Lviv heeft me verbaasd. Vooraf dacht ik eigenlijk dat deze stad niet genoeg te bieden had voor twee en halve week. Ja, ik wist dat het een mooie stad was en ik wist dat het centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar ik dacht dit toch wel gezien te hebben binnen een paar dagen. En dan?! Gelukkig had ik het mis. Lviv barst namelijk van de dingen die je kunt doen en zien. Ik vertel je dan ook graag over mijn favoriete 12 must do’s in deze prachtige stad.

1. Bekijk de Ploshcha Rynok van bovenaf

Het bruisende middelpunt van Lviv is de Ploshcha Rynok (het marktplein). Bruisend, omdat er de hele dag door dingen gebeuren. Zo slingert er om de haverklap een tram over het plein, lopen chique dames in oude jurken rond met snoep in hun mand en ondertussen treden er ook nog allerlei straatartiesten op. Maar naast dit levendige karakter is het plein zelf ook nog eens ontzettend mooi. De vier kanten van de Ploshcha Rynok worden omgeven door de meest kleurrijke huisjes (in totaal 44) met ieder een ander geveltje. Het ene huisje is strak geel met een puntdak, de ander heeft een zwarte kleur met een grof steenpatroon. Wil je echt een goede indruk van het plein krijgen, bekijk dan de Ploshcha Rynok van bovenaf. De toren van het stadhuis biedt hiervoor de perfecte gelegenheid en met een entree van 10 UAH (omgerekend 42 eurocent) kost het je praktisch niets.

Stadhuis Lviv OekraineLocatie: Ploshcha Rynok

2. Kijk omhoog in de Boim Kapel

In een van de zijstraten van de Ploshcha Rynok vind je de Boim Kapel. Een zeer klein kapelletje met een nogal donker en massief uiterlijk. Een signaal voor wat er onder de kapel huist, namelijk de graftombe van de zeventiende eeuwse familie Boim. Dit kapelletje is erg populair in Lviv en één van de redenen daarvoor is het prachtige interieur. Loop dus zeker even naar binnen als je de kans krijgt en kijk omhoog naar de koepel in het dak. De foto hieronder laat al zien hoe gedetailleerd deze is.

Kapel Lviv OekraineLocatie: Katedral’na plein, 1. Enkel geopend in de zomer tussen 11.00 en 17.00 uur. Entree: 10 UAH

3. Dwaal door de Virmenska straat

Lviv is een oude stad en het oudste plekje vind je in de Virmenska straat. Deze straat vormt de rode ader van de oude Armeense buurt en is in mijn ogen de leukste straat van Lviv. Aan de ene kant is het heel oud, waardoor de afgeblakerde huisjes een genot zijn voor het oog. Je ziet veel scheve vensters en kleine details zoals standbeelden en muurtekeningen. Aan de andere kant hangt er in deze straat een hippe sfeer. Dit merk je vooral ‘s avonds als je de vele cafeetjes rondom de Dzuga gallerij propvol zitten. Hier kun je naast het bekijken van kunst ook genieten van een hapje, een drankje en live muziek.

Virmenska Lviv Oekraine

Virmenska Lviv OekraineLocatie: Virmenska straat achter de Ploshcha Rynok

4. Speur naar de courtyards

Eén van mijn favoriete bezigheden in Lviv was het speuren naar verstopte courtyards. De appartmentblokken in deze stad zijn namelijk in de vorm van een vierkant gebouwd waardoor er in het midden een kleine binnentuin onstaat. Een plek waar de mensen een wasje uithangen, een praatje maken of de kinderen een spelletje laten spelen. Oftewel een plek waar je een kijkje kunt nemen in het alledaagse leven. De meest bekende courtyard is de Italiaanse courtyard aan de Ploshcha Rynok. Een stijlvolle binnentuin dat ruimte biedt aan kunstenaars en een restaurant. Zelf vond ik deze courtyard iets ‘te gemaakt’. Authentiekere versies kom je tegen in onder andere de Armeense buurt. Hier vind je achter de voordeuren kleine verstopte cafeetjes, rondrennende katten en bloemrijke balkonnetjes.

