Ik ben een fan van street art. Het geeft een stad, een wijk of een straat net dat beetje extra. Maar als je aan street art denkt, dan zul je niet direct aan België denken. Laat staan een stad zoals Leuven. Toch kun je hier, naast het bourgondisch genieten, ook terecht voor het aantal mooie street art-muren. Hier en daar klein en intiem, in andere straten weer groot en uitbundig. En elke dag komen er weer nieuwe werken bij! De Leuvense street art groeit en groeit.

Leuven is van oorsprong een kunstzinnige en literaire stad. Een stad vol oude bibliotheken, schrijvers en kunstenaars. In dat opzicht is het dan ook niet zo vreemd dat Leuven naast de oude middeleeuwse kathedralen en stadhuizen ook moderne kunst kent. De street art-trend heeft Leuven zeker niet overgeslagen. Een aantal kunstenaars grepen street art aan om vervallen straten in de stad op te fleuren. Het straatbeeld werd hier veelal gedomineerd door grauwe muren, uitgewoonde huizen en gesloten fabrieken. Niet echt iets om vrolijk van te worden. En dus gingen de ’talenten van de straat’ aan de slag. Eén van de bekendste straatkunstenaars van Leuven is DinDin. Deze stoere vrouw probeert vooral kleur toe te voegen aan de Leuvense straten, gecombineerd met bloemen en vlinders. Een tweede artiest die de moeite waard is om te kennen, is Bisser. Een straatartiest die enkel zwart, wit en grijstinten toepast in zijn werken. Ook is Bisser te herkennen aan de aparte en enigszins verveelde mannetjes met bijvoorbeeld een open mond of zeer kleine oogjes. Samen zorgen deze bekende Leuvense namen voor een aantal verrassende werken. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdekken maar.

Diestsestraat

De Diestsestraat is een moderne winkelstraat zoals zovelen. Juist hier verwacht je geen street art, zo ook niet het winkelend publiek. Toch staat deze straat vol met kleine schetsen die het winkelend publiek doet schrikken of juist doet lachen. Zo kun je plotseling oog in oog staan met een klein jongetje met een doodskop in zijn hand. Dat doet je wel even een tweede keer kijken. En zo zitten de hoeken, de nisjes en de zijstraten vol met vrolijke of vreemde tekeningen. Ook zie je dat de artiesten een andere manier van street art hebben toegepast dan je eigenlijk zou verwachten. Er is hier geen spuitbus aan de pas gekomen, want er wordt gebruik gemaakt van de ‘paste-up’-techniek. Simpel gezegd, er wordt een tekening vooraf gemaakt en met behulp van nat papier op de muur gelijmd.

Leuven street art

Leuven street art

Mechelsestraat

De Mechelsestraat is hét voorbeeld van vergane glorie. Hier stond eens een goed draaiend depot van het biermerk Stella Artois. Het gerinkel van de flesjes was dag in dag uit te horen en de hele buurt was werkzaam in de fabriek. Het waren goede tijden, totdat het pand gesloten werd. Vandaag de dag is het voormalig depot een vervallen gebouw waarvan het glas niet eens meer in de ramen zit. Ook de straat is niet meer wat het geweest was. Vervallen huizen, rondslingerend afval en gaten in de muren. Het is een verpauperde straat die je zo voorbij zou lopen. Dat zag het stadsbestuur van Leuven ook. En dus kregen de straatartiesten toestemming de Mechelsestraat te transformeren in een hotspot voor street art. De grote bakstenen muren vormen een perfecte plek voor indrukwekkende schilderingen in alle soorten en maten. Van kleine aapjes tot grote vogels en enorme vliegen, alles komt voorbij. Echt een aanrader als je in Leuven bent. Bovendien is de Mechelsestraat nog niet ontdekt door de groepen toeristen, dus je hebt het rijk helemaal voor jezelf.

Update februari 2016: helaas is de street art in de Mechelsestraat grotendeels verdwenen. Dit is jammer, want er zaten zeker een aantal indrukwekkende werken bij. 

Street art leuven

Street art leuven

Street art leuven

Wil je ook de street art van Leuven ontdekken, maar geen zin om zelf te speuren naar de hotspots? Kies dan bijvoorbeeld voor een fietstocht van Leuven Urban Art, een snelle en gemakkelijke manier om veel van deze stad te zien. Voor zo’n 25 euro word je 2 uur lang langs de beste street art plekjes van Leuven gebracht. Aansluitend kun je ook nog eens een workshop volgen hoe zelf deze meesterwerken te maken. Omdat wij slechts twee dagen in Leuven waren, besloten we op eigen houtje te speuren. Dit is ook prima te doen!

Ben je ook een fan van street art, of is het niet zo jouw ding?

Volg mij ook op Twitter, Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

8 Comments

  1. Geweldige blogpost!! Wat leuk om te zien dat je in zo’n oude stad als Leuven ook zulke gave streetart hebt. Ik heb de post opgeslagen!

    • Esther Reply

      Dankjewel voor je reactie Esther! Ja, het is écht een verrassende kant van Leuven. Je verwacht het niet, en daarom is het des te mooier.

  2. Wat een goede post, met al die achtergrondinformatie erbij! Ik had er geen idee van dat er in Leuven zoveel gave streetart te vinden is. Ik ben er ook een grote fan van, dus hoog tijd om de kunst in de Belgische steden eens te gaan ontdekken!

    • Esther Reply

      Inderdaad, ik was ook verrast zoiets in Leuven te zien. Snel die kant op dus! Ook andere Vlaamse steden (o.a. Gent) schijnen mooie streetart-muren te hebben!

  3. Gaaf! Ik heb de street art eigenlijk net een beetje ontdekt, en ondek in eigen stad (Hamburg) steeds meer moois. Leuk dus om over andere street art hotspots te lezen! (en inderdaad, ik had niet onmiddellijk aan Leuven gedacht, maar ik onthoud het wel even!)

    • Esther Reply

      Bedankt voor je reactie Femke! Leuven is inderdaad een leuke verrassing op streetart-gebied. Ik zal Hamburg onthouden voor de toekomst!

  4. Hoi Esther,
    De street art in de Mechelsestraat is intussen helaas (bijna helemaal) verdwenen. Het gebouw waarop de tekeningen stonden is neergehaald. Alleen de schitterende vogel, met kroon staat er nog.
    Intussen wel heel wat nieuwe street art projecten in Leuven. Zo is er bijvoorbeeld Kunstbak:
    een project waarbij lelijke elektriciteitskasten werden omgetoverd tot kunstwerkjes. Ga hier maar eens kijken: http://info91214.wix.com/kunstbak.
    Groetjes!

    • Esther Reply

      Bedankt voor de update. Ik heb het toegevoegd aan het artikel. Goed om te horen dat er andere werken zijn bijgekomen. Wellicht een tweede bezoek aan Leuven waard 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.