Gent en ik, we zagen elkaar deze zomer iets meer dan dat ik van tevoren had gedacht. Binnen drie weken ging ik twee keer op en neer naar deze Vlaamse stad. Waarom vraag je je af? Omdat ik de eerste keer de stad nauwelijks heb gezien. Wisselstoring, treinen die plots niet reden en stoptreinen, alle problemen kwamen voorbij. Al met al zorgde dit voor drie uur (!) vertraging. Op een dagje weg in België is dit toch best veel. Na een middag te hebben rondgerend door Gent, besloten we dat deze stad veel te mooi was en dat we terug moesten komen om het nog eens rustig en goed te leren kennen. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar weken later stapten mijn vriend en ik weer in de trein voor Gent. Dit keer voor een weekend. In dit artikel vertel je over mijn tips voor deze stad. Van smakelijke adresjes tot aan leuke buurtjes, lees vooral verder!

Ontbijten bij Clouds in my Coffee

Een stedentrip begint met een goed ontbijt. Hiervoor stapte ik binnen bij Clouds in my coffee. Qua locatie was het niet een hele logische keuze, omdat het achter station Dampoort ligt en daardoor een redelijk eindje van het centrum af. Toch hadden de foto’s van hun Indian Summer Granola mij over de streep getrokken. Ik ontbijt het liefst met yoghurt en fruit, en granola is mijn favoriet. Clouds in my coffee serveert dit heerlijke ontbijtje met zoete druiven en bessen. Lekker! Ook leuk, dit hippe café huist tegelijkertijd een interieurwinkel en een B&B en is bovendien sfeervol ingericht met openslaande deuren naar een tuin.
Adres: Dendermondsesteenweg 104

gent Clouds in my coffeeOntbijten met granola en veel fruit, heerlijk!
Andere leuke ontbijtadresjes zijn Gust (Annonciadenstraat 4), Alice (Onderbergen 6), Julie’s House (Kraanlei 13), Simon Says (Sluizeken 8) en Wasbar (Nederkouter 109)

Langs kasteel Gravensteen

Eén van de meest prominente bouwwerken in het centrum van Gent is de lichtgrijze burcht Gravensteen. Met een ligging aan het water is dit middeleeuwse kasteel een echte blikvanger. Het ‘Huis van de Graaf’ (letterlijke vertaling van Gravensteen) is één van de best bewaarde kastelen van de Benelux, mede dankzij een grondige renovatie in de twintigste eeuw. Tot eind 2015 was het voor de Gentenaar gratis om dit kasteel binnen te lopen, maar helaas is dit voordeel opgeheven. De inwoners van Gent krijgen nog wel een korting op de entreeprijs en kunnen op zondag tussen 10 en 13 uur gratis naar binnen. Zelf ben ik niet binnen geweest, maar de buitenkant van dit kasteel is al indrukwekkend genoeg.

Gent Gravensteen belgieGravensteen, de middeleeuwse burcht midden in Gent!

Huisjes kijken in Patershol

Struinen is mijn favoriete bezigheid tijdens een stedentrip en in Gent kun je dit goed in Patershol. Dit kleine middeleeuwse wijkje, bestaande uit dertien straatjes en een plein, is gevuld met kleurrijke smalle arbeiderswoningen. Vroeger woonden hier de katoenarbeiders uit de fabrieken, maar tegenwoordig is de wijk een culinaire plek met wereldse restaurants. Toch valt de drukte in de wijk erg mee en kun je op een zaterdagmiddag in alle rust de straatjes verkennen.

Gent PatersholDe straatjes in Patershol zijn prachtig!