Lviv courtyard oekraineItaliaanse courtyard: Ploshcha Rynok nr. 6

Virmenska Lviv OekraineArmeense courtyards: Virmenska straat

5. Op zoek naar de joodse ‘gaten’

Lviv is een stad met een tragische Joodse geschiedenis. Tachtig jaar geleden was zo’n 50 procent van de bevolking Joods en telden de stad 45 synagoges. Vandaag de dag is hier niets van over. Vrijwel alle joden zijn verdwenen in de verwoestende ellende van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen de nazi-Duitsers zijn hiervoor verantwoordelijk, maar ook een groot deel van de Lvivianen zelf. Anti-semitisme vierde in die tijd hoogtij. Synagoges werden één voor één opgeblazen. Wat achterbleef waren letterlijk gaten in het straatbeeld. Plekken waar de huizen stoppen, dan is er even niets en dan gaan de huizen weer door. Deze gaten zijn nooit opgevuld. Het meest bekende ‘gat’ vind je in het centrum waar eens de Gouden Roos synagoge stond, één van de oudste joodse gebedshuizen van Europa. Decennialang lag deze plek open, maar sinds een aantal jaar is het afgesloten met een hek van golfplaten, én sinds kort foto’s om de Lvivianen te wijzen op de Joodse geschiedenis.

Joods buurt Lviv oekraine

Lviv Oekraine Joodse buurtLocatie: Staroyevreyska straat

6. Geniet van de allure van het Potocki Paleis

Het witte Potocki Paleis trekt meteen je aandacht. Ik kan het weten. Ik liep er ontelbaar vaak langs op weg naar ‘mijn werk’ in het Stryisky Park. Pas op één van mijn laatste dagen in Lviv ben ik er een kijkje gaan nemen. Ik had niet veel tijd, maar genoeg om even de façade van dichtbij te bekijken. Het paleis is gebouwd in de negentiende eeuw voor de Habsburgse gouverneur Alfred Potocki. De familie Potocki (van origine Pools) was in die tijd een van de machtigste en rijkste families in Centraal-Europa. Vandaag de dag biedt het paleis een thuis aan de kunstgallerij van Lviv met werken vanuit de veertiende tot aan de achttiende eeuw.

Lviv Paleis OekraineLocatie: Kopernika straat 15

7. Drink koffie (waar dan ook)

Zoals ik al beschreef in mijn vorige artikel heeft Lviv een eeuwenoude koffiecultuur. Het is dan ook niet moeilijk om hier aan koffie te komen. Natuurlijk kun je naar een van de vele cafés gaan, maar nog leuker is koffie op straat te halen bij een mobiele stand. Soms is het zelfs geen stand, maar slechts de achterkant van een auto dat omgetoverd is in een koffiemachine.

Koffie Lviv OekraineLocatie: op en rond de Ploshcha Rynok

8. Bezoek het kerkenlandschap van Lviv

Lviv is de stad van de kerken. In iedere straat kom je wel weer een exemplaar tegen. Door zijn centrale ligging binnen Europa is Lviv altijd al een toevluchtsoord geweest voor verschillende stromingen. Van Grieks-katholiek tot aan orthodox en Armeens, je vindt het hier allemaal. De meeste Lvivianen hangen de Grieks-katholieke kerk aan, waarbij ze de Paus erkennen als hun leider maar de orthodoxe kalender hanteren. Zo vieren ze Kerstmis begin januari. De oudste kerk van Lviv is de Armeense Kerk op de Virmenska straat. De ingang van deze kerk zit nogal verstopt achter een hoog hek, maar eenmaal binnen sta je oog in oog met de meeste kleurrijke fresco’s en iconen.

Lviv Oekraine Locatie Armeense kerk: Virmenska straat nr. 7

Lviv Kerk OekraineLocatie: Dominicanenkerk, Muzeina plein 1

9. Spot de kersverse bruidjes

In het weekend is er geen ontkomen aan. Overal waar je kijkt zie je pasgetrouwde stelletjes. Compleet in smoking en trouwjurk gaan ze heel Lviv rond en poseren ze voor elk noemenswaardig gebouw. Ook de aanhang is mee en geniet van dit tafereel. Voor mij was het vooral leuk om te kijken welke gekke hoedjes en brilletjes er werden opgedaan voor de foto’s. Ga dus vooral op het terras zitten, bestel een koffie en geniet van de show.

Lviv Oekraine bruidenLocatie: op en rond de Ploshcha Rynok

10. Bezoek een lokale Rynok

‘Rynok’ betekent markt en die vind je overal in Lviv. Variërend van kleintjes tot grote overkoepelende markten. Je herkent ze aan de hoge ingangen met de kleurrijke borden. Ik vind lokale markten altijd prachtig om te fotograferen, omdat het vol zit met kleur, beweging en mensen. Ik bezocht er diverse, zowel in het stadscentrum als erbuiten. Mijn ervaring is dat het fotograferen van markten in het centrum soepeler gaat, omdat de mensen hier al wat meer gewend zijn aan nieuwsgierige toeristen. Buiten het stadscentrum werd mijn lens lang niet altijd op prijs gesteld.

