Armenië is het ondergeschoven kindje van de Kaukasus. Grote broer Georgië eist alle aandacht van de toeristen op. En ja, Georgië is een geweldig reisland, maar Armenië heeft ook genoeg te bieden. Azerbeidzjan trouwens ook, maar daar gaat dit artikel niet over. Mijn vriend en ik brachten een zonovergoten week door in de Armeense hoofdstad Yerevan en werden aangenaam verrast. Zet deze stad op jouw lijstje! In deze blog post geef ik je 8 redenen waarom Yerevan op jouw radar moet staan, plus leuke Yerevan bezienswaardigheden.

Lees ook: Dag Armenië en hallo Iran, dagboek van onze wereldreis.

Waarom je Yerevan moet bezoeken + bezienswaardigheden

1. Het is de roze stad van Kaukasus

Yerevan heeft de mooie bijnaam ‘Pink City’ en dat komt door de roze gebouwen in deze stad. Het merendeel is te vinden rondom Republic Square. Afhankelijk van het moment van de dag zijn de muren soms meer oranje dan roze, maar dat maakt het niet minder mooi. De kleur komt van lavasteen (tuff) dat gevormd wordt van vulkanisch as. In de jaren twintig van de vorige eeuw maakte architect Alexander Tamanian flink gebruik van de roze steensoort in de herbouw van de hoofdstad naar Sovjetmaatstaven.

Het beste moment van de dag om de roze gloed te zien is aan het einde van de middag. De gebouwen lichten dan prachtig op!

Yerevan bezienswaardigheden
Yerevan things to do

2. Yerevan is ouder dan Rome

Yerevan is  – terecht – trots op z’n geschiedenis. Wist jij dat dit één van de oudste bewoonde steden ter wereld is? De stad werd gesticht in 782 voor Christus en is al meer dan 2800 jaar oud. Ter vergelijking: het bekende Rome werd dertig jaar later gesticht. Yerevan is dus een stad vol geschiedenis én multiculturele invloeden. De Perzen, Mongolen en Romeinen hebben Yerevan bestuurd. De Kaukasus was een gewilde strategische plek voor de handelsroutes.

In 2800 jaar is Yerevan flink veranderd. Oorlogen hebben veel vernietigd en de aardbeving in 1679 veranderde vrijwel de hele stad in puin. Er is dus weinig over dat herinnert aan de lange geschiedenis (waardoor je snel vergeet dat Yerevan zo oud is). Het Erebuni Fort uit de 8e eeuw is de uitzondering, maar ook dit is niet meer dan een ruine.

Yerevan bezienswaardigheden
Yerevan things to do
Niet oud, wel mooi. Het Opera House (1933).

3. Yerevan is modern: gratis stadswifi

Internet en reizen zijn tegenwoordig onlosmakelijk verbonden. Even een restaurantje opzoeken, een taxi bestellen: mijn telefoon is mijn grootste vriend op reis. Maar zonder lokale sim ben ik altijd afhankelijk van wifi. Gelukkig is dat in Yerevan geen probleem! In het centrum zag ik vaak wifizones, waar je zonder problemen inlogt op het stadswifi. Let op: het is openbare wifi, dus ga niet je bankzaken regelen. Voor extra veiligheid kun je beter een VPN-verbinding aanzetten.

In Kentron (centrum) vind je ook dit soort leuke foodtrucks.

4. Snel je dorst lessen: Pulpulaks

Nog zo’n handig iets: in het centrum van Yerevan vind je meer dan 1500 drinkwaterfonteinen. Ze worden Pulpulaks genoemd en ze bestaan al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Sommige pulpulaks hebben een bijzondere status. Ze zijn bijvoorbeeld gebouwd ter ere van een overledene en als je daar water drinkt, toon je respect. Het water is trouwens veilig om te drinken, dus neem een hervulbare fles mee en je hebt de hele dag door water. Het is dus niet nodig om plastic flessen water te kopen!

5. Yerevan is de stad van de kunst

Yerevan is een echte kunststad. Van LOVE letters tot de volumineuze Botero beelden, de stad staat vol met beelden. Je vindt de mooiste werken in de beeldentuin aan de voorkant van de Cascade. Meer beelden vind je rondom het Operahuis en bij Swan Lake.

Beklim de Cascade

Ik noemde het al, de Cascade. Dit is de meest indrukwekkende bezienswaardigheid van Yerevan. Het is moeilijk te omschrijven wat het precies is. Een trappencomplex, een kunsttentoonstelling en een centrale ontmoetingsplek in één. De trappen brengen je van het centrum (Kentron) naar de hoger gelegen monumentenbuurt. Iedere laag biedt een nieuwe collectie van kunst, fonteinen en uitzicht over de stad. Er zijn in totaal 572 treden, maar het bovenste deel is ‘work in progress’.

De Cascade huist ook het Cafesjian Museum of Art, verantwoordelijk voor het merendeel van de beelden rondom het complex. Bovenop de Cascade staat Moeder Armenië (in Victory Park), symbool voor vrede door moed en kracht. Dit is één van de vele Sovjet moederbeelden die de voormalige Sovjet-Unie rijk is.  

Yerevan bezienswaardigheden

6. Stad (en land) van de gedroogde vruchten

Ik moet bekennen dat ik dacht dat de Georgische en Armeense keuken redelijk hetzelfde was. En inderdaad, de twee landen hebben overlappende gerechten (o.a. khinkali en churchkela). Maar door de multiculturele invloeden kent Armenië ook een eigen set gerechten. De Armeense keuken blinkt vooral uit in het gebruik van gedroogde vruchten.

Culinaire tips voor de vegetariërs en veganisten:

  • Pasus Tolma: gevulde koolbladeren. Populair gerecht tijdens het vasten.
  • Mshosh: linzengerecht met ui, walnoten en gedroogde abrikozen.
  • Zhengyalov Ats: naan bereidt met minstens 20 soorten kruiden.
  • Ghapama: rijst met gedroogde vruchten, noten en kaneel, gebakken in een pompoen. Dit is mijn favoriet, en de favoriet van vele Armeniërs. Er is zelfs een liedje over geschreven.
Ghapama!
Churchkela.

7. Yerevan is een fijne loopstad

Nog iets wat ik tof vond aan Yerevan: deze stad is super voetgangersvriendelijk. Zebrapaden, brede stoepen, voetgangerszones: je kunt in principe de hele stad rond per voet. Het is een compacte stad en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Probeer ook een stadspark te bezoeken, want Yerevan heeft mooie bloemrijke parken. Aanrader is Achajour Park. Wil je iets verder van het centrum af, dan is de metro je vriend. Een oranje metromuntje kost slechts 100 AMD. Neem een kijkje bij het futuristische Yeritasardakan metro station.

Yeritasardakan metro station.

8. Stukje Iran in Yerevan: Blauwe Moskee

Wij bezochten Armenië vlak voordat we afreisden naar Iran. Tot onze verrassing ontdekten we in Yerevan al veel Iraanse invloeden. Iraanse sapkraampjes, restaurants en reisbureaus met bus tickets naar Teheran en Tabriz (handig voor ons!). Je vindt ze op Tigran Mets Avenue vlakbij Republic Square. Het meest prominente stukje Iran is de Blauwe Moskee, een Shia moskee gebouwd in de 18e eeuw. Dit was voor ons een mooi voorproefje op wat we gingen zien in Iran.

Goed om te weten: het is een actieve moskee. Trek een lange broek aan en bedek schouders. Voor de dames: neem een sjaal mee om als hoofddoek om te slaan.

En, heb jij Yerevan al toegevoegd aan jouw lijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.