Het noorden van Vietnam heeft zoveel natuurschoon te bieden. De kans is groot dat je wel eens foto’s hebt gezien van Halong Bay en de rijstterrassen van Sapa. Maar net onder Hanoi vind je nog een andere magische plek: Ninh Binh. Of beter gezegd, de magische omgeving van Ninh Binh. Het dorpje zelf is namelijk niet zo spannend. Inmiddels trekt Ninh Binh flink wat toeristen aan, maar het is nog lang niet dezelfde massa als bij Sapa of Halong. Daardoor had deze plek voor mijn gevoel nog een authentiek en gemoedelijk sfeertje. Voor ons Hollanders is Ninh Binh ook ideaal, want je kunt dit gebied prima verkennen met de fiets. De wegen zijn vlak, in goede staat en slalommen om de imposante karstbergen. In deze blogpost deel ik mijn tips voor twee dagen fietsen langs de hoogtepunten in de Ninh Binh omgeving.

Dag 1 – Boeddha’s kijken bij Bai Dinh Pagoda

Ons fietsavontuur begon bij de Bai Dinh Pagoda. Het guesthouse waar we verbleven lag op steenworp afstand van dit complex. Een logische eerste stop dus. En wat voor eentje, de Bai Dinh Pagoda is gigantisch. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex van Zuidoost-Azië en huist in totaal vier tempels van formaat. Je moet flink wat stappen zetten om alles te zien, maar je kunt de  ‘last’ iets verlichten door een elektrisch golfkarretje te nemen. Hiermee sla je het eerste stuk van de parkeerplaats naar de ingang alvast over.  

Ninh Binh hoogtepunten Bai Dinh
Ninh Binh hoogtepunten Bai Dinh

Je zou de Bai Dinh Pagode ook wel de boeddhatempel kunnen noemen, want wat zie je er hier ontzettend veel. Vrijwel direct na de entree loop je door een lange gang met rechts een rij boeddhabeelden. In totaal meer dan 500, levensgroot en allemaal in een andere houding. En achter hen nog meer kleine gouden boeddhabeeldjes in nisjes. Daar stopt het niet. Verderop in het complex zitten gouden boeddha’s zij aan zij in de tempels en op de top van de berg staat een 10-meter hoge bronzen boeddha.

Toegangsprijs voor Bai Dinh Pagoda: gratis – als je alles te voet doet. Voor een ritje met het golfkarretje betaal je 30.000 VND. Bij de ingang is een parkeerruimte voor fietsen en scooters. Er zullen mannetjes staan die je erheen dirigeren. Ik kan me herinneren dat we 10.000 VND per fiets moesten betalen.

Ninh Binh hoogtepunten Bai Dinh

Dag 1 – door de dorpjes en langs karstbergen

Na zo’n drie uur te hebben doorgebracht bij Bai Dinh (want zo groot is het!) was het tijd voor lunch. De weg naar de tempel toe is gevuld met restaurants, dus volop keuze. De middag besloten we te vullen met een tocht door willekeurige dorpjes en langs rijstvelden. Ik keek echt m’n ogen uit en wilde iedere tien minuten stoppen voor een foto. De groene karstbergen, de kleurrijke tempeltjes, allemaal mooi fotomateriaal. Mijn advies: fiets niet alleen van de ene attractie naar de andere, maar neem ook zeker de tijd voor de omgeving.

Ninh Binh hoogtepunten tempels

Dag 2 – Lunchen bij een lokale gastfamilie via ResiRest

Voor onze tweede dag had ik een bijzondere plek gevonden voor een vroege lunch. Via de app van ResiRest had ik namelijk geregeld dat we bij iemand thuis gingen eten. We werden opgewacht door een enthousiaste dame, haar man en twee kinderen. Binnen werd de tafel op Aziatische wijze vol gezet met het ene kommetje na de andere. Groenten, maiskoekjes, papayasalade, pittige tofu, noten en rijst. En naast al dat lekkers stonden ook smalle glaasjes op tafel voor de rijstwijn. De heer des huizes proostte volop: op de gasten, op het goede leven, op het eten, op het weer, op de gezondheid, en ga zo maar verder. Het feit dat hij na de lunch weer terug moest naar zijn werk maakte hem niet uit.

Na de buiken goed rond te hebben gegeten liet de gastvrouw ons nog een geheim uitkijkpunt zien pal naast haar huis. Ze wees naar een aantal trappen en zei dat we boven een prachtig uitzicht zouden hebben. Dat wilden we natuurlijk wel zien. En inderdaad, eenmaal boven hadden we een mooi uitzicht over de groene omgeving. Helemaal voor onszelf!

