Bosnië en Herzegovina is één van mijn favoriete bestemmingen in de Balkan. Onze reis door dit land was gestart in Tuzla, daarna bezochten we Sarajevo, en als laatste stond het historische stadje Mostar op het lijstje. Veel toeristen die wij spraken, bezochten Mostar tijdens een dagtrip vanuit Kroatië. Persoonlijk vind ik dat zonde. Deze stad verdient meer tijd en aandacht dan een dagtrip kan bieden. Er is namelijk genoeg te doen en te zien in en rondom Mostar. In deze blog post vertel ik je over 10 bezienswaardigheden en tips voor Mostar.

10x bezienswaardigheden & tips voor Mostar

1. Bekijk de Rituele sprong vanaf de Stari Most

Een vast ontgroeningsritueel voor jonge Bosnische jongens: van de historische brug Stari Most in de Neretva rivier springen. Volgens de lokale traditie kan een succesvol volwassen leven pas beginnen na de 20 meter hoge sprong. Deze waaghalsactie is niet zonder gevaar. De azuurblauwe Neretva rivier is koud en zit vol keien. Bovendien kan de wind onder de brug je uit balans brengen. Toch wordt de traditie tot op de dag van vandaag doorgezet. Om toeristen te laten zien hoe dit eruit ziet, springt er in het hoogseizoen elk uur een ervaren springer van de brug af. Dit doen ze niet gratis. Als het totaalbedrag van €25 is ingelegd door de nieuwsgierige toeristen, dan springen ze naar beneden.

Stari Most Mostar Bosnia

Stari Most 2.0

De brug zelf, de Stari Most, is een bijzondere brug. De stenen boogbrug is onlosmakelijk verbonden met Mostar. In de zestiende eeuw hebben de Ottomanen deze brug gebouwd en vlak daarna zijn de eerste stoere jongens al van de brug afgesprongen. Tijdens de Bosnische oorlog werd de brug in 1993 opgeblazen. Tien jaar later startte de restauratie met behulp van internationale donaties (ook van Nederland). In 2004 was het groot feest toen versie 2.0 geopend werd en de twee delen van Mostar weer met elkaar verbonden waren.

Mostar Bridge Bosnia

2. Zoek het broertje van Stari Most: KRIVA CUPRIJA 

De naam Stari Most (vertaling: oude brug) doet vermoeden dat dit de oudste brug van Mostar is. Maar dat is niet het geval. De Kriva Cuprija is de oudste brug van Mostar. Dit kleine boogbruggetje is acht jaar voor de Stari Most gebouwd. Volgens de oude verhalen zou deze brug een proef zijn geweest om te testen of een dergelijke constructie mogelijk is. In tegenstelling tot de zomerse drukte bij de Stari Most is het bij de Kriva Cuprija altijd lekker rustig. Bovendien ziet het kleine bruggetje er prachtig uit, te midden van de historische pandjes en keienstraatjes.

Kriva Cuprija Mostar Bosnia
Kriva Cuprija Mostar Bosnia

3. Dwaal door de oude čaršija

De wortels van Mostar liggen in het Ottomaanse rijk. De stad is gesticht in de dertiende eeuw en de daaropvolgende zeven eeuwen maakte de stad een bloei mee onder de Ottomanen. Het lange Ottomaanse bewind heeft een flinke stempel gedrukt op het historische centrum. Mostar was namelijk een belangrijk handelsknooppunt. Het oude ambachts- en handelscentrum, de čaršija, vind je terug aan beide kanten van de Stari Most. Tegenwoordig is het een kronkelende marktstraat met toeristische winkeltjes vol theekopjes en oosterse lampen. Je waant je meer in Turkije dan in Bosnië. Ik vond trouwens de straatjes (met de grote grove keien) gevaarlijk glad als je de heuvel afliep, maar het geeft natuurlijk wel charme aan het centrum.

