Een weekendje weg richting onze zuiderburen en dan kies je voor Leuven. Wáárom?! Veel mensen keken me vreemd aan toen ik deze bestemming onthulde. Steden zoals Brugge of Gent zijn toch veel leuker? Nou, dan onderschat jij Leuven wellicht. Wist jij dat Leuven op de derde plaats staat voor beste stedentrip in België? Tijd om deze voor veel mensen onbekende stad te ontdekken.

Leuven is van oorsprong een eeuwenoude studentenstad. En dat merk je. Overal zie je jonge mensen om je heen. Ik houd daar wel van. Jonge mensen zorgen ervoor dat een stad leeft, geniet en bruist. Het doet me denken aan Engelse studentensteden zoals Oxford en Cambridge. Oude universiteitsgebouwen, hordes fietsen en gezellige pleinen. Leuven ademt een levendige en relaxte sfeer. En deze studenten hebben het zeker niet slecht. Leuven herbergt namelijk ook één van de grootse bierbrouwerijen ter wereld, AB InBev. Bekende merken zoals Stella Artois, Hoegaarden en Leffe worden hier gebrouwen. Met bier is dan ook alles mogelijk in Leuven: bierproeverij, bierfietsen,  een bierdiner… Je ziet het, deze combinatie is goud. Waarom had ik niet aan deze stad gedacht in mijn studententijd? Goed, ik dwaal af. Wat biedt een studentenstad zoals Leuven nog meer dan bier en studenten?

Leuven belgie

Grote Markt vol Middeleeuwse sfeer

Leuven doet zeker niet onder voor de charmante pleinen van Brussel of Brugge. Ook in Leuven vind je diverse karakteristieke pleinen omringd door oude koopmanshuisjes. Neem bijvoorbeeld de centraal gelegen Grote Markt. Dit is een van de mooiste pleinen van Leuven. Dit komt met name door de eyecatcher van dit plein: het gotische stadhuis. Dé trots van heel Leuven, en terecht. Het behoort tot een van de mooiste gotische bouwwerken ter wereld. Zo bestaat de gevel uit 236 beelden die allen prominente middeleeuwse figuren voorstellen. Geleerden, kunstenaars en andere intellectuelen, passend bij deze eeuwenoude universiteitsstad. Vergeet ook zeker niet de andere kant van dit plein. Hier staat de Sint Pieterskerk. Op zichzelf een niet al te bijzonder bouwwerk, op één detail na. Wanneer de klok een nieuwe uur slaat, komt er een goud mannetje uit de toren en geeft met zijn slagen op de bel het uur aan.

De Grote Markt is óok de plek waar je even bourgondisch kan genieten. Neem bijvoorbeeld een wafel met een dikke dot slagroom  of bestel een biertje bij een van de restaurantjes. In het weekend wordt dit sfeertje nog extra versterkt door de bloemen- en foodmarkt in de nabijgelegen Brusselsestraat. Zeker de moeite waard om even doorheen te dwalen.

leuven belgie

Leuven belgie

Oude Markt, de barstraat van Leuven

Een van de meest levendige pleinen van Leuven is de Oude Markt. Dit is een rechthoekig afgesloten plein dat omgeven wordt door een veertigtal restaurants en cafés. Je kunt hier terecht voor een eenvoudige borrelhap of een uitgebreide lunch. Je ziet terrasjes zover als je maar kunt kijken. Door de studenten wordt dit plein ook wel de ‘langste bar van de wereld’ genoemd. Denk nu niet dat je hier te maken heb met een ‘barstreet’ zoals in Lloret de Mar of Chersonissos. Dit is absoluut niet het geval. Het is juist de gezellige bourgondische sfeer die dit plein kenmerkt.

Belgie leuven

leuven belgie

Groot Begijnhof, de ‘stad binnen een stad’

Leuven is zeker geen oppervlakkige studentenstad, het kent juist een rijke geschiedenis. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden in het Groot Begijnhof. Dit is een historische wijk waar eens 360 christelijke vrouwen woonden, compleet afgesloten van de buitenwereld. Je kunt zeggen dat dit een ‘stad binnen een stad’ was. De wijk was afgebakend met een hoge bakstenen muur en de vrouwen hadden eigen winkels, een eigen kerk en eigen gebruiken. Door deze afgesloten ligging is de buurt goed bewaard gebleven. Een middag dwalen door dit openluchtmuseum is zeker geen straf. Ook worden de huizen rondom de binnenplaats nog steeds gebruikt. En hoe ironisch: dit keer door een gemengd gezelschap van studenten!

begijnhof leuven

Praktische tips

Vanuit Brussel is een uitstapje naar Leuven al snel gemaakt. Slechts een ritje van 20 minuten met de trein en je bent er. Vanuit Nederland ligt dat iets ingewikkelder. In totaal moesten wij drie keer overstappen, waarvan twee keer in België. Maar goed, de treinen zijn goed op elkaar afgestemd, dus gaat het vlot. Bovendien kost een enkeltje met de trein slechts 25 euro, wat een trip naar Leuven ook nog eens budgetproof maakt.

Ben jij al eens in Leuven geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.