Thailand & Cambodja komen er aan. Nog maar een week en dan loop ik door de bruisende straten van Bangkok, fiets ik langs de tempels van de Angkor Wat en lig ik in mijn hangmat op het strand van Koh Tao. Ik heb er zin in! De voorpret is volop begonnen. Ik verslind reisgids na reisgids en pin de ene na de andere foto op mijn ‘Thailand & Cambodja’ boord op Pinterest. Om de voorpret nog extra te versterken, heb ik deze ‘Ik kijk uit naar…’-inspiratiepost geschreven. Waar denk ik aan bij Thailand en Cambodja? En wat is handig om vooraf te weten? Lees mee! En wellicht heb je nog tips voor mij.

Over een week vlieg ik naar Bangkok om daar een prachtige reis te maken. Azië heeft in mijn hoofd alles. Een mooie cultuur, een prachtig landschap en heerlijk eten. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik weet zeker dat ik het geweldig vind. Waarom? Kijk mee naar mijn top 5 ‘ik kijk uit naar…’ en je begrijpt waarom.

Als ik aan Thailand en Cambodja denk, dan denk ik aan…

1. …streetfood

Ik kijk uit naar de pittige en kleurrijke gerechten, naar het ontdekken van nieuwe fruitsoorten (bijvoorbeeld de beruchte ‘dorian’) en naar de meerdere ‘genietmomentjes’ op een dag. In de Thaise cultuur is het  namelijk gebruikelijk om meerdere malen per dag te eten. Eten wij Nederlanders 3 keer per dag grotere gerechten, de Thai eten liever 10 keer per dag kleinere gerechten. Ik ben zeker plan het merendeel van mijn gerechten op de straat te zoeken. Bangkok staat namelijk bekend om haar heerlijke streetfood. Hier scoor je met gemak goedkope, maar ook veilige gerechten. Het wordt zo voor je neus bereidt, dus je weet zeker dat het goed zit.  

2. …olifanten

Ik kijk uit naar het zien, het knuffelen, het wassen en het verzorgen van olifanten. Ik ben een groot fan van olifanten en ben zeker van plan een bezoek te brengen aan een olifantenopvangcentrum. Helaas is het een feit dat er in Thailand nog veel ritjes op de rug van een olifant worden aangeboden. Alhoewel dit voor de toerist een ‘onvergetelijke ervaring’ is, is dit ook het geval voor de olifanten zelf. Olifanten die voor dit soort ritjes worden gebruikt, zijn op jonge leeftijd gescheiden van hun moeder en dagenlang vastgebonden en mishandeld. Allemaal bedoeld om ‘de wil van de olifant’ te breken. Om het dier gehoorzaam te houden tijdens de ritjes, prikt de eigenaar de olifant regelmatig met een scherpe stok op gevoelige plekjes. En dit alles om de toerist dat onvergetelijke ritje te bezorgen…

Er moet een einde komen aan dit dierenleed. Daarom steun ik de petitie van World Animal Protection waarbij online Nederland wordt opgeroepen nooit (meer) op een olifant te rijden. Ik draag mijn steentje graag bij. De onwetendheid onder de Nederlanders is namelijk nog groot. Voor elke belofte die gedaan wordt, print een 3D-printer een stukje verder aan de levensgrote 3D-olifant op Schiphol.

3. …tempels

Ik kijk uit naar de tempels. Groot, klein, opvallend of juist intiem. Thailand en Cambodja zijn overwegend boeddhistisch en daardoor herbergen deze landen tienduizenden tempels. In Rusland struinde ik de ene orthodoxe kerk na de andere af en ik verwacht in Thailand en Cambodja hetzelfde te doen. Het absolute hoogtepunt wacht in Cambodja, de Angkor Wat. Dit is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het lijkt me fantastisch om hier de zonsopgang en zonsondergang mee te maken. Vergeet niet dat tempels heilige plekken zijn.  Toon respect door bijvoorbeeld zacht te praten, een lange broek te dragen en de schouders te bedekken. Vergeet ook niet de schoenen uit te doen voordat je de tempel binnengaat.

4. …eilanden

Ik kijk uit naar rust op de eilanden. Ik laat mijn verplichtingen achter, ik laat mijn werk achter en ik ben van plan totaal te genieten van het strand, de zee en vooral de rust. Thailand staat bekend om de meest prachtige eilanden. Ik kijk enorm uit naar het moment dat het witte zand tussen mijn tenen krioelt, ik die kokosnoot in mijn hand heb en onder die palmboom sta (of wellicht iets meer naar rechts). Snorkelen staat zeker op de planning. Een goede uitvalbasis hiervoor is Koh Samui of Koh Tao.

