Na een maand te hebben rondgereisd door west-China voelde de eerste dagen in Vietnam bijna als een verademing. Begrijp me niet verkeerd, ik vind China een super toffe reisbestemming, maar soms is het reizen hier ook best vermoeiend. De drukte, het gebrek aan Engelstalige informatie en traag internet. Vietnam is daarentegen een stuk toegankelijker voor de internationale reiziger. Een van onze eerste stops in Vietnam was Hanoi, de hoofdstad in het noorden van het land. Een bruisende plek vol leven, scooters en non-stop geluid. Veel reizigers starten of eindigen hun Vietnam-reis in Hanoi. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? In deze blog post vertel ik je over 10 bezienswaardigheden en toffe dingen om te doen in Hanoi.

10x wat te doen in Hanoi

1. Geniet van het autovrije weekend bij Hoan Kiem Lake

Hoan Kiem Lake (in het Vietnamees: Hồ Hoàn Kiếm) is wat mij de betreft de leukste plek van Hanoi, en dan vooral in het weekend. Vijf dagen per week wordt dit meer omringd door toeterende auto’s en scooters, maar op vrijdagavond verandert dit allemaal. De wegen worden geblokkeerd en Hoan Kiem wordt één grote voetgangerszone. Dit is de beste tijd om deze plek te bezoeken. Rondom het meer vinden vaak allerlei spontane activiteiten plaats. Wij zagen bijvoorbeeld veel groepjes dansen op K-pop muziek.

Hoan Kiem Lake heeft ook een goede strategische ligging, want Hanoi’s ‘Old Quarter’ ligt rondom het meer. Loop dus bijvoorbeeld eerst door de smalle drukke straatjes van het historisch centrum en eindig je wandeling bij het rustige meer.

Hanoi bezienswaardigheden Hoan Kiem
Hanoi bezienswaardigheden Hoan Kiem
Legende van de gigantische schildpad

Uiteraard kan ik het niet over Hoan Kiem Lake hebben zonder de mythische schildpad te noemen. Volgens een eeuwenoude legende gaf een draak een magisch zwaard (uit Hoan Kiem Lake) aan de vijftiende-eeuwse keizer Le Loi. Met dit zwaard won de keizer de oorlog tegen China. Na zijn overwinning maakte hij een boottocht over Hoan Kiem Lake en zag een gigantische schildpad omhoog komen uit het water. De schildpad was gestuurd om het zwaard op te halen. En dus gaf Le Loi het magische zwaard terug aan Hoan Kiem Lake. Deze legende heeft geleid tot de naam van het meer. Hồ Hoàn Kiếm betekent namelijk ‘Lake of the Returned Sword’.

Hanoi bezienswaardigheden Hoan Kiem
Hanoi bezienswaardigheden Hoan Kiem
Hanoi bezienswaardigheden Hoan Kiem

2. Loop over de iconische rode brug naar Ngoc Son

We blijven nog even bij Hoan Kiem Lake, want het meer heeft ook twee eilandjes. Het kleinere eiland met de stenen pagode is alleen van een afstandje te bewonderen, maar het grotere eiland (Jade Island) kun je wel bezoeken. De iconische rode Huc Bridge verbindt deze plek met het vasteland. Op Jade Island staat de achttiende-eeuwse Ngoc Son tempel (Temple of the Jade Mountain, Đền Ngọc Sơn). Het is een populaire stop op het programma van veel tourgroepen, dus het kan flink druk worden op het eiland.

Ook op de eilandjes van Hoan Kiem Lake zie je verwijzingen naar de schildpadlegende. Tot aan 2016 leefde er zelfs een megaschildpad in het meer. Helaas is dit dier gestorven. De opgezette versie is nog altijd te ‘bewonderen’ in de Ngoc Son tempel. De stenen pagode op het kleinere eiland wordt Tháp Rùa genoemd, de schildpadtoren. Het is gebouwd ter ere van de mythische schildpad.

Entreeprijs voor Ngoc Son Tempel: 30.000 VND, kaartjes te koop aan de linkerkant van de brug.

