Wat is Haarlem leuk! In 2016 verhuisde ik naar deze Noord-Hollandse stad vanuit een klein  dorp en ik heb hier geen moment spijt van gehad. Haarlem is compact, gezellig en vol geschiedenis. Nu mijn grote overlandreis bijna van start gaat en ik het mooie Haarlem ga verlaten, is het tijd om mijn mooiste foto’s en favoriete adresjes te bundelen. In dit bomvolle artikel geef ik je 20 tips voor activiteiten en eetadresjes in Haarlem. Van een trotse oud-inwoner voor jou. Ga je binnenkort een dagje of een weekendje weg in Haarlem, dan heb je wellicht iets aan mijn lijstje.

Lees ook: een dagje weg in het Zeeuwse Goes.

Wat vind ik leuk om te zien in Haarlem?

1. Grote Markt met daarop de Grote Kerk

Het kloppende hart van Haarlem is de Grote Markt, de plek waar alle kronkelende straatjes samenkomen. Er gebeurt altijd wel iets op de Grote Markt, van de zaterdagmarkt tot evenementen zoals Koningskermis en Haarlem Culinair. Kortom, een goede plek om een wandeltocht door Haarlem te starten. Op de Grote Markt vind je ook de imposante Grote Kerk (ook wel de Sint-Bavokerk genoemd). Dit is één van de grootste middeleeuwse kerken van Nederland. De toren is overal in het centrum te zien en daarom altijd een goed herkenningspunt. Ben je verdwaald? Zoek naar de kerktoren en je weet weer welke kant je op moet. Af en toe vinden er ook toffe evenementen in de kerk zelf plaats. Toen wij de kerk bezochten, was er een boekenmarkt. Leuk om even rond te snuffelen!

Grote Kerk Haarlem
2. Langs het Spaarne

Ben je op de Grote Markt, dan ben je ook dichtbij het Spaarne. Dit is de stadsrivier van Haarlem en was een belangrijke speler aan het einde van de negentiende eeuw. Zo ontving chocoladeproducent Droste de grondstoffen voor hun producten per boot via deze rivier. De Droste fabriek is op loopafstand van mijn huis en persoonlijk vind ik het een toffe eyecatcher aan het Spaarne! Een andere highlight aan het Spaarne is de Gravenstenenbrug. Dit is een negentiende-eeuwse dubbele ophaalbrug tussen de Hoogstraat en Korte Veerstraat. Leuk om even overheen te wandelen en beide kanten van het Spaarne te zien.

3. Molen de Adriaan

We blijven nog even bij het Spaarne, want even verderop aan de rivier vind je Molen de Adriaan. Gebouwd in de achttiende eeuw en een lange tijd gebruikt voor het malen van schelpen, tufsteen, eikenschors en later graan. In 1932 brandde de molen volledig af. Wat je nu ziet, is een replica uit 2002. Loop een rondje om de molen, meld je aan voor een rondleiding of drink een drankje op het terras bij Zuidam: deze plek moet je in ieder geval gezien hebben in Haarlem!

Adres: Papentorenvest 1A

4. Amsterdamse Poort

Vlakbij Molen de Adriaan vind je nog een karakteristiek monument: de Amsterdamse Poort. De naam verklapt al de functie. Dit was het startpunt voor mensen die vroeger naar Amsterdam gingen reizen. In totaal waren er twaalf Haarlemse poorten, verbonden met elkaar via een stadsmuur. Alleen deze poort is nog over. De Amsterdamse Poort speelde een belangrijke rol tijdens de Spaanse aanval in de Tachtigjarige Oorlog. Verzetsleider Kenau Simonsdochter Hasselaer heeft hier op de muren gestaan om samen met andere vrouwen de aanval tegen te houden. Ze gooiden hete pek en kokend water over de Spanjaarden. Haarlem hield zeven maanden stand, maar moest zich uiteindelijk overgeven in 1573.

Adres: in de Spaarnwouderbuurt

5. Zeven Gouden Straatjes

Ken je de ‘negen straatjes’ in Amsterdam? Haarlem heeft z’n eigen variant: de zeven Gouden Straatjes. Waar komt de naam vandaan? Haarlem speelde in de Gouden Eeuw een belangrijke rol in de handel en de Gouden Straatjes laten deze kenmerkende handelsgeest zien. Hier vind je geen grote winkelketens, maar kleine boetiekwinkeltjes en hippe horeca. Mijn persoonlijke favorieten:

  • Zijlstraat (want daar zit By Lima)
  • Schagchelstraat (want daar zit Micky’s en Brownies & Downies)
  • Kleine Houtstraat (want daar zit Mica en TexMex Cantina)
  • Warmoestraat (misschien wel het mooiste straatje van Haarlem)

Adresjes waar ik graag een hapje kom eten:

De afgelopen jaren heb ik heel wat tentjes uitgeprobeerd in Haarlem. Ik zet mijn favoriete adresjes op een rij:

6. Bij Babette

Trek in iets zoets? Stap binnen bij Bij Babette. Dit op-en-top Britse café serveert scones, fudge en heerlijke taartjes. De eigenaresse komt uit Engeland en in het café staat een internationaal team voor je paraat. Engels is de voertaal, maar ze verstaan vaak ook Nederlands. Zowel vegetariërs als veganisten kunnen hier terecht.

