Oekraïne is één van mijn favoriete reislanden in Oost-Europa. Mijn liefde voor dit land begon in 2015. Ik stapte in m’n uppie het vliegtuig in, vloog naar Oekraïne en nam deel aan een vrijwilligersproject. Twee weken lang werkte ik zij aan zij met jongeren uit Zuid-Korea, Finland, Turkije, Mexico en Oekraïne in een UNESCO-genoteerd stadspark in Lviv. Toen ik thuis kwam, zei ik tegen mijn vriend: ‘Ooit ga ik jou het mooie Oekraïne laten zien’. Dat moment was nu aangebroken! Dit artikel is een verzameling van mijn 1e en 2e keer in Kyiv. Ik laat je 20 bezienswaardigheden in Kyiv zien en eindig met een praktische tip voor iedereen die deze stad voor het eerst bezoekt.

Is het Kiev of Kyiv?

Hoewel de Oekraïense hoofdstad vaak Kiev wordt genoemd, is de officiele naam voor de stad Kyiv. Dit is het resultaat van een campagne in 2018 om de spelling aan te passen naar het Oekraïense alfabet. Kyiv lijkt op de Oekraïense stadsnaam Київ, Kyiv volgt uit de Russische uitspraak van de stad Киев. Zoals iedereen weet: de Oekraïense-Russische relatie is problematisch. In dit artikel zal ik vanaf nu de correcte naam voor de stad gebruiken: Kyiv.  

Lees ook: Voor het eerst naar Kyiv? Deze 5 plekken moet je gezien hebben.

20 tips & bezienswaardigheden Kyiv

Dit artikel is een uitgebreide stadgids met bekende en onbekende bezienswaardigheden in Kyiv. Het is geschreven met een reiziger in het hoofd die iets meer tijd heeft dan een weekend. Dit is zeker niet alles wat je kunt doen in Kyiv, want er is nog zoveel meer te zien.

Laten we van start gaan! Dit zijn 20 bezienswaardigheden en tips voor Kyiv.

1. Spot de blauwe kerk: Sint-Michielsklooster

Kyiv is de stad van de koepels. De hoofdstad telt meer dan 900 kerken en kathedralen. Eén van de meest gefotografeerde kerken is de blauwe Sint-Michielklooster (in het Engels: St. Michael’s Golden-Domed Monastery). Het is een actieve kerk, dus verbaas je niet als je tegen een orthodoxe viering aanloopt (zoals wij deden).

Je vindt de Sint-Michielsklooster op Triokhsviatytelska straat 8, gratis entree.

2. Zondagswandeling op de Khreschatyk

Zondag is één van de beste dagen om in Kyiv te zijn. Khreschatyk straat, de levensader van de stad, wordt op deze dag afgesloten voor auto’s. Het is een gek gezicht om deze brede zevenbaansweg helemaal leeg te zien. Khreschatyk straat ligt in het verlengde van de Maidan, dus je loopt er waarschijnlijk langs op weg naar het centrale stadsplein.

Waarschuwing: vermijd de jongens met apen op hun schouders. Ze zetten het dier razendsnel op je schouder en vertellen dat jij een foto kan nemen. Die foto kost je flink wat centen. Werk niet mee aan toeristisch dierenentertainment. Blijf nee zeggen en eis dat ze de aap van je schouders halen.

3. Voel de revolutie op Maidan Nezalezhnosti

Maidan Nezalezhnosti betekent Onafhankelijkheidsplein. Het staat bekend als het plein van de revoluties. De laatste revolutie was de Euromaidandemonstratie van eind 2013 tot begin 2014. De toenmalige president Janoekovitsj probeerde de protesten hard de kop in te drukken, maar zag uiteindelijk geen andere optie dan af te treden. Rondom de lange pilaar met de engel vind je een permanente fototentoonstelling van de protesten en onder de bloemenklok staan portretten van degenen die de protesten niet overleefd hebben. Een bezoek aan de Maidan mag absoluut niet ontbreken tijdens een stedentrip Kyiv.

