Het is zaterdagavond. De zwoele avondzon laat zich nog lang zien en terwijl we wegzakken in een zachte tuinstoel proosten we met een glas wijn op de start van een (hopelijk) lange zomer. Dit voelt goed. Dit voelt fijn. Ik ontspan en nip rustig aan mijn wijn. Terwijl ik wegdroom naar verre oorden, fluistert mijn vriend zachtjes: ‘Zullen we morgen een dagje naar Antwerpen gaan?’. Meteen was het gedaan met de rust. Meneer mag dan wel fluisteren, mijn reactie kon de hele buurt horen. ‘Uh jaa, natuurlijk!’

En dus stonden wij de volgende dag om 8 uur ’s ochtends op Schiphol klaar om af te dalen richting onze vriendelijke zuiderburen. Antwerpen it was, een stad die ik al zo vaak gepasseerd ben met de trein, maar nog nooit ben uitgestapt. Eigenlijk ook een stad waar ik geen goed beeld van kon krijgen. Het heeft geen Manneke Pis en ook geen Atomium, wat dan wel? Het was tijd om elkaar beter te leren kennen. Hallo Antwerpen, hier kom ik dan!

Station Antwerpen Centraal

Eigenlijk is de aankomst meteen al een reden waarom je eens zou moeten uitstappen op Antwerpen Centraal. Het stationsinterieur schijnt een van de mooiste van West-Europa te zijn. Het is in 2014 zelfs verkozen tot een van de mooiste stations ter wereld (bron: nieuwswebsite Mashable). Nu kan ik dit laatste zelf niet bevestigen, want zoveel stations heb ik nu ook weer niet gezien. Maar mooi is het zeker. Het station is eind negentiende eeuw gebouwd en heeft veel weg van een kathedraal. Let maar eens op de hoeveelheid bogen en pilaren en het enorme uurwerk dat in de aankomsthal hangt. Zie je de gelijkenis al?

Antwerpen

Het marktgeruis van de Grote Markt

Vanaf De Keyserlei via de Meir lopen we binnen tien minuutjes richting het oude centrum. Ik kom erachter dat het misschien niet zo handig was om op een zondag naar deze stad te gaan. Alle winkels op de Meir waren gesloten (let op: er zijn wel maandelijkse koopzondagen), en ook een aantal van mijn vooraf zorgvuldig geselecteerde cafés zaten potdicht. Gelukkig ben ik niet zo’n shopper, maar een romige cappuccino had er wel in gekund. Helaas moest dat maar even wachten. Gelukkig werd ik op de Grote Markt beloond door een aangename verrassing. De Swan Market was neergestreken in Antwerpen! Voor degene die dit niet kennen, dit is een van oorsprong Rotterdamse lifestyle markt met een eigenzinnig aanbod aan sieraden, kleding en vintage woonaccessoires. En natuurlijk kan geen enkele markt tegenwoordig zonder de foodtrucks. Ook hier waren ze weer vertegenwoordigd, en dus haalde ik mijn gewenste cappuccino op de markt. Ook rook mijn neus al snel de geur van kokos. Ja hoor, ook mijn favoriete stand met cocosballs van het Food Truck Festival TREK stond hier. Hoe toevallig! En dus bestelde ik weer zo lekker geurend balletje en peuzelde het terwijl ik uitkeek op de eyecatcher van de Grote Markt: de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Een goede start van de dag.

Grote markt antwerpen

Street art in het Kopstraatje

Als ik in een nieuwe stad kom, dan google ik altijd even snel of er street art te zien is. Het maakt een stad voor mijn gevoel nog echter en vertelt vaak een verhaal dat anders verborgen blijft. Zo had ik al gelezen over het Antwerpse station Luchtbal dat tot voor kort omgeven werd door een vervallen grijze buurt. In 2013 kreeg de buurt tijdens het Day One Street Art Festival een opfrisbeurt en sindsdien zit het vol met street art. Graag had ik deze wijk willen ontdekken, maar helaas gooide verstoringen in het openbaar vervoer roet in het eten. En dus moest ik op zoek naar een alternatief. We kwamen hiervoor uit bij het Kopstraatje, een klein steegje in de Kammenstraat vlakbij de Theodoor van Rijswijckplaats. Het straatje zal nog geen 500 meter lang zijn, maar het zit wel boordevol street art. Jarenlang stond deze straat bekend als een ‘drugsstraat’ in hartje Antwerpen waar veel dealers samenkwamen. In 2012 kwam hier verandering in toen het jeugdcentrum Kavka het Kopstraatje nieuw leven inblies. Het resultaat: een zeer kleurrijk straatje.

