Tallinn heeft niet alleen een prachtig middeleeuws stadscentrum, de stad kent ook nog eens een alternatieve kant. Eentje van het oude Sovjet erfgoed. Vervallen fabrieken, een achtergelaten sportcomplex en een beruchte zeegevangenis. Ooit allemaal actief gebruikt, nu vervallen en verlaten (en dus ideaal voor urbex liefhebbers). Toch staat niet alles er sombertjes bij, een deel van de sovjetoverblijfselen is gerenoveerd, vernieuwd en daardoor helemaal weer hip geworden. Ik vond het heerlijk om deze alternatieve kant van de stad te ontdekken. In dit artikel laat ik je vijf alternatieve plekken in Tallinn zien die op steenworp afstand van de oude stadsmuren liggen.
1. Patarei gevangenis: eng en gaaf tegelijk
Eén van de meest indrukwekkende plekken die je in Tallinn kunt bezoeken is de Patarei zeegevangenis. Op bevel van de tsaren gebouwd als zeefort, maar in het Sovjet tijdperk gebruikt als gevangenis. Ook na de val van de Sovjet-Unie bleef de gevangenis nog lang in gebruik, helemaal tot aan 2004. In Patarei werden gevangenen niet alleen opgesloten, maar ook ondervraagd door de KGB en op bevel ter plekke geëxecuteerd. Ook had de medische staf vrijbrief om volop te experimenteren. Ik vond mijn bezoek aan deze gevangenis ontzettend indrukwekkend en eng tegelijk. Zeker omdat ik er m’n uppie rondliep zonder gids of begeleiding.. Waarom lees je later deze week in een apart artikel over de Patarei gevangenis. Ik heb namelijk zoveel foto’s gemaakt van deze plek. Het zou zonde zijn om daar niet meer van te delen. Vandaag heb ik alvast een klein voorproefje van deze griezelige plek.
Adres: Kalaranna 2
2. Linnahall: vergane olympische glorie
Naast de Patarei zeegevangenis heeft de kust van Tallinn nog een tweede prominente verschijning: het Linnahall. Dit is de voormalige Olympische arcade dat gebruikt is voor de Zomerspelen van 1980. De Sovjets mochten dat jaar de Spelen organiseren en ze zochten naar een locatie aan zee. Tallinn was met haar kustlijn de perfecte plek. In een paar maanden tijd werd een reusachtig stenen complex uit de grond gestampt dat ruimte bood aan zo’n 8.000 bezoekers. Helaas voor de Sovjets boycotte een groot deel van het westen de Spelen, dus er kwam maar weinig volk opdagen. Na 1980 kwam het Linnahall er verlaten bij te liggen. Op een paar concerten na is daar tot op de dag van vandaag geen verandering in gekomen. Er gaan zelfs geruchten dat de grijze massa een doorn in het oog is van de Estse overheid en ze het graag willen slopen. Ga er dus snel langs voordat het er niet meer is.
Adres: Mere puiestee 20
3. Telliskivi, het creatieve deel van Tallinn
Industrieel wordt hip, dat is Telliskivi. Dit voormalige elektriciteitscomplex is de plek in Tallinn voor alles wat innovatief en vooruitstrevend is. Je kunt hier van alles tegenkomen, van designwinkeltjes en fotogalerijen tot aan het culinaire theater ‘Foody Allen’ en pop-up shops. Toen ik Telliskivi bezocht was de plek een beetje uitgestorven, maar ik kan mij voorstellen dat het in de zomer ieder weekend volstaat met food trucks, marktjes en hip volk. De pingpong tafels stonden al klaar voor het zomerseizoen! Het complex deed me een beetje denken aan LX factory in Lissabon, ook zo’n gave plek net buiten het toeristische stadscentrum.
Adres: Telliskivi 60a. Check ook de site: www.telliskivi.eu/en
4. Modern industrieel in het Rotermann Kwartier
Net zoals Telliskivi is het Rotermann Kwartier ook een voormalig fabriekscomplex, maar dit keer met een modern sausje. De buurt is vernoemd naar een zekere meneer Rotermann die hier in de negentiende eeuw een meel- en graanfabriek runde. Uiteindelijk kon de zaak niet meer verder en werden de fabrieken gesloten. Jarenlang lag het erg verlaten bij totdat een groepje investeerders de potentie van het gebied zagen en het ombouwden tot een winkelcentrum met dure appartementen en restaurants. Bij de bouw hebben de architecten gebruik gemaakt van de muren die er al stonden en hebben hier een modern laagje aan toegevoegd. Ik moet zeggen, het is een plek die zeker interessant is om te zien.
Adres: Rotermanni 8
5. De houten huisjes van Kalamaja
Naast Sovjet fabrieken en hippe spots heeft Tallinn ook nog meer te bieden. Tussen het stadscentrum en de Finse Golf ligt namelijk een wijk met een uniek uiterlijk. In Kalamaja vind je straten vol kleurrijke houten huisjes. Deze zijn gebouwd voor de grote stroom van arbeiders die werkten aan de spoorweg tussen Tallinn en Sint-Petersburg in de negentiende eeuw. Dit zorgde voor een aanwas van nieuwe bewoners voor de stad die kwamen te wonen in de snelgebouwde houten huisjes. Ik vond het heerlijk om door Kalamaja te lopen en alle kleurcombinaties voorbij te zien komen. Roze kozijnen met grijze muren, bruine kozijnen met groene muren, het kan allemaal in deze wijk.
Houd jij ook zo van alternatieve spots?
6 Comments
Oeh, die gevangenis ziet er inderdaad creepy uit (vooral om alleen rond te lopen!) maar ik vind dat soort locaties ook altijd wel heel tof! Ben benieuwd naar je volledige artikel daarover. 😉
Wat een heerlijke reisblog heb je trouwens! Ik ontdekte hem een week geleden ongeveer en heb al een hoop willekeurige artikeltjes aangeklikt. Erg inspirerend. 🙂
Hoi Nienke, de gevangenis was ook echt heel tof! Houd mijn blog in de gaten, binnenkort meer. En bedankt voor de complimenten, erg fijn om te horen!:)
Door jouw plaatjes ben ik meteen weer helemaal terug in Tallinn, gave stad en die sneeuw geeft het alleen maar meer de sfeer die ik er vond. Bijzondere plekken deel je hier!
Leuk om te horen Yvonne! Ik houd van plekjes die net even anders zijn, en die vind je veel in Oost-Europa 🙂
Ik ben nog nooit in Tallinn geweest, maar ik wil er zeker een keer heen. Het ziet er veelbelovend uit. Mooie foto’s ook! 🙂
Tallinn is zeker de moeite waard! Mooie oude stad met een leuk alternatief tintje 🙂