Hanoi bezienswaardigheden Ngoc Son
Hanoi bezienswaardigheden Huc Bridge
Hanoi bezienswaardigheden Thap Rua

3. Bezoek de Tran Quoc Pagode – de oudste tempel van Hanoi

Over tempels gesproken, Hanoi heeft nog veel meer mooie exemplaren. Zo moet je zeker de Tran Quoc Pagode (Chùa Trấn Quốc) bezoeken, een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden van Hanoi. De tempel is in de zesde eeuw gebouwd op bevel van koning Ly Nam De op de oevers van de Red River. Dit is niet dezelfde rivier als waar de tempel nu te vinden is. In 1615 brokkelden de oevers van de Red River af, waardoor de tempel verplaatst moest worden. De nieuwe locatie werd West Lake, de plek waar de tempel tegenwoordig staat.

De pagode ligt iets buiten het toeristisch centrum. Pak bus 50 om hier te komen, deze stopt direct voor de tempel. Andere buslijnen die in de richting van de pagode rijden zijn 31, 55A en 55B. Gebruik Google Maps of de app BusMap voor de exacte busroute. Een buskaartje kost 7.000 VND (vaste prijs voor het centrum van Hanoi). Een andere optie is een Grab taxi te regelen via de app.  

Entreeprijs voor de Tran Quoc Pagode: gratis.

Hanoi bezienswaardigheden Tran Quoc
Hanoi bezienswaardigheden Tran Quoc
Hanoi bezienswaardigheden Tran Quoc

4. Neem een kijkje bij de Notre Dame van Hanoi

In Hanoi zie je ook veel Franse invloeden terug. Niet verwonderlijk, want Vietnam heeft bijna 70 jaar als Franse kolonie doorgebracht. De Fransen bouwden een heel scala aan gebouwen in de stad en hadden ook een eigen wijk (tegenwoordig de French Quarter). De drukke straatjes en smalle panden hebben hier plaatsgemaakt voor brede wegen en imposante gebouwen. Het meest kenmerkende bouwwerk dat de Fransen hebben neergezet is de Sint-Josefkathedraal. Gek genoeg ligt de kerk niet in de French Quarter, maar vlakbij Hoan Kiem Lake. Het heeft veel weg van het beroemde exemplaar in Parijs en wordt daarom ook de ‘Notre Dame van Hanoi’ genoemd.

Entreeprijs voor Sint-Josephkathedraal: gratis. De ingang zit niet aan de voorkant, maar is een zijdeur bij de ‘Diocese of Hanoi’. De kerk is meestal rondom het middaguur tot een uurtje of 2 gesloten.

Hanoi bezienswaardigheden Notre Dame

5. Duik in de geschiedenis bij Hoa Lo Prison

Helaas ging het Franse kolonialisme ook gepaard met een zwarte bladzijde. Onderdrukking, vervolging en marteling. Om daar meer over te leren, moet je een bezoek brengen aan de Hỏa Lò gevangenis. Deze gevangenis werd in 1901 gebouwd door de Franse kolonisten om politieke gevangenen (vaak Vietnamese onafhankelijkheidsstrijders) op te sluiten, te martelen en uit te horen. De cellen waren vaak overbevolkt met op het hoogtepunt (in 1954) meer dan 2.000 gevangenen. De maximumbezetting was slechts 600.

Ook na het vertrek van de Franse kolonisten speelde Hỏa Lò Prison opnieuw een hoofdrol. Tijdens de Vietnamoorlog kwam een ander soort gevangenen in de gevangenis terecht: Amerikaanse krijgsgevangenen. In die tijd kreeg deze plek ook een nieuwe bijnaam: Hanoi Hilton. Een sarcastische naam voor het kille onderkomen.

Hanoi bezienswaardigheden Hoa Lo
Veel Focus op het Franse verleden

Tegenwoordig is nog maar een klein deel van de gevangenis over. Het meeste is met de grond gelijk gemaakt zodat een wolkenkrabber gebouwd kon worden. Het museum vertelt vooral het verhaal van de Vietnamese vrijheidsstrijders en de Franse martelingen en gaat minder diep in op het leed van de Amerikaanse gevangenen. Sterker nog, de tentoonstelling wil juist laten zien dat de Amerikaanse gevangenen prima behandeld werden. We weten nu dat dit niet het geval was.

Entreeprijs voor Hỏa Lò Prison: 30.000 VND. Ik raad je aan om ook de audio guide te nemen (20.000 VND extra).  