Kopstraatje Antwerpen

’t Hippe Eilandje

Na de lunch was het tijd het oude stadscentrum te verlaten en via de Lange Koepoortstraat en Klapdorp (fantastische straatnamen!) richting de oude havenwijk ’t Eilandje te gaan. Een aantal jaar geleden is deze waterrijke buurt compleet gerenoveerd en sindsdien is het een hotspot van hippe plekjes. Hip plekje nummer 1 is het futuristische MAS (Museum aan de Stroom). Bloggers Marcella (van marcellamolenaar.nl) en Nanda (van wandernan.nl) tipten mij hierheen te gaan voor een geweldig uitzicht over de stad. Zo gezegd, zo gedaan. Het panoramaterras ligt op de tiende verdieping en is gemakkelijk te bereiken via een reeks aan roltrappen. Iedere keer als we weer op een nieuwe verdieping binnenrolden, werd het uitzicht beter en beter met de allerlaatste verdieping als letterlijk hoogtepunt. Zeker de moeite waard. Bovendien is de toegang tot het terras helemaal gratis.

Mas antwerpen

 

Eenmaal beneden lopen we door naar hip plekje nummer 2: het Felixpakhuis. Een oud pakhuis dat in de negentiende eeuw is gebruikt als opslag voor cacao, tabak en hop. Meer dan een eeuw lang vervulde het pakhuis haar functie totdat in de jaren tachtig de handel verdween uit het havengebied. In 2009 krijgt het gebouw nieuw leven en wordt gerenoveerd tot een hip concept met pop-up stores, restaurants (tip: Balls & Glory!) en een indoor markt. En mocht het zomerzonnetje schijnen, dan kun je ook nog eens heerlijk in de pop-up aperitieftuin zitten nabij de jachthaven Willemdok.

Antwerpen Belgie

Rust zoeken in het Begijnhof

Na een drukke dag vol indrukken en een beladen fotocamera is het heerlijk om even de rust op te zoeken. De perfecte plek hiervoor is het Begijnhof nabij de Ossenmarkt. In tegenstelling tot het Groot Begijnhof in Leuven, is de Antwerpse versie nog niet zo ontdekt door de toeristen. We hadden praktisch het rijk voor ons alleen en slenterden heerlijk langs de hofjes en de tuin. Het Begijnhof was in de zestiende eeuw een plek voor oudere alleenstaande vrome vrouwen. Geen nonnen, maar vrouwen die trouw waren aan de kerk maar niet tot een kloosterorde behoren. Inmiddels zijn de laatste ‘begijnen’ overleden en worden de woningen gebruikt als bejaardenwoningen.

Begijnhof antwerpen

En toen was mijn dagje in Antwerpen alweer voorbij. Alhoewel ik nog zoveel meer had willen zien en proeven, heb ik toch een goede indruk van de stad gekregen. Eén dag in Antwerpen is prima te doen, met de trein rol je binnen twee uur de stad binnen en alles is gemakkelijk te voet te bereiken.

Ben jij al eens in Antwerpen geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

8 Comments

 1. Fijn toch, zo de avond voordien beslissen dat je een even een dag de grens over gaat?! Antwerpen is, na holetown Leuven mij favoriete stad in eigen land. Mocht je wel wat leuke winkeltjes willen afstruinen of genieten van een capuccino: elke eerste zondag van de maand is het koopzondag in Antwerpen 🙂

  • Esther Reply

   Inderdaad, ik houd wel van dat soort spontane acties. Leuven is ook erg mooi!

 2. Heerlijk, zulke spontane tripjes! Leuke tips! En het station is inderdaad een pareltje, wachten op je trein is daar helemaal niet zo erg 😉

  • Esther Reply

   Het station is inderdaad een prachtig plekje 🙂

  • Esther Reply

   Ja, Antwerpen is leuk! En het Kopstraatje is een leuke verrassing zo midden in de stad.

 3. Altijd leuk te lezen wat buitenlanders van heinde en verre, en iets dichterbij?, naar onze stad doet afzakken, altijd welkom!

  • Esther Reply

   Bedankt voor je reactie Ingrid. Antwerpen is een prima bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.