Noord-Thailand is een prachtige regio vol met historie en cultuur. Hier vind je tempels in alle soorten en maten. Van zeer klein en intiem tot groot en indrukwekkend. Je kunt ze allemaal bezoeken, maar dat zou ik niet aanraden. Op een gegeven moment lijken ze allemaal op elkaar en is het ‘wauw’-effect er een beetje vanaf. Ik koos voor de tempels die net even anders waren. Een andere kleur, een andere boodschap of een andere ligging. Hieronder de drie tempels die je zeker bij zullen blijven.

#1 Wat Rong Khun, Chiang Rai

Wat Rong Khun, onder de meeste reizigers ook wel bekend als de Witte Tempel. Een ongewone tempel, al is het alleen al vanwege de intens witte kleur. Het wit is zelfs zó fel dat het naderen van de tempel naar mijn mening enkel mogelijk is met een zonnebril op je neus.  Dit maakt ook het fotograferen redelijk lastig. Op de gok maakte ik wat foto’s, want ik kon weinig zien. Maar dat is niet het enige, deze tempel is uniek, verrassend en intrigerend. De Wat Rong Khun is een hemelse tempel met prachtig flikkerend mozaïekglas, een dak dat doet denken aan druipend kaarsvet en beelden van mythische kinnons (engelen). Maar achter de sprankelende witte verschijning zit ook een luguber tintje. In de tuin verrijst een predator uit de grond, op het hek kijken diverse doodshoofden je aan en de zijkanten van de toegangsbrug worden gemarkeerd door een put vol met mensenarmen, handen en hoofden. Helaas hebben wij dit laatste niet kunnen zien, omdat dat deel gerestaureerd werd. Sowieso viel ons op dat er nog druk gewerkt werd aan de tempel. Een aantal jaar geleden kwam de architect plotseling te overlijden en bovendien heeft een recente aardbeving flink veel schade aangericht. Gelukkig zijn de bouw- en herstelwerkzaamheden inmiddels weer hervat.

Thailand

Thailand

chiangrai1

#2 Wat Phrathat Doi Suthep, Chiang Mai

Even buiten Chiang Mai ligt een eeuwenoude bergtempel, een van de meest vereerde tempels van Thailand. Na een rit van 15 kilometer opwaarts, langs het prachtige Doi Pui National Park, kom je aan bij de toeristische poorten van de Doi Suthep. Want ja ook dit hoort bij Thailand, iedere tempelingang wordt gemarkeerd door eetkarren en souvenirshops. Na het passeren van deze commerciële parade kan het avontuur echt starten, en wel met een beklimming van 309-treden-tempeltrap. De trap op zichzelf is al mooi. Zo bestaat de leuning uit een zevenkoppige mythische slang (naga). Eenmaal puffend boven aangekomen komt het blinkende goud ons al tegemoet. Al was het enigszins moeilijk om te zien, aangezien ons bezoek aan de Doi Suthep vergezeld werd door 10.000 eerstejaarsstudenten. Ieder jaar rennen deze studenten de Doi Suthep-berg op om in de tempel de zege van de monnik te krijgen. En toevalligerwijs viel ons bezoek samen met deze jaarlijkse traditie.

Chiang Mai

chiangmai1

chiangmai2

chiangmai3

De Doi Suthep-tempels zijn op zichzelf niet heel bijzonder, het is juist de ligging die het geheel interessant maakt. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht over het National Park en Chiang Mai.

#3 Wat Sri Suphan, Chiang Mai

In Chiang Mai raakten we op straat in gesprek met een local die ons een aantal must-see tips gaf. Een van deze tips was de Wat Sri Suphan, ook bekend als de Zilveren Tempel. ‘Een speciale tempel. Het zit wat verstopt, maar daardoor is het er ook rustig. Een echte aanrader!’ Het klonk interessant en dus maakten wij onze weg richting deze tempel. Vol goede moed gingen we rechtdoor, een straatje links en dan weer rechts, om dan weer om te keren en het volgende straatje maar weer in te gaan. Verstopt zat het zeker, want het lukte ons maar maar niet om het te vinden… totdat dat we langs een aantal winkels met zilverwaar liepen. En ja hoor, logischerwijs stond aan de achterkant van de winkels de Zilveren Tempel.  Enthousiast stond een oude monnik ons op te wachten om ons zowaar een privé rondleiding door de tempel te geven. Een aparte ervaring, aangezien wij geen Thais spraken en hij geen Engels. Met handen en voeten liet hij ons de prachtige details zien van ‘zijn’ tempel. Een onvergetelijke ervaring.

Chiang Mai Thailand

Chiang Mai Thailand

Heb jij ook één van de bovenstaande tempels bezocht? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

  • Esther Reply

   Dankje! Aah dat is inderdaad balen! Hopelijk ben je ooit nog eens in de buurt, deze tempel is echt wel de moeite waard!

 1. Gaaf he die boeddhistische tempels, vind dat zo iets magisch hebben altijd! Volgens mij heb ik die Wat Phrathat Doi Suthep echt totaal gemist in Chiang Mai, terwijl hij er toch wel heen groot uit ziet, haha!

  • Esther Reply

   Jazeker, ik ben niet iemand die snel ’tempelmoe’ zou worden. Iedere tempel is toch weer mooi om te zien. Jammer dat je de Doi Suthep gemist heb! Het is toch wel een bijzonder plekje, zo op de berg. Wellicht als je ooit weer daar ergens in de buurt bent!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.