Adres: Kruisstraat 31

Bij Babette Haarlem
7. Meneer Frans

Meneer Frans ligt wat verscholen. Er zijn twee ingangen, één via een meubelwinkel en de andere via de zijkant op Klein Heiligland. De lunchroom is onderdeel van een verzamelpand waarin ook drie andere bedrijven zijn gevestigd. Vandaar de verschillende ingangen. Het leuke aan Meneer Frans: de inrichting en de binnentuin. Ideaal om even af te sluiten van de drukke binnenstad. Prima opties op het menu voor vegetariërs en veganisten.

Adres: Klein Heiligland 8

Meneer Frans Haarlem
8. Jetties

Vlakbij Bij Babette vind je Jetties, een biologisch eettentje en een ideale pitstop tussen het centrum en station. Het menu is gevarieerd en ik heb al meerdere keren met plezier hier gegeten. Zowel vegetariërs als veganisten kunnen hier terecht. Goed om te weten: bestelling vindt plaats aan de bar.

Adres: Kruisweg 57

Jetties in Haarlem
9. By Lima

By Lima is dé hipste tent van heel Haarlem. Een blauw pastelkleurtje op de bar, mediterrane vloertegels en een groot krijtbord: ik houd ervan! Het menu biedt voor iedereen wat wils. Zowel vegetariërs, veganisten als glutenvrije eters zijn welkom. Alles is suikervrij en zonder E-nummers. By Lima is erg populair, dus plan je bezoek op een doordeweekse dag of kom op tijd in het weekend.

Adres: Zijlstraat 65

By Lima Haarlem
10. DeDAKKAS

Hapje eten met een mooi uitzicht over de stad? Dan moet je naar DeDAKKAS gaan. Dit is een groen horecapaviljoen op de dak van een parkeergarage. Het idee ontstond in 2014 en na een succesvolle crowdfundingscampagne opende in de zomer van 2018 de kasdeuren van dit café. Het menu bestaat uit biologische, lokaal en seizoensgebonden gerechten. Zowel voor vegetariërs als veganisten zijn er voldoende opties. Een aantal van de ingrediënten worden zelfs op het dak zelf verbouwd.

Adres: De Witstraat 1A

De Dakkas Haarlem
11. Jopenkerk

Zeg je Haarlem, dan zeg je Jopenbier. Dit is het biermerk van Haarlem. Een Jopenbiertje drinken doe je in de Jopenkerk. Dit is een grand café, gevestigd in een voormalige kerk, waar je kunt borrelen en een hapje kunt eten. Tip voor als je binnenkomt: let op de toffe grote koperen brouwketels achter de bar. Ze winden er geen doekjes om, je weet direct waar je bent!

Adres: Gedempte Voldersgracht 2

Jopenbier bij Jopenkerk
12. Rubens burger

Dit is de favoriete burgerbar van mijn vriend en kan daarom niet ontbreken op dit lijstje. Rubens Burger maakt burgers in alle varianten. Eerlijk is eerlijk, het menu is gericht op carnivoren, maar er zijn ook vegetarische en veganistische opties. Neem bijvoorbeeld de Dopkikerwten burger, falafel, diverse poke bowls en salades. We gaan deze plek missen!

Adres: Drossestraat 3

13. Micky’s Caucasian Kitchen

In het kader van onze overlandreis hoort ook een Kaukasisch restaurant thuis op dit lijstje. Ik hoor vaak lovende verhalen gehoord over de Georgische keuken en ik wilde daarom erg graag dit restaurantje uitproberen. En met succes! Mijn vriend at het traditionele Georgische gerecht Khachapuri (broodje gevuld met kaas en eigeel) en ik ging voor het Azerbeidjaanse gerecht Qutab (pannenkoekjes met spinazie en ui). Heerlijk!

Adres: Schagchelstraat 28

Micky´s Kitchen Haarlem
14. Frisk aan het Spaarne

De oude Droste fabriek heeft inmiddels een tweede leven gekregen en is nu de thuisbasis van het toffe tentje Frisk aan het Spaarne. Een café met een Scandinavisch thema (Frisk is Deens voor vers) en een fantastisch uitzicht over de Haarlemse rivier. Het menu staat vol met Scandinavische lekkernijen en er zijn ook een aantal vegetarische gerechten beschikbaar. Op verzoek kunnen er ook veganistische gerechten gemaakt worden. 

Adres: Max Euweplein 1

Frisk aan het Spaarne Haarlem
15. Koffieduss

Tijd om de andere kant van het Centraal Station te ontdekken! Ga naar het Kleverpark en zoek een plekje op bij Koffieduss. Dit tentje is een koffiebar, kapsalon en beautysalon in één. Lekker handig als je een knipbeurt nodig hebt, maar ook een lekker taartje wil eten. Voldoende opties op de kaart voor vegetariërs en veganisten!