Mostar Bosnia Old center

4. Beklim de minaret van de Koski Mehmed Pasha Moskee

De oostzijde van Mostar is de Bosnische zijde en daar zie je veel moskeeën. Eén van de meest opvallende moskeeën is de Koski Mehmed Pasha Moskee. Deze moskee is gebouwd in 1613, maar helaas is het grotendeels verwoest tijdens de oorlog in de jaren negentig. Wat je nu ziet, is een kopie. De moskee is te bereiken via een binnentuin, deels gevuld met toeristische winkeltjes. Ik raad je aan de klim naar de top van de minaret te maken. De moskee staat namelijk op de oever van de Neretva rivier en hierdoor heb je vanaf de top van de minaret een prachtig uitzicht op het historische centrum, de Stari Most en de rivier. Zijn kleine benauwde ruimtes niet zo jouw ding? Dan zal de klim omhoog nog een uitdaging voor je worden. Gelukkig word je wel beloond met het mooiste uitzicht van Mostar.

Mostar view from Mosque Bosnia
Moskee Mostar Bosnia

5. Loop langs de Bulevar Revolucije

Mostar heeft een luguber record op zijn naam staan. Het is de zwaarst gebombardeerde stad tijdens de Bosnische oorlog (1992 – 1995). Niet zo gek dat je dus in deze stad nog altijd veel vernielde gebouwen ziet staan. Vrijwel alle gevels tonen tientallen putjes van de ingeslagen kogels. Langs de Bulevar Revolucije zie je de meeste ruïnes staan. Dit was de frontlinie tussen de Bosnische en Kroatische zijde. Beschietingen en bombardementen waren hier aan de orde van de dag. Kantoren, flatgebouwen en hotels veranderden in ruïnes. Een prominent voorbeeld is hotel Neretva, in de negentiende eeuw een prachtig hotel gebouwd door Oostenrijk-Hongarije, tegenwoordig niet meer dan een voorgevel zonder ramen.

Mostar ruines Bosnia

Gimnazija

Te midden van deze oorlogsruïnes springt één markant gebouw sterk in het oog: het oranje gekleurde Gimnazija. Deze school werd geopend in 1898 ten tijde van het bewind van Oostenrijk-Hongarije. De wens was een school te openen ter promotie van de Bosnische identiteit zonder duidelijke Ottomaanse of Slavische banden. In 2009 werden de renovaties voltooid, het gebouw was namelijk flink beschadigd tijdens de oorlog. Tegenwoordig heeft de school een symbolische ligging (op de voormalige frontlinie) en is het de enige school in Mostar waar zowel Bosnische als Kroatische kinderen naar school gaan. Al is het vaak gescheiden en met een apart lesrooster.

Tip: ga mee met de free walking tour (meeting point is de Gimnazija). De gids zal je aan de hand van foto’s laten zien hoe de gebouwen voor de oorlog eruit zagen.

Gimnazija Mostar Bosnia

6. Bewonder het uitzicht vanaf Hum Mountain

Op zoek naar een spectaculair uitzicht over Mostar? Dan raad ik je aan de Hum Mountain te beklimmen. Vanaf deze heuvel kun je goed zien hoe Mostar in een vallei ligt. Wij beklommen de berg tijdens een tour van Mostar Travel.  De gids was opgegroeid in de oorlog en zat daardoor vol met persoonlijke verhalen. Op de berg vertelde hij ons dat de Kroatische troepen vanaf deze heuvel op de stad schoten. De Bosnische inwoners waren letterlijk ingesloten door enerzijds het Kroatische stadsdeel aan de westkant en anderzijds de Kroatische troepen op de berg. Dit verhaal ging nog meer voor ons leven toen we rondliepen en op een kogelhuls stapten.