4. Ga op street art jacht

Liefhebber van street art? Dan zit je in Kyiv goed. Deze stad is één van de beste bestemmingen in Oost-Europa voor street art. De Oekraïense hoofdstad heeft de laatste jaren een groei in murals meegemaakt. Wij liepen een middagje rond met een lijstje adressen op zak en zagen zoveel goede werken. Ik wijdde er een apart artikel aan.

Lees ook: Street art in Kyiv: deze route brengt je langs 14 spectaculaire murals.

street art Kyiv
street art Kyiv
5. Chillen in Sint Vladimir Hill Park

Weet je nog die blauwe kerk van nr. 1 op dit lijstje? Daarachter zit een groot heuvelachtig park. Vanuit dit park heb je een mooi uitzicht over de wijk Podil en rivier Dnjepr. Tijdens stedentrips kom ik graag in parken om het lokale leven te zien. Mijn favoriete spel: spot de verliefde stelletjes. In Oost-Europa wonen jongeren thuis totdat ze trouwen en leven in één huis met de hele familie. Wil je met iemand afspreken? Dan doe je dat niet thuis, maar in het park.

Andere leuke parken in Kyiv: Mariyinsky Park en Taras Shevchenko Park.

6. Gouden koepels & mummies: Kyiv-Pechersk Lavra

Heb je slechts de tijd voor één kerk, dan moet dit het Kyiv-Pecherska Lavra kloostercomplex zijn. Zorg ervoor dat je een paar uur de tijd hebt, want dit complex is groot. Naast vijf kerken en een beltoren is de meest bijzondere bezienswaardigheid het ondergrondse gangenstelsel waar ruim 100 gemummificeerde monniken liggen. Pechersk Lavra betekent ook Grottenklooster.

Je vindt het Kyiv-Pechersk Lavra op Lavrska straat 15, entree is 80 UAH.

7. Daal af in Arsenalna, ’s werelds diepste metrostation

Reizen met de metro in Kyiv is snel en goedkoop. De stad heeft drie metrolijnen (rood, blauw en groen). Voor 8 UAH (€0,27) koop je een groen muntje en kun je zo ver gaan als je wil. Let op: je kunt maximaal één muntje per persoon kopen. In 2015 was het nog mogelijk om meerdere munten in één keer te kopen. Handig, want dan hoefde je niet iedere keer naar het loket.

Kyiv heeft een bijzonder metro record op haar naam. Je vindt hier het diepste metrostation ter wereld. Station Arsenalna ligt op zo’n 100 meter diepte onder het straatoppervlak. Het is geen mooi station, maar daar kom je ook niet voor. De attractie is de lange roltraprit. Het duurt zo’n vier minuten voordat je het perron bereikt.

8. Bekijk de SOvjet beelden: Motherland Monument

Klaar bij Kyiv-Pechersk Lavra? Loop gelijk door naar het Motherland Monument. Dit is een bizar groot beeld van een stalen dame met zwaard en schild in de hand. Ze draagt de bijnaam ‘Moeder van Brezjnev’, omdat Sovjetleider Leonid Brezjnev dit monument opende in 1981. Het monument maakt onderdeel uit van het herdenkingspark ‘National Museum of the History of Ukraine in the Second World War’. Je vindt hier nog meer heroïsche beelden, bijvoorbeeld in de ‘Alley of Hero Cities’.

Op de weg naar het Motherland Monument kom je ook langs het Park van de Eeuwige Glorie. Hier vind je onder andere een beeld ter nagedachtenis aan de georganiseerde hongersnood door Sovjetbeleid. Er zouden tussen de twee en zeven miljoen Oekraïners gestorven zijn. Deze tragedie heet in het Oekraïens ‘Holodomor’, wat dood door honger betekent.