Hanoi bezienswaardigheden Hoa Lo

6. Bezoek of loop langs het Ho Chi Minh Memorial 

Tijdens de Vietnamoorlog was Ho Chi Minh de president van Noord-Vietnam. Een zeer geliefd man die door het volk Bác Hồ (Uncle Ho) werd genoemd. Na zijn dood werd een memorial gebouwd in Hanoi om zijn gebalsemde lichaam aan het volk te tonen. Iets wat Ho zelf helemaal niet wilde. Zijn wens was gecremeerd te worden en zijn as op verschillende plekken in Vietnam te laten begraven.

Het mausoleum en het gigantische Ba Đình plein waar het op staat is een serieuze plek met regels en dat merk je al direct bij de ingang van het plein. Bewakers houden nauwlettend de kleding in de gaten. Korte broeken, slippers en tanktops zijn niet toegestaan. Tip: neem een sjaal mee om eventuele blote benen of schouders te bedekken. 

Entreeprijs voor Ho Chi Minh Mausoleum: gratis, maar de openingstijden zijn beperkt. Het is alleen in de vroege ochtenduren open. In de herfst is het mausoleum gesloten (september & oktober). Het gebalsemde lichaam wordt dan naar Rusland gestuurd voor behandeling.

Hanoi bezienswaardigheden Ho Chi MInh
Hanoi bezienswaardigheden Ho Chi Minh

7. Kijk naar de trein op Hanoi Train Street – van een veilige afstand

Hanoi Train Street is een vrij ongewone bezienswaardigheid. Het is een treinspoor die op Aziatische wijze dwars door een woonwijk in het centrum van Hanoi rijdt. Iedere keer als de trein langs raast, drukt iedereen zich tegen de muur aan of gaat in een deuropening staan en wacht tot de trein voorbij is. Een alledaags tafereel voor de locals, maar voor toeristen iets unieks wat in eigen land vaak ondenkbaar zou zijn. 

Er zijn twee plekken in Hanoi waar je de trein kunt bekijken:

  • Ngõ 224 Lê Duẩn: dit ligt iets verder buiten het centrum en trekt daarom minder toeristen aan. De trein komt hier langs om 15.30 en 19.30 uur. Je vindt dit stuk spoor hier.
  • Tussen Trần Phú Road en Điện Biên Phủ: dit is het populairste deel want het ligt vlakbij de Old Quarter. Op Google Maps kun je het vinden onder de naam: Hanoi Street Train. De trein komt hier vaker langs. Doordeweeks zo’n vier keer tussen 19.00 en 22.00 uur. In het weekend zo’n 12 keer per dag, vaker in de avond tussen 17.30 en 21.00 uur.
Hanoi bezienswaardigheden train street
Hanoi bezienswaardigheden train
Kleurrijke schilderingen langs het spoor.
Let op: geen treincafés meer

Omdat het spoor veel toeristen aantrok, zag je hier ook een flink aantal barretjes en cafés direct aan het spoor. Zo kon je een drankje doen terwijl de trein letterlijk voor je neus voorbij kwam. Eind 2019 heeft de lokale overheid besloten dat deze situatie onveilig was. De cafés aan het treinspoor moesten sluiten. Ik was in Hanoi net voordat dit besluit werd genomen, waardoor mijn foto’s nog de oude situatie laten zien. Het zal er nu dus anders uitzien.    

Hanoi bezienswaardigheden
Spitsuur bij de ingang van het spoor betekent in Hanoi honderden scooters.

8. Drink een cà phê dừa

Traditionele ‘slow drip’ koffie

Koffie is groots in Vietnam en het wordt iets anders geserveerd dan in Nederland. Traditionele Vietnamese koffie is een ‘slow drip’ koffie. Het komt met een glas met daarbovenop een Phin filter. Dit is een stalen filtertje met een pers voor de koffie. Het idee is om gemalen koffie in de filter te doen, de pers erop te leggen en het bakje te vullen met heet water. Soms krijg je het hete water apart geserveerd en moet je het er zelf bij gieten, maar meestal serveren ze de koffie al druppelend. Wacht een paar minuten totdat al het water door de filter is gelopen en je hebt een kopje heerlijke, sterke (!) koffie.

Kokosnootkoffie: zo lekker!

Mijn favoriete koffie in Vietnam was Coconut Iced Coffee (cà phê dừa đá). Om het veganistisch te maken, moet je vragen of ze de gecondenseerde melk eruit laten. In Hanoi kan ik de Hanoi Coffee Station van harte aanbevelen. Lekkere koffievarianten en een terras met uitzicht op de drukke straatjes van de Old Quarter.