Lviv Oekraine marktLocatie foto: Soborna plein vlakbij de Bernardine kerk

11. Beklim de Kasteelheuvel

Ben je na het uitzicht vanaf het stadhuis (zie nr. 1) toe aan het echte werk, beklim dan de Kasteelheuvel. Dit is het hoogste punt van Lviv. De naam kan nogal misleidend zijn, want op wat muurfragmenten na ga je hier geen kasteel meer vinden. Dit kasteel is namelijk na een bestaan van vijf eeuwen in 1707 door het Zweedse leger met de grond gelijk gemaakt. Sinds een aantal jaar is zijn plaats ingenomen door een enorme zendmast. Een verschrikkelijk lelijk ding, maar tegelijkertijd een handig oriëntatiepunt voor het vinden van de heuvel.

Uitzicht castle hill lvivLocatie: Vysoky Zamok park

12. Mensen kijken op Svoboda Prospekt

Naast bruidjes kijken in het weekend op de Ploshcha Rynok raad ik je ook aan een wandeling te maken over de Svoboda Prospekt. Dit is een heerlijke manier om ouderwets mensen te kijken. Deze groene boulevard barst namelijk van de bankjes waarop verliefde stelletjes kusjes uitwisselen, vrouwen kleine rommelmarktjes organiseren en oude gepensioneerden schaakspelletjes spelen. Ook vind je hier om de paar meter een klein tapje waar je het traditionele drankje kvas kan kopen. Voor nog geen 12 UAH koop je zo een halve liter.

Svoboda prospekt lviv oekraine

Lviv Oekraine Svoboda propektLocatie: de hele Svoboda Prospekt

Wil je meer weten van Lviv? Lees hier mijn indrukken van de stad aan de hand van mijn zintuigen.

Wat vind jij van Lviv?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

5 Comments

 1. Wow, dit is een stad naar mijn hart! Fijne sfeervolle foto’s! Ben je hier recent geweest? Ik geloof dat ik op die moment niet zo snel naar Oekraïne zou gaan, maar misschien zie ik teveel spoken? Ik kwam trouwens eigenlijk langsneuzen omdat ik dacht hier misschien iets over Georgië te vinden (staat voor komende zomer op de planning hier), maar daar ben je nog niet geweest denk ik? Ben er heel benieuwd naar. 🙂

  • Esther Reply

   Lviv is echt een super fijne stad. Ik was er in augustus 2015, dus een jaartje geleden. Je merkt niets van het conflict daar, en dat geldt voor heel west-Oekraine! Bovendien is het spotgoedkoop en kun je er goed koffie drinken 🙂 Georgie en Armenie staan erg hoog op mijn lijstje voor 2017, dus houd mijn blog in de gaten 😉

 2. Hi mensen
  Ik was in sept 2017 ook in lviv .
  Was super .
  Nu na een mand ben wij onderweg naar Lviv dus mis het niet

 3. Barthilomeus Reply

  Was begin maart in Lviv, sneeuw, bevroren straten, plotseling dooi en smeltwater. Ondanks dat een heel rijk buitenleven. Druk op straat, bezette bankjes, het lijkt hen niet te deren. Vrouwendag was een evenement. De stad is rijkelijk bedeelt met kerken, parken, theaters, mooie straten. Sommige delen zijn wel wat meer vervallen dan bijvoorbeeld in Krakau, maar als stad kan Lviv Krakau makkelijk aan. Rond het stadhuis een prachtig plein, met ijsbaan, hippe straatjes, leuke restaurants. Buiten de oude stad is het overal anders, soms saai soms verrassend.

  Omdat ik om een andere reden in Lviv was had ik het toeristische deel niet echt voorbereid. Door het taalprobleem kon ik niet met een gids of tour op pad. Allemaal in het Oekrains. Zo wilde ik het operagebouw wel eens van binnen zien. Een groot spraakgebrek volgde, ik en de mensen van de kassa hebben elkaar nooit begrepen. Het toerisme is er eigenlijk nog niet doorgedrongen en volgens mij konden ze niet ens bedenken dat ik het gebouw alleen wilde zien. Nee er is nu geen voorstelling. Verder zijn we niet gekomen. Dat heeft toch ook zijn charme.

  Ik vond het een verassende, levendige, historische en boeiende stad met heel aardige mensen. Ik ga nog een keer en dan bereid ik me beter voor.

  • Esther Reply

   Wat leuk om jouw ervaringen te lezen! Ik zou je aanraden zeker een keer in de zomer terug te gaan, dan is de stad nog mooier! Zelf ben ik ook nog niet in het operagebouw geweest, maar ik heb wel foto’s gezien van de binnenkant. Erg mooi!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Secured By miniOrange