9. Spot de groene kerk: Sint-Sophiakathedraal

De Sint-Sophiakathedraal is de oudste kerk van Kyiv en staat tegenover de blauwe Sint-Michielklooster. Bekentenis: na twee bezoeken aan Kyiv is het mij nog steeds niet gelukt om de Sint-Sophiakathedraal van binnen te zien. Ik stelde het altijd uit, want er is zoveel te zien in Kyiv. Doel voor de volgende keer Kyiv: naar binnen bij deze groene kerk.

Het ticketsysteem vormt ook een obstakel. Dit is opgebouwd uit verschillende entreeprijzen. Zo betaal je 20 UAH voor een rondje over het terrein, voor 180 UAH mag je de kathedraal in, voor de beltoren betaal je 60 UAH en dan heb je nog meer gebouwen op het terrein met ieder een eigen prijs. Persoonlijk vind ik dit verwarrend. Waarom geen all-in prijs?

Je vindt de Sint Sophia kathedraal op Volodymyrska Straat 24.

10. Kijk omhoog: waanzinnige architectuur

Kyiv heeft niet alleen mooie kerken en bijzondere monumenten, het is ook de alledaagse architectuur die de moeite waard is. Het centrum staat vol met mooie pandjes! Kyiv draait al veertien eeuwen mee en die lange geschiedenis laat de stad zien. Van Art Nouveau tot Barok en Gotiek, de Oekraïense hoofdstad telt meer dan 30 verschillende architectuurstijlen. Iedere straat toont weer iets nieuws.

11. Spot de gele kerk: Sint Vladimir Kathedraal

Ik beloof je, dit is de laatste kerk in de serie regenboogkerken. Het is de Sint Vladimir Kathedraal. Dit was de eerste kerk die ik zag tijdens mijn eerste bezoek aan Kyiv. Het zat vlakbij mijn hotel, dus ik liep er iedere dag langs. De gele kleur is mooi, maar ik vind vooral de koepels mooi. Ze doen me denken aan een blauwe hemel vol sterren.

Je vindt de Sint Vladimir kathedraal op de Tarasa Shevchenko Boulevard 20. Gratis entree, maar voor foto’s betaal je 50 UAH.

12. Relaxen op Hydropark

Zomers zijn heet in Kyiv. Gelukkig heeft de stad een recreatiepark op het eiland Hydropark middenin de rivier Dnjepro. Je hebt meerdere stranden op dit eiland en ik heb geen flauw idee naar welke wij zijn gelopen. Wat ik je wel aanraad, is om op een weekdag te gaan. Dan vermijd je de drukte. Gooi de handdoek uit, geniet van de zon en gniffel om de Oekraïense senioren in onflatteuze zwemonderbroeken. Leuk detail: je vindt hier ook een openlucht gym uit de jaren zestig met apparaten gebouwd van schroot. Dit is de Oekraïense versie van Venice Beach!

13. Ontdek de gekke kant van Kyiv: Landscape Alley

Landscape Alley was de grootste verrassing tijdens mijn eerste bezoek aan Kyiv en dit kon ik mijn vriend natuurlijk niet onthouden. Deze speelplaats is een openluchtmuseum met zeventien opvallende mozaïeken standbeelden. Alice in Wonderland was de inspiratiebron, en die gelijkenis is niet te missen.

14. Staar naar de Gouden Poort

De Gouden Poort is een gereconstrueerde stadspoort die geopend werd in 1989. Het moest een beeld geven van de elfde-eeuwse poort die op deze plek stond. Probleem was: niemand wist hoe de oorspronkelijke stadspoort eruitzag. Het resultaat lijkt daardoor op een samengeraapt zooitje van hout en baksteen. Is het mooi? Is het lelijk? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Neem ook een kijkje in het metrostation onder de toren (Zoloti Vorota). Dit is één van de mooiste metrostations van Kyiv.  

Je vindt de Gouden Poort op Volodymyrska Straat 40A.