Andere leuke koffietentjes in Hanoi zijn:

Tip: wil je koffie zonder melk bestellen? Ga dan voor een cà phê đen (zwarte koffie). Wil je een ijskoffie? Dan voeg je het woordje đá toe.

Uitzicht over de drukke straatjes bij The Coffee Station.
Genoeg leuke koffiententjes om te ontdekken in Hanoi!

9. Eet een Banh Mi Chay – tip voor vegetariërs & vegans 

Over naar het eten. De Franse kolonialisten brachten stokbrood naar Vietnam en de Vietnamezen maakten hier de banh mi’s van. Dit is een pistoletje met paté, vlees, komkommer, wortel, chili, koriander en hete saus. Het wordt gegeten als street food. Normaliter zit er dus vlees op, maar gelukkig bieden veel plekken ook een ‘chay’ (vleesvrije) versie. Vietnam heeft een grote boeddhistische gemeenschap en vlees eten is taboe binnen het boeddhisme. Maar geen zorgen, Vietnam is een supertalent als het gaat om ‘mock meats’. Je levert met een banh mi chay dus echt niet in op smaak.

Bij deze adresjes in Hanoi at ik lekkere vegan banh mi’s:

  • Banh Mi 25, een outdoor stand met krukjes en een cafe op 25 Hàng Cá. Er is ook nog een 2e vestiging op 6 Lo Ren.
  • Pateta: een banh mi met een gratis banaan, 23 Đào Duy Từ
  • Vegan Banh Mi, 66B Trần Hưng Đạo
Banh Mi 25 op de 1e verdieping.

10. een oase van rust: de Tempel van de Literatuur

We sluiten af met nog een mooie Hanoi-tempel. De Tempel van de Literatuur (Văn Miếu) is zeker een stop die je aan je lijstje moet toevoegen. Het ligt vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum (15 minuten lopen), dus je kunt die twee combineren. De tempel is gewijd aan het Confucianisme, onderwijs en literatuur. Eeuwenlang was dit de enige universiteit van het land waar de kinderen van rijkste families les op niveau kregen. Het complex is best groot en bestaat uit vijf hofjes. Als bezoeker loop je van hofje naar hofje en eindig je met de hoofdtempel van Confucius.

Entreeprijs voor Tempel van de Literatuur: 30.000 VND.

Hanoi bezienswaardigheden Templte of Literature
Hanoi bezienswaardigheden Temple of Literature
Hanoi bezienswaardigheden Temple of Literature

Meer tips voor wat te doen in Hanoi:

  • Ga street art kijken op Phùng Hưng Mural Street: vlakbij Hanoi Train Street vind je onder de bogen van het treinspoor meer dan 20 toffe murals. Ze laten scenes zien uit het oude en nieuwe Vietnamese leven. Je vindt de Murals of Hanoi hier.
  • Drink een boterbiertje in het Harry Potter café: ja, je leest het goed. Hanoi heeft een heus Harry Potter thema-café waar je in stijl een boterbiertje kunt bestellen. Klinkt misschien een beetje vies, maar het was eigenlijk prima te doen! Je vindt Always Cafe (de naam van het café) hier.
  • Probeer een cà phê trúng: ik zei het al, koffie is belangrijk in Vietnam en cà phê trúng (koffie met opgeklopt ei) is een Hanoi-specialiteit. Vrijwel alle toeristen gaan naar Cafe Giang, want dit is het café van de zoon van de uitvinder van de eierkoffie. Een andere goede plek voor eierkoffie is DInh Cafe (ingang door een tassenshop, 2e verdieping).
Hanoi bezienswaardigheden Mural Street

Waar te slapen in Hanoi?

Wij sliepen in een Airbnb vlakbij Hanoi Train Station. Een super leuke plek met een mooi balkon, maar vrij dicht bij het spoor. Dit betekende veel geluid door de claxon van de trein. Ben jij op zoek naar een leuk hotel? Dan raad ik je aan eens te kijken bij Nexy Hostel (voor budgetreizigers) of – als je iets ruimer in het budget zit – Hanoi Center Silk Hotel.

Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Hanoi.

En dat was het: een lijst met 10 bezienswaardigheden en dingen om te doen in Hanoi. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.