View from Hum Mostar

7. Zwem in de Kravica watervallen

Alles gezien wat er in Mostar te zien is? Dan is er in de omgeving van Mostar ook nog genoeg te doen. Ga bijvoorbeeld zwemmen in de Kravica watervallen. Dit is iets waar wij erg naar uit keken. We bezochten Mostar in de hete zomermaand juli en wij konden zeker wat verkoeling gebruiken! De Kravica watervallen zijn prachtig om te zien, maar het water is wel ijzig koud en zit vol keien. Pas dus op met te grote zwemslagen maken, want je kunt makkelijk je benen stoten. Uiteraard werd ook hier het Bosnische springritueel door de lokale jongeren uitgevoerd. Ik houd niet van hoogtes, dus ik sloeg over. Mijn vriend heeft wel een poging gewaagd en is van één van de watervallen afgesprongen. Hij kan het nog navertellen, dus het ging goed!

Kravica waterfal Bosnia Mostar

8. Bekijk het Derwisj klooster van Blagaj

Op 12 kilometer afstand van Mostar ligt één van de meest sprookjesachtige bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina: Blagaj Tekija. Een zestiende-eeuws klooster gebouwd tijdens het Ottomaanse bewind volgens de Derwisj cultuur. Dit is een mystieke stroming binnen de islam. Het klooster is ontzettend fotogeniek en dat komt met name door de ligging. Het staat op een klif tegen een berg aan en wordt aan de voorkant omgeven door het water van de Buna rivier. Helaas heb ik het klooster niet van binnen gezien. Wellicht een volgende keer!

Blagaj Mostar Bosnia

9. Dwaal door fotogeniek Počitelj 

Ben je gek op het bezoeken van middeleeuwse stadjes? Dan mag je zeker niet Počitelj overslaan. Dit middeleeuwse stadje functioneerde onder andere als militair hoofdkwartier tijdens het Ottomaanse bewind. De strategische ligging op de grens van Ottomaans Herzegovina en Venetiaans Dalmatië speelde hierbij een grote rol. Zo’n belangrijke status ging gepaard met een flinke muur rondom de stad en een fort. Helaas verloor Počitelj in de negentiende eeuw haar status en verlieten steeds meer inwoners de stad. Tijdens de oorlog kreeg het stadje het flink te verduren door bombardementen. Dankzij steun van UNESCO en een nationaal wederopbouwprogramma is de stad tijdens de afgelopen jaren grotendeels gerestaureerd. Počitelj is een genot om doorheen te dwalen. Een labyrint van paden en trappen verbinden alle historische gebouwen met elkaar. Volg de paden omhoog en geniet van het uitzicht vanaf de Kula (fort) over de stad, de groene heuvels en de rivier.

Tip: wij bezochten de Kravica watervallen, Blagaj en Počitelj op één dag tijdens de Discover Herzegovina Day Tour van Mostar Travel. Ik vond deze dag fantastisch en ik zou het iedereen willen aanraden. Geen reclame, ik ben gewoon fan!

Mostar Bosnia Pocitelj

10. Spot street art

De kers op de taart: in Mostar kom je ook nog eens een flinke dosis street art tegen. Van werken met een duidelijke maatschappelijke boodschap tot gave murals. Jaarlijks komen er ook weer nieuwe werken bij dankzij het street art festival. Veel werken concentreren zich op en rond de ‘Sniper Tower’ (een voormalig bankgebouw waar veel sluipschutters zich schuil hielden tijdens de oorlog). Dit is dus een goede plek om een speurtocht naar street art in Mostar te starten!

Street art Mostar Bosnia

Waar te slapen?

Wij verbleven in een mooi appartement in het centrum, maar helaas kan ik het niet meer vinden op Booking.com. Een goed alternatief is Dream Apartments, beoordeeld met een 9,8 op Booking.com. Ga je liever voor een hotel? Dan is wellicht Hotel Emen een leuke optie. Klik hier voor een overzicht van hotels in Mostar.

En dat zijn alle 10 bezienswaardigheden in en rond Mostar. Zou jij Mostar willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.