Degene die mijn blog al langer volgen, weten dat ik fan ben van street art. Iedere stedentrip ga ik weer op zoek naar de mooiste werken. Kleine werkjes of grote murals, ik vind (bijna) alles mooi. Ook tijdens mijn weekendje weg in Gent ben ik op zoek gegaan naar street art. Deze stad telt meer dan 50 werken, dus er is genoeg te zien. Ook heeft Gent een aantal grote namen op street art gebied voortgebracht (o.a. ROA), en zelfs street art collectieven (o.a. Kapow). Gent ademt street art en de stad omarmt dit door street art festivals en evenementen. Met een street art routekaart in de hand ging ik op zoek naar de mooiste werken. En dit deed ik niet alleen in Gent, maar ook in nabijgelegen Oostende. Dubbel zoveel pret!

Gent, de canvas city van Vlaanderen

Omdat het aantal kunstwerken in Gent alsmaar groeit, nam StreetArt Belgium in 2014 het initiatief de Concrete Canvas Tour te lanceren. Dit is een twee uur durende stadswandeling die je langs 50 locaties gidst waar je allemaal street art kunt vinden. Je kunt de route op de fiets (14,5 km) of per voet (7,5 km) afleggen, aan jou de keuze! Heb je geen zin om in je uppie te gaan zoeken? No worries! Iedere zaterdag en zondag vertrekt er een gratis tour met gids vanaf de Backstay Hostel.

Gent street artRechtsboven: de kenmerkende dieren van ROA

Wij volgden de Concrete Canvas Tour op ons eigen houtje en dit bracht ons onder andere in het Werregarenstraatje. Dit is een populaire steeg in het centrum van Gent waar je als beginnende artiest legaal mag oefenen met street art. Van tags tot grove muurschilderingen, de kleuren spatten hier van de muren af. Omdat het een plek is voor de rookies zul je hier niet de beste werken tegenkomen. Toch zitten er een aantal leuke dingen tussen, dus een kijkje is zeker de moeite waard.

Tijdens onze wandeling door de stad werd ik vooral verrast door de werken van ‘Sorry, Not Sorry’. Dit straatkunstproject vond in het voorjaar van 2016 plaats en heeft geleid tot indrukwekkende murals in de binnenstad van Gent. Mijn favoriet is de schildering van een mannelijke reiziger met een snavel op de Sleepstraat, gemaakt door de artiest ‘A Squid Called Sebastian’. De paarse kleur springt hier echt van de muur, prachtig! Terwijl ik vooral oog had voor de murals, was mijn vriend fan van de bontgekleurde dieren van Bué. Door de felle blauwe en paarse kleuren fleurt Bué iedere donkere straat meteen op.

Street art Gent

Street art GentLinksonder: de man met de snavel op de Sleepstraat. A must see!

Oostende leeft op met The Crystal Ship

Op een kleine 40 minuten treinen vanaf Gent vind je opnieuw een stad vol street art: Oostende. Bij veel mensen staat deze plaats bekend als een doodgewone badplaats. Niets meer, niets minder. Nou, daar is sinds dit voorjaar verandering ingekomen. Dankzij het street art evenement ‘The Crystal Ship’ heeft de binnenstad een aantal kleurrijke blikvangers erbij gekregen. Van grote murals tot kleine details. Eén van deze details is het mannetje in pak van de Spaanse artiest Isaac Cordal. Dit figuurtje zit overal in Oostende verstopt. De ene keer staat hij te bellen vanaf een mini balkonnetje en de andere keer is hij aan koorddansen over een elektriciteitskabel. De beeldjes zijn niet meer dan 25 centimeter groot, dus je moet goed opletten om ze te vinden. Ik zag er maar drie, maar er zijn er ongetwijfeld veel meer!

Je kunt de kunstwerken in Oostende ontdekken vanaf de fiets of met de voet. Haal hiervoor de handige fiets- (25 km) of wandelroutekaart (8 km) op bij de Dienst Toerisme of download de route app. Ik heb voor de wandelroute gekozen en ik zag onderweg een aantal mooie werken voorbijkomen. Zo vond ik het gedenkteken van de artiest Cyrcle voor de aanslagen in Brussel erg indrukwekkend. De marmeren laag lijkt net echt, maar het is gewoon verf. Ook ROA heeft zijn weg gevonden naar Oostende en toverde een vervallen gevel om in een kunstwerk met zijn kenmerkende zwart-wit karkassen als eyecatcher.

Street art Oostende

Street art OostendeBovenaan: de mini sculpturen van Isaac Cordal

Helaas was ik slechts 5 uurtjes in Oostende, dus ik heb lang niet alle 22 werken kunnen zien. Op mijn verlanglijstje staat bijvoorbeeld nog de afbeelding van visser Norbert Desmit in de haven van Oostende en de 40 meter hoge kunstwerk van Fintan Magee op de zijkant van een flatgebouw. Wat had ik deze graag willen zien! Helaas was de tijd op. Gelukkig heb ik gelezen dat in 2017 een tweede editie van The Crystal Ship wordt georganiseerd, dus wellicht een mooie kans om nog een keer die kant op te gaan.

Houd jij ook zo van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

    • Esther Reply

      Ah leuk, lekker nazomeren in Gent. Geniet ervan! Gent is echt een super fijne stad 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.