevaarlijk probleem gezorgd. Zo daalt de bodem onder de oude stad en er ontstaan regelmatig ‘sink holes’ van meer dan 10 meter diep.

Gradski Park Tuzla
De mooie Pravoslavna Crkva in het Gradski park. 

Vind de Oorlogssporen

Vanaf de Solni Trg loop je via de Barok straat naar het volgende plein: Trg žrtava genocida u Srebrenici. Hoewel dit pleintje omgeven wordt door mooie kleurrijke pandjes verwijst de naam naar een tragische gebeurtenis in de Bosnische oorlog, namelijk de val van Srebrenica op 11 juli 1995. Bij de wesma (waterbron voor rituele reiniging) op het plein vind je een monument ter herdenking van de genocide. De Bosnische oorlog heeft ook voor traumatische gebeurtenissen in Tuzla gezorgd. Eén van deze gebeurtenissen was de Servische granaataanslag op 25 mei 1995 op een drukke voetgangerskruising aan het Trg Kapija met 72 doden en 240 gewonden als gevolg. Op de plek, waar vroeger de deur van het café Kapija zat, staat nu een monument met de namen van alle slachtoffers. Het kleurrijke tegelpatroon op het plein maakt ook onderdeel uit van dit monument.

Tuzla square Bosnia
Kapija Massacre Tuzla

Geniet van de kleurrijke pandjes & straatjes

Een bezoek aan Tuzla staat niet alleen in het teken van sinkholes en oorlog, de stad biedt ook mooie dingen. Zo is de oude stad (Stari Grad) autoluw, waardoor je op je gemak kan rondlopen. De straten zijn gevuld met veel oude pandjes, van kleurrijk tot vervallen. Ik vond vooral het contrast mooi om te zien. Je ziet duidelijk dat de stad nog in opbouw is. Mijn favoriete straatjes waren Gradska en Turalibegova. Het belangrijkste plein van Tuzla is het Trg Slobode. De panden rondom dit plein laten duidelijke Ottomaanse en Habsburgse invloeden zien. Zo prijkt aan de achterkant van het plein de minaret van de stadsmoskee Čaršijska džamija, gebouwd in de zestiende eeuw door de Ottomanen. Bijzonder detail is het dak in de vorm van een piramide. Deze bouwstijl zie je ook terug bij de oudste moskee van Tuzla: de Turalibegova džamija. De Habsburgse invloeden zijn duidelijk terug te zien in het barokpaleis aan de zijkant van het plein. Slobode Trg komt pas echt tot leven in de namiddag en avond.

Baroque building Tuzla
Ruindown building
Gradsla building Tuzla
Tuzla Bosnia Stari Grad

Ga zwemmen in de Pannonian zoutmeren

De trekpleister van de stad zijn de Panonsko Jezero. Een uniek stukje stadsstrand in Europa, bestaande uit drie grote kunstmatige zoutmeren en een waterval. Ooit was deze plek het industriële centrum van de stad, maar tegenwoordig denkt niemand meer daar aan. In de hete zomermaanden liggen de kiezelstranden rondom deze meren propvol met locals. Gezinnen, compleet met opa en oma, maken er een dagje uit van met picknick en spelletjes. De grote kiezels zijn trouwens niet prettig voor je voeten, dus neem je slippers of waterschoentjes mee. De meren zijn het beste te bereiken via Gradski Park. Geen zin om te lopen? Vanuit het centrum vertrekt om de paar uur een toeristentreintje die je naar de meren en een aantal andere bezienswaardigheden toebrengt.

Panonsko Jezero Tuzla
Panonsko Jezero Tuzla
Gradski Park Tuzla
Gradski Park Tuzla

Is Tuzla de moeite waard?

Kortom, Tuzla is een prima eerste stop in Bosnië en Herzegovina. Eén dag is meer dan voldoende om alle Tuzla bezienswaardigheden te zien en daarna verder te reizen door het mooie Bosnië en Herzegovina. Tijdens ons verblijf kwamen we bijna geen andere toeristen tegen. Dit was eigenlijk ook wel weer leuk, want we konden echt opgaan onder de locals. Tuzla kenmerkt zich vooral als een relaxte stad. Je moet hier niet komen voor de grote bezienswaardigheden, maar je komt hier voor de fijne sfeer. Overdag is het gemoedelijk en ‘s avonds komt de stad iets meer tot leven als de locals de terrassen opzoeken. Opvallend is ook het grote aantal Shisha Lounges. Zowel jong als oud gaat hier graag zitten om een waterpijp te roken.

Nog een paar laatste foto’s van de Stari Grad.

Tuzla Bosnia
Stari Grad Bosnia
Bosnia Stari Grad
Stari Grad Bosnia
Bosnia Old Town
Monument Bosnia
Monument van Ismet Mujezinovic (schilder) en Mesa Selimovic (schrijver), twee personen die veel hebben betekent voor Tuzla.

Waar te slapen?

Wij verbleven bij Pansion Centar en kunnen dit van harte aanbevelen. Locatie is super centraal, heerlijk ontbijt en de eigenaar is een super lieve man. Bovendien krijgt het een 9,5 op Booking.com. Klik hier voor een overzicht van hotels in Tuzla.

Dat was ‘m: een lijstje met Tuzla bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Zou jij naar deze stad gaan?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.