Gentse lekkernijen proeven

Je kunt Gent natuurlijk niet verlaten zonder iets van de lokale delicatesse te hebben geproefd. Op ons lijstje stonden de Gruut biertjes en de Gentse neuzen (cuberdons). Dit laatste is snoepgoed in de vorm van een klein kegeltje (of met een beetje fantasie een klein neusje). Ze komen in verschillende kleuren voor en de binnenkant is gevuld met zacht gelei. Je komt ze nergens buiten Gent tegen, omdat deze snoepjes maar beperkt houdbaar zijn. Dat maakt exporteren lastig. Hoewel het snoepgoed een feest voor het oog is, vond ik zelf de smaak een beetje chemisch. Eén of twee neuzekes waren voor mij voldoende!

Gentse gruut en neuzenProeven van de Gentse lekkernijen

De geveltjes van Gent

Gent is een stad waar je continu omhoog kijkt. Naar de geveltjes, de vormen en de diverse kleuren. Ik deed dit regelmatig. Mijn favoriete plek om geveltjes te bekijken was op de Vrijdagmarkt, één van de oudste pleinen van Gent. Alle grote middeleeuwse bijeenkomsten vonden op deze plek plaats. Van vrolijke dansfeesten tot wrede executies. Alhoewel het plein al een lange tijd bestaat, zijn de gebouwen rondom de Vrijdagmarkt nog niet zo oud. Zo is het opvallende Bond Moyson en Ons Huis nog maar een kleine honderd jaar oud. En natuurlijk vind je op dit plein ook de wekelijkse markt, niet alleen op vrijdag maar óók op zaterdag.

Gent Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt Gent

Bootjes kijken aan de Korenlei

Gent is een stad met veel water. Zelf vind ik dat altijd erg fijn, omdat een stad dan lekker luchtig en open voelt. De beste manier om van het water In Gent te genieten is lekker langs de Korenlei of Graslei te gaan zitten op de kade. Zeker met een zomers zonnetje is het heerlijk om hier naar de bootjes en mensen te kijken. Natuurlijk kun je het uitzicht over het water ook bewonderen vanaf de vele bruggen zoals de Sint-Michielsbrug.

Graslei Korenlei gent

Graslei korenlei gent

graslei korenlei gent

Burgers bij JACK

Met al dat lopen had ik ’s avonds flinke trek gekregen. Ik had de tip via Facebook gekregen om bij Mosquito te eten, maar helaas zat dit café helemaal vol toen we binnenlopen. Op het eerste oog wel een ontzettend leuke en wereldse plek, dus ik houd het in gedachte voor een volgende keer. We liepen verder richting de Sint-Jakobskerk en kwamen uit bij JACK Premium Burgers. De bezorgers van de keten Deliveroo liepen hier de deur plat, dus het eten moest wel goed zijn als mensen het ook thuis willen eten. We schoven aan en wierpen een blik op het menu. Gelukkig heb je als vegetariër ook genoeg keuze en kun je kiezen uit de pittige bonenburger of een hazelnootburger met geitenkaas. Heerlijk, simpel en goed. Precies zoals de slogan op de muur bij JACK: Do a simple thing well, and do it properly’.
Adres: Oude Schaapmarkt 1

Burgers Jack GentSorry, geen foto van de burger. Ik had trek!

Zo, daar is het dan. Een artikel vol met tips voor Gent, en ik heb nog niet eens alles genoemd. Mijn laatste tip is street art spotten in deze stad, maar daarover meer in een volgend artikel. Ik spotte in een weekend niet alleen street art in Gent, maar ook in Oostende. Dubbel zoveel pret!

Wat zijn jouw tips voor Gent?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

5 Comments

 1. Hey, ik woon in Gent. Als je zo bent van leuk ontbijten(net als mij) moet je zeker eens langs gaan bij Gust. Een heel leuk tentje! ????

  • Esther Reply

   Hoi Marilou! Toevallig wilden wij op de tweede dag ontbijten bij Gust, maar we stonden voor een gesloten deur! Gesloten op zondag in augustus en september 🙁 Wellicht een volgende keer!

  • Esther Reply

   Leuk! Alvast veel plezier gewenst. Ik vond Gent echt super leuk 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.