Brussel belgie

De twee kanten van Brussel

Brussel is een ondergewaardeerde stad. Iedereen kent Brussel, maar gaat er haast nooit heen. Zeg nu zelf, als je een weekendje weg wil, dan denk je toch eerder aan Brugge of Antwerpen? Zonde, want er is veel te zien en te doen  in Brussel.

Iedere reisgids van Brussel zal je direct verwijzen naar het beeld van Manneke Pis. Maar om eerlijk te zijn, dit beeld is niet heel bijzonder. Het is een klein beeldje in een hoek van de Stoof- en de Eikstraat. Zonder de hordes toeristen ervoor, zou je er gewoon voorbij lopen. Leuk om een keer gezien te hebben, maar niet voor herhaling vatbaar.

Wat is wel leuk om te zien? Genoeg! Brussel is een stad met een heerlijke sfeer die je gewoon over je heen moet laten komen. Geen strategisch plan om alle bezienswaardigheden te zien, maar gewoon gaan dwalen. Ga nu eens links, dan weer rechts, zo kom je de meest leuke straatjes van Brussel tegen.

Brussel belgie

brussel belgie

Tijdens mijn wandeltocht door Brussel viel het mij op dat Brussel twee kanten heeft. Of eigenlijk drie kanten, als je EU Brussel meetelt. Deze toch minder leuke kant heb ik maar even aan mij voorbij laten gaan.

# 1 Het oude Brussel

Brussel belgie

Brussel belgie

Brussel belgie

De Grote Markt. Alle Brusselse straten leiden op een gegeven moment naar de wereldberoemde Grote Markt. Hoe dan ook, je komt hier terecht. Dit plein wordt omringd door vergulde gildehuizen met opvallende namen zoals ‘Den Sack’ en ‘De Wolvin’.  Draai je de andere kant op, dan sta je voor twee prachtige gotische bouwwerken: het Broodhuis en het Stadhuis. De sfeer van dit plein is fantastisch. Het geeft een kijkje in de Middeleeuwen, een tijd vol met adel, handelslieden en gilden.

brussel belgie

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Vlakbij de Grote Markt liggen de luxueuze Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Deze met glas overdekte winkelarcade doet mij sterk denken aan het GUM in Moskou (Rusland: de vier must-sees van Moskou). De tweehonderd meter lange galerij herbergt o.a. vijf van de beste chocolatiers van België.

brussel belgie

Koninklijk Paleis. Het Koninklijke Paleis is de werkresidentie van koning Filip.  Het is zeker de moeite waard om hier heen te gaan. Het paleis is een indrukwekkende verschijning en doet in eerste instantie sterk denken aan Parijs door de uitstraling, het plein en het nabij gelegen  Warandepark. Het is dan ook gek om te ontdekken dat de inspiratie voor dit paleis juist  uit Groot-Brittannië komt in de vorm van Buckingham Palace. Natuurlijk is de Belgische variant wel meteen twee keer zo groot gemaakt.

# 2 Brussel: de stad van de strips

Tijdens mijn wandeltocht door Brussel werd ik continu verrast door enorme frescomuren met de leukste stripfiguren. Deze muurschilderingen zijn ontstaan in de jaren negentig in reactie op de wilde acties van koning Leopold II. Hij stelde een plan op voor bredere straten, maar voerde vervolgens dit plan slechts hier en daar uit. Het resultaat was een hoop loze muren. De gemeente vulde deze muren op met stripfiguren. Niet geheel toevallig, veel strips komen ook uit België met als topper De avonturen van Kuifje. Wil je alle stripmuren zien? Dan kun je de speciale striproute volgen. Ook organiseert Brussel jaarlijks in september een heus Stripfestival.

Belgie Brussel

En… de volgende keer toch maar een keer naar Brussel?About

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.


'De twee kanten van Brussel' have 8 comments

 1. 4 juli 2014 @ 5:43 pm Sas

  Wat een gave foto’s om te zien, ik wil er ook zeker eens heen!

  Reply

  • 4 juli 2014 @ 6:10 pm Esther

   Dankje en zeker doen! Je bent binnen twee uur met de trein in Brussel en een retourticket heb je al voor 70 euro!

   Reply

 2. 8 juli 2014 @ 8:27 pm Michelle | Travel lifestyle.nl

  Aah Brussel, mijn grote liefde <3 Fijn om een medestander te vinden! Heerlijke foto's 🙂

  Reply

  • 8 juli 2014 @ 8:58 pm Esther

   Dankje, ja echt een heerlijke stad!

   Reply

 3. 12 juli 2014 @ 1:58 pm yvonnelaura

  Het ziet er mooi uit! Ik ben er nog nooit geweest, moet het maar eens aan mijn lijstje toevoegen denk ik!;-)

  http://www.thetouristoflife.com

  Reply

  • 12 juli 2014 @ 2:33 pm Esther

   Zeker doen, je bent zo in Brussel!

   Reply

 4. 20 februari 2016 @ 6:18 pm Christophe

  Mooie foto’s, ga zelf ook regelmatig naar Brussel en blijf nieuwe dingen ontdekken.

  Reply

  • 21 februari 2016 @ 12:04 pm Esther

   Leuk Christophe, Brussel is inderdaad een mooie stad 🙂

   Reply


Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published.

© 2014-2018 Go Live Go Travel. All rights reserved.    

Lees meer:
Pingan rijstvelden China Longji
Fotoreeks: hiken langs de Longji rijstterrassen

Na de prachtige karstbergen van Yangshuo volgde direct een tweede (natuur)hoogtepunt van onze reis door China: de Longji rijstterrassen bij het stadje Ping’an. Door de vele laagjes, treden en berghellingen...

Sluiten