Adres: Schotersingel 115

Koffieduss Haarlem
16. Café Martinus

Mijn laatste ontdekking in Haarlem: Café Martinus. Gerund door de eigenaren van By Lima en kan daarom alleen maar leuk zijn. Het design van deze plek is fantastisch: een roze flamingothema gecombineerd met behang met bladmotief. Wij kwamen voor het ontbijt en werden verrast door de mooie presentatie van de gerechten. Veel aandacht voor detail! Ook de locatie van dit tentje is niet mis: centraal aan het Spaarne.

Adres: Spaarne 94

Cafe Martinus Haarlem
Ontbijt bij Cafe Martinus

Wat vind ik nog meer leuk om te ontdekken in Haarlem?

17. Snuffelen bij Sjakies

Een toffe woonwinkel om lekker in rond te neuzen. Je vindt hier van alles: van hebbedingetjes voor je huis tot bijzondere boeken en posters. De winkel is compleet fairtrade en heeft twee vestigingen, een grote en een kleine Sjakies. Aanrader! Ander leuk snuffelzaakje is Atelier 8 vlakbij de Botermarkt.

Adres: Koningstraat 34 en Breestraat 34

Sjakies Haarlem detail
18. Spelletje spelen in The Boardroom

Is het weer niet zo best en ben je op zoek naar een binnenactiviteit? Ga dan een spelletje spelen in The Boardroom. Dit is een spelletjescafé vlakbij het station. Met z’n tweeën doe je dit niet zo snel, maar ben je met een groep, dan is dit super leuk! Je zoekt zelf een leuk spel uit (er zijn verschillende moeilijkheidsniveaus), kiest een tafel en gaat lekker spelen. Het is een café, dus je kunt ook nog eens een lekker drankje of hapje erbij bestellen.

Adres: Kruisweg 60

Boardroom Haarlem
19. Op ontdekking in het Teylers Museum

Loop je langs het Spaarne, dan zal het Teylers Museum direct je aandacht trekken. Door de achttiende-eeuwse voorkant zie je direct dat dit een bijzonder gebouw is. Het Teylers Museum was het allereerste museum van Nederland en ging open in 1784. De zalen zelf zijn een attractie voor het oog, met name de Ovale Zaal. Naast een vaste collectie heeft het museum ook toffe tijdelijke tentoonstellingen.

Adres: Spaarne 16

Teylersmuseum Haarlem
20. Speurtocht langs de Haarlemse hofjes

Haarlem barst van de verborgen binnentuinen. Ooit waren er 40 hofjes te vinden, gebouwd door de rijke elite om weduwen en arme vrouwen een onderdak te bieden. Door de eeuwen heen zijn er 22 overgebleven (inclusief twee nieuwe moderne hofjes). Alle hofjes zijn nog steeds bewoond. De meeste hofjes zie je niet direct vanaf de straatkant: ze liggen verscholen in poortjes of achter oude deuren. Op zondag zijn de meeste hofjes gesloten. De bewoners hebben dan rust in hun eigen tuin.

Hofjes haarlem

Maak van een dagtrip een weekendje weg

Haarlem is een populaire dagtrip, maar je kunt hier ook prima een weekend naar toe. Deze stad heeft genoeg leuke accommodaties. Wat dacht je van Stayokay Haarlem? Dit hostel biedt zowel bedden in de slaapzaal als privé kamers, en het heeft een gezellig terras waar je andere reizigers kunt ontmoeten. Bovendien heeft Stayokay een duurzame focus. Ze willen het meest duurzame hostel van Nederland te worden.

Meer sfeerbeeld van Haarlem

Haarlem blijft me verrassen. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel foto’s van deze stad gemaakt. Scroll dus vooral verder voor nog meer sfeerbeeld van Haarlem en start met het plannen van jouw volgende bezoek aan deze mooie stad!

Ophaalbrug Haarlem centrum
De Dakkas Haarlem street art
Spaarne in Haarlem
Pandjes Haarlem binnenstad
Kenaupark Haarlem
Haarlem Spaarne
Droste fabriek Haarlem
Sjagchelstraat Haarlem
Frans Halsmuseum Haarlem
Uitzicht Spaarne Teylers Museum

Wat zijn jouw aanraders voor Haarlem?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Ik ga het gewoon zeggen: Haarlem is leuker dan Amsterdam. Nou ja, of in ieder geval Hollandser ofzo. Ik weet niet, ik vind het gewoon zo’n leuke stad. Het is er niet zo druk, maar wel met ontzettend veel leuk om te doen en (veel te veel, haha) leuke adresjes. Ik vind het zo’n topper. Leuke favo’s heb je! De dakkas = hartje!

    • Esther Reply

      Nog een fan, leuk! Haarlem is gewoon top. Ik kon inderdaad geen keuzes maken in de adresjes, door de jaren heen zoveel leuke tentjes uitgeprobeerd. Haarlem blijft me iedere keer weer verrassen 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.