15. Loop over het Montmartre van Kyiv: Andriyivski Uzviz

Zonder twijfel is de Andriyivksi Uzviz het mooiste straatje in Kyiv. Het is ook een kuitenbijtertje, want uzviz betekent afdaling. Dit straatje loopt steil naar beneden. Het hoogtepunt van de straat – letterlijk want het staat bovenaan de heuvel – is de Sint-Andreaskerk. Helaas werd de kerk gereconstrueerd, dus ik koos ervoor niet naar binnen te gaan.   

Je vindt de Sint-Andreaskerk op Andriyivksi Uzviz 23, entree is 20 UAH.

16. Dwaal door de straatjes van Podil

Loop je de Andriyivksi Uzviz af, dan kom je in Podil terecht. Dit is een hippe wijk aan de oevers van de rivier Dnjepr. Hier vind je ook de Sint-Nicolaskerk, een klein kerkje op de rivier. Het is de enige kerk in Oekraïne die op water staat. Binnen is er niet veel te zien. Het is de ligging die de kerk bijzonder maakt.

Zie je de kerk links?
17. Maak een ritje met de Funicular

Lekker rondgelopen in Podil en weer terug naar Uppertown? Pak de Funicular, in het Nederlands de kabelbaan genoemd. Dit is een blauwwit retrokarretje die om de paar minuten de heuvel oprijdt richting Sint-Michielsklooster en Sint-Sophiakathedraal.

Je vindt de twee funicular stations vlakbij metrostation Poshtova Ploshcha en in Sint Vladimir Hill Park. Kaartje: 8 UAH.

18. Ga naar de markt: Besarabsky Markt

De Besarabsky Markt is één van de bekendste markten van Kyiv. Je vindt hier niet alleen marktkraampjes, er zitten ook een aantal cafés in de markt (aanrader is Vegan Kitchen 13). Neem ook een kijkje bij het beeld van de blauwe hand voor het marktgebouw. Ooit stond hier een standbeeld van Lenin, maar deze werd omvergeworpen tijdens de Maidanprotesten in 2014. Het vervangend beeld heeft de naam ‘Middle Way’. De hand staat symbool voor vriendschap en samenwerking.

 Je vindt de Besarabsky Markt op Bessarabska Plein 2.

19. Leuke vegan eettentjes: Kyiv Vegan Boom & Sereda

Vlees- en zuivelvrij eten wordt steeds populairder in Kyiv. Er is zelfs een jaarlijks veganistisch food festival. Vernoemd naar dit festival is er ook een permanente veganistisch food markt geopend: Kyiv Vegan Boom. Deze plek is een droom voor iedere veganist. Ga voor Oekraïense borscht, bestel een pittige burger of geniet van een taartje. Mijn vriend droomt nog steeds over de chili burger die hij at bij Vegano Hooligano. B12 Candy Bar is ook een aanrader. Adres: Mezhyhirska Straat 24.

Tweede tip: ga naar Sereda en bestel een taartje. Ik at hier de beste chocoladetaart van mijn leven! Adres: Prorizna straat 10.

20. praktische Tip: kies een strategische slaapplek

Een laatste belangrijke tip: let op de locatie van jouw accommodatie. Kyiv is gigantisch! Met bijna 3 miljoen inwoners is het één van de grootste steden van Europa. Wij dachten een prima slaapplek uitgekozen te hebben, maar dat was niet zo. Het kostte een uur om in het centrum komen met de metro. Zonde van de tijd! Die fout maak ik de volgende keer niet meer.

Excursie naar Tsjernobyl?

Ik hoor je denken: waarom staat een excursie naar het verlaten Tsjernobyl niet in deze gids? Dat is simpel: ik ben er nog niet geweest. Ik weet dus niet of ik dit kan aanraden of niet. Wil jij een dagtrip naar Tsjernobyl maken? Dan is het goed om te weten dat je deze plek alleen kunt bezoeken met een georganiseerde tour.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.