Ninh Binh hoogtepunten eten
Rijst drogen op de weg in het dorp.
Ninh Binh hoogtepunten uitzicht

Dag 2 – De twee pieken van Hang Mua beklimmen

Na de lunch was het tijd om verder te fietsen naar Hang Mua, ook bekend als de Mua Caves. Dit was zeker de meest toeristische plek van de dag, en dat merkten we al direct toen we kwamen aanfietsen. Op de weg naar de ingang stond om de haverklap een mannetje die ons probeerde te laten stoppen door te fluiten en te roepen. Hun doel: jouw fiets op hun parkeerplaats zetten. Negeer ze, want het is een scam. Ze proberen je te laten betalen voor het parkeren, maar je kunt gewoon gratis parkeren bij het ticketkantoor.    

Ninh Binh hoogtepunten
Ninh Binh hoogtepunten hang mua
Ninh Binh hoogtepunten

Hang Mua bestaat uit twee heuvels. Het eerste deel van de beklimming is een brede trap die uitkomt bij een splitsing. Ga je links, dan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Tam Coc vallei en de Hang Mua Dragon. Dit is een stenen draak waarvan het lichaam over de top van de heuvel kronkelt. Draken zijn belangrijke symbolen in de Vietnamese cultuur. Deze specifieke draak wordt ook nog eens door locals gezien als een symbool voor regen en landbouw, en daarmee goede oogsten. Veel toeristen zien de staart van de draak als een uitnodiging om er langs te klauteren en de beste foto te scoren. Ook heb ik een poging gewaagd, maar ik vond het toch net iets te gevaarlijk. Zo langs de afgrond van een heuvel… 

De rechterheuvel is hoger dan de vorige en biedt een fenomenaal uitzicht over groen-gele velden en puntige karstbergen. Al die treden zullen je de nodige zweetdruppels opleveren, maar het is alle moeite waard.

Entreeprijs Hang Mua: 100.000 VND. Parkeren is gratis. Trap dus niet in de parkeerscam.  

Ninh Binh hoogtepunten uitzicht
Ninh Binh hoogtepunten
Klauteren langs de draak.
Ninh Binh hoogtepunten
En toen was het heel snel terugfietsen naar het guesthouse, anders is het donker.

Meer hoogtepunten in de Ninh Binh omgeving

  • Trang An boottochtje: een zeer populaire vaarexcursie door grotten en langs verborgen temples. Er zijn drie routes afhankelijk van hoeveel grotten je wil zien. Prijs is 200.000 VND per persoon.  
  • Bich Dong tempel: een verzameling van grottentempels met een fotogeniek pad naar de toegangspoort. Ik had dit graag willen zien, maar we hadden niet genoeg tijd. Een scooter huren kan misschien handiger zijn. Je kunt dan meer zien, maar ik ben geen fan van scooters.
  • Hoa Lu: de plek waar ooit de hoofdstad van keizerlijk Vietnam stond in de 10e en 11e eeuw. Grotendeels vernietigd, dus ik zou het niet bovenaan je lijstje zetten om te zien. Toegangsprijs is 20.000 VND.
Ninh Binh hoogtepunten
De Hoa Lu toegangspoort.

Alternatieve 2-daagse Fietsroute Ninh Binh

Tijdens onze fietsroute vonden we een rustig tempo en de omgeving verkennen belangrijker dan alle bezienswaardigheden aftikken. Natuurlijk is een andere route met meer bezienswaardigheden ook mogelijk, maar het zal wel hard werken zijn op de fiets. Of je huurt een scooter. Denk bijvoorbeeld aan de volgende route.

  • Dag 1: een rondje Hang Mua, Bich Dong tempel en Trang An (of een Tam Coc boottour).
  • Dag 2: Bai Dinh tempel en Hoa Lu. Houd er rekening mee dat Bai Dinh vrij ver is van alles (17 km van Ninh Binh).

Tip: gebruik de Maps.me app om te navigeren. Het werkt offline door de kaart voor vertrek te downloaden.

Waar te slapen in Ninh Binh?

Wij sliepen bij Ninh Binh Friendly Homestay. Half uurtje van het stadje af, maar prima te bereiken met de bus vanaf centrum (pak bus 8 vlakbij de KFC richting Bai Dinh). Grootste pluspunt: er is een zwembad. Heerlijk om een duik in te nemen na een dag op de pedalen. Bovendien waren de fietsen gratis en het ontbijt was inbegrepen. De eigenaren zijn ook nog eens ontzettend aardig (zoals de naam al zegt). Misschien iets té aardig. Een knuffel, een kus op de wang. Vooral mijn vriend kreeg het te ‘verduren’. De gastheer vond de neus van mijn vriend erg interessant. Iedere dag waagde hij een poging om het aan te raken!

Klik hier voor een overzicht van de accommodaties in Ninh Binh. Veel toeristen kiezen ervoor om in Tam Coc te slapen, een dorpje naast Ninh Binh en vlakbij Hang Mua en de boottours.

Ninh Binh hoogtepunten
Ninh Binh hoogtepunten

Laatste tip: als je in het stadje Ninh Binh bent, dan raad je aan om een hapje te eten bij Chookie’s Hideaway. Leuk tentje met veel groen en vlakbij het treinstation.

En dat waren de hoogtepunten van Ninh Binh. Zie jij een fietstocht in de omgeving van Ninh Binh zitten?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.