De nachttrein, een ideaal vervoersmiddel op reis om goedkoop van A naar B te komen zonder reisdagen in te leveren. Het biedt de kans om te genieten van het voorbijrazende landschap, kennis te maken met de locals en ’s avonds heerlijk in slaap te vallen op het ritme van de tsjoekende trein. Althans dat is het beeld wat veel mensen in hun hoofd hebben bij de nachttrein. Maar is dat werkelijk zo? Hoe comfortabel is die nachttrein? En maakt het daarbij nog uit in welk land je voor de nachttrein kiest? Allemaal vragen voor mijn gloednieuwe rubriek ‘De nachttrein’. Iedere aflevering behandelt een ander land. In de vorige aflevering de Russische nachttrein. Vandaag: de Thaise nachttrein.

Na Bangkok kiezen veel mensen ervoor om het Noorden van Thailand te leren kennen. De ideale uitvalbasis hiervoor is Chiang Mai. Deze stad staat bekend om zijn vriendelijke mensen en de laid-back sfeer. En dit allemaal gaat ook nog eens gepaard met een groot aantal tempels, groene rijstvelden en bergen. Dit klonk bij ons goed in de oren en dus trokken we noordwaarts. Er zijn twee manieren om in Chiang Mai te komen, per vliegtuig of per trein. Wij kozen voor de laatste optie, omdat je zo meer mee kunt krijgen van het landschap en het is een stuk goedkoper dan een vliegticket.

Thaise nachttrein

De Thaise nachttrein bestaat uit drie klassen. Wij kozen voor de tweede klasse en daarbij nadrukkelijk voor de ‘sleeper’. Doe je dit niet, dan kom je vast te zitten in een semi vliegtuigstoel die je enkel licht naar achteren kan klappen. Niets voor mij. Slapen lukt toch het beste als ik lig. De Thaise trein kent overigens geen afsluitbare coupés (met deuren). In plaats daarvan heeft ieder bed een klein gordijn dat je enige privacy biedt.

Diner is served!

Iedere wagon heeft ook haar eigen conductrice, die ik voor het gemak het ’treinvrouwtje’ noem. In vergelijking met de Russische ’treinvrouwen’, is de Thaise dame een verfrissende verschijning. Het is een petit giechelend dametje met een continue glimlach op het gezicht. Vrolijk komt ze dan ook de menukaart bij ons brengen om daarmee alvast het diner én het ontbijt van de ochtend erop vast te leggen. Zo, dat hoef je niet te verwachten in de Russische variant. Een kopje thee is het beste wat je kunt krijgen in de Russische coupé. Is het Thaise menu je niet helemaal naar het zin? Geen paniek. Geregeld lopen er mannen rond met emmers gevuld met gekoelde dranken of snacks.

Thaise nachttrein

Klaarmaken voor de nacht

Een bijkomend voordeel is dat de ‘sleeper’ een opmaakservice biedt voor je bed. Rond 20.00 uur ’s avonds komt  er een atletisch gebouwde jongeman langs die binnen twee seconden het bankje, waar je net nog een boekje las, omvormt tot een bed en deze ook nog strak opmaakt met fris beddengoed. Hetzelfde ritueel vindt ook in de ochtend plaats wanneer de jongeman het bed weer laat plaatsmaken voor een grijze bank.

De ‘sleeper’ bestaat uit een boven- en onderbed. Tip: ga in het onderste bed liggen. Deze is redelijk breed waardoor het zelfs lukt om met z’n tweeën hier te slapen. Dit kan ook aan te raden zijn voor de warmte. Het bovenste bed ligt vlak onder de airco. De lichten gaan ’s nachts niet uit. Daarom kan het verstandig zijn een oogmasker mee te nemen, zodat het licht niet al te storend is.

 

Thaise nachttrein

Sanitaire voorzieningen

Het is onvermijdelijk dat je een keer richting het toilet moet. Zoals bij alle nachttreinen, verwacht hier niet te veel van. Er is een toilet, wc papier en een spiegel met een klein wasbakje, maar daarmee is ook alles gezegd. Schoon is het zeker niet, maar het voldoet voor één nacht.

Comfortabel?

Já, ik kan zeker zeggen dat de  Thaise nachttrein comfortabel is. De bedden zijn ruim en worden ook nog eens netjes voor je opgemaakt én afgehaald. Ook aan eten en drinken is geen gebrek, het diner en het ontbijt wordt tot in je coupé gebracht. Toch blijft het een nachttrein, dus frisse toiletten zul je zeker niet aantreffen. Zorg daarom ervoor dat je vochtige doekjes bij je hebt en een fris kledingsetje en je wandelt met een typisch Thaise glimlach de trein uit richting Chiang Mai.

Heb jij ooit een nacht doorgebracht in een Thaise nachttrein? 

 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

12 Comments

 1. Helemaal mee eens, ik vond de nachttrein ideaal. En inderdaad, beneden is veel beter dan boven, want boven is klein en wiebelt. Onder is echt hemels, heb er beter geslapen dan een gemiddeld hostelbed!

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Lisette! Ja, het bovenste bed is vrij smal en wiebelt best veel. Mijn vriend lag in het onderste bed en hij heeft inderdaad heerlijk geslapen. Volgende keer toch maar samen onder liggen!

 2. Ik vond de Thaise nachttreinen heel fijn. Sliep van Chumphon naar Bangkok in zo’n geval als hierboven, en in de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai in een die nog net weer iets luxer was en meer privacy. Ideaal wel.

  • Esther Reply

   Die laatste nachttrein klinkt wel héél fijn, maar wellicht wel wat duurder denk ik? Ik onthoud het in ieder geval voor de volgende keer Thailand.

 3. Klinkt alvast als een aanrader! Zal het zeker onthouden moest ik in Thailand terechtkomen 🙂

  • Esther Reply

   Hoi Liese! Ja, zeker een leuke ervaring om mee te maken als je in Thailand bent!

 4. Heel herkenbaar! Ik vind nachttrein zo’n mooie belevenis.. Wij gingen echter van Ayutthaya naar Chiang Mai met de nachtbus, nog een optie dus 😉 De treinen reden niet helemaal naar het noorden ivm een ongeluk een paar dagen eerder..
  Van Bangkok hebben we wel de nachttrein genomen naar Trang (het zuiden) en het was super! Een heerlijk bedje, beneden idd en een prachtig uitzicht toen ik wakker werd 🙂 Beter kan niet!

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Kirsten! De nachtbus is inderdaad ook een optie! Dat hebben wij gedaan van Bangkok richting Chumphon. Toch geef ik liever de voorkeur aan een bed in een nachttrein i.p.v. een stoel in een nachtbus, ligt toch net iets lekkerder;)

 5. Oh dat klinkt echt best wel relaxed! Heb zelf de nachtbus gepakt (ik kwam niet vanuit BKK) naar Chiang Mai en dat was stukken minder fijn! Keiharde tv aan, veel lichten en de bus scheurde idioot hard haha..

  • Esther Reply

   Oeh.. dat klinkt inderdaad een stuk minder fijn. Onze ervaring met de nachtbus van Bangkok naar Chumphon was ook een stuk minder prettig, haast niet geslapen die nacht. Heel herkenbaar dus! Ik ga voortaan als het kan voor de trein.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.