5. …de Thai en Khmer

En als laatste kijk ik uit naar de mensen. Ik ben altijd gefascineerd door volken en hun culturele gebruiken. Zo staan de Thai bekend als het ‘volk van de glimlach’. Lachen is voor de Thai een manier om emoties te uiten. De Thai zullen nooit hun negatieve gevoelens laten zien of direct kritiek uiten op iemand. In plaats daarvan lachen ze, ook bij boosheid of ongemak.  Hetzelfde geldt eigenlijk voor een groot deel van de landen in Azië. Gezichtsverlies dient ten alle tijden voorkomen te worden.

Let ook op het gebruik van bepaalde lichaamsdelen. Zo zijn de voeten de onreinste lichaamsdelen en de hoofden de heiligste lichaamsdelen. Raak bijvoorbeeld nooit zomaar iemand op het hoofd aan. Hier huist de geest en ziel.

Extra inspiratie

Ter afsluiting een klein filmpje om in de mood te komen. Alhoewel er geen zon te zien is, is het een prachtige verzameling van beelden.  Geniet van de muziek en laat je meenemen in de geuren en kleuren van Azië.

Ben jij al eens in Thailand en/of Cambodja geweest? Ik hoor graag jouw tips! Je kunt me ook volgen op mijn reis via Instagram (@golivegotravel).

 
Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

12 Comments

 1. Wat een heerlijke reis heb je in het vooruitzicht! Thailand en Cambodja zijn allebei prachtige bestemmingen. Ik heb continu heimwee naar Zuidoost-Azië, ik vind dat het fijnste deel van de wereld. Ga er enorm van genieten!!

 2. Wat een heerlijk vooruitzicht! Ik heb laatst nog een lange post geschreven over Thailand op mijn blog, misschien dat je daar nog wat aan hebt. Als ik je stukje zo lees krijg ik direct weer zin om die kant op te gaan!

  • Esther Reply

   Haha dan heb ik mijn missie volbracht met dit inspiratie artikel! Ik ga zeker jouw post over Thailand nog een keer doorlezen!

 3. Helemaal terecht dat je er zo naar uit kijkt! Thailand en Cambodja zijn geweldig! Als tip heb ik (als je naar Ko Samui gaat) dat je de tour moet doen naar Ang Thong Marine National Park en dan zowel de kano tocht doen als de beklimming naar het uitzichtpunt, zie blogje: http://letstravelandsee.nl/three-thai-favorites/#more-167 Echt een geweldige tour was dat! En als je in BKK een hostel buiten Khao San Road buurt wilt zou ik je Suk11 aanraden (staat in datzelfde blogje beschreven)m – geweldige plek! Verder vond ik het heerlijk om in Siem Reap (naast Angkor Wat te bezoeken natuurlijk) een fiets te huren en lekker rond te fietsen in de omgeving. Ook heb ik daar super lekkere yoga lesjes gevolgd. Heb zo de naam van de yogaschool niet in mn hoofd zitten, maar die kan ik later nog voor je opzoeken als je dat wilt?

  • Esther Reply

   Dankjewel voor de tips! Ik ga inderdaad naar Koh Samui, dus ik ga zeker kijken of ik het Ang Thong Marine National Park kan bekijken. Die foto met het uitzichtpunt (op jouw blog) is jaloersmakend mooi! En in Siem Reap hoop ik inderdaad, naast het fietsen door de Angkor Wat, ook een beetje door de omgeving te fietsen. Oeh, en als je de naam van die yogaschool nog heb, dan zou dat geweldig zijn! Bedankt voor je reactie, heb ik zeker wat aan!

 4. mmmm lekker eten, ziet er goed uit hoor!. Thailand is een van mijn favoriete bestemmingen en Cambodja kwamen we dit jaar ook al weer voor de 2e keer (eerst samen in 2006, nu met onze 1 jarige dochter). Het mooiste strand dat ik tot nu tegen kwam in zuidoostazie is echt Koh Rong in Cambodja. Ik zou nu gaan want je ziet het voor je ogen verpest worden, wie weet wat er in twee jaar nog van over is. Nu is het prachtig helder wit zand, blauw water en genoeg plekjes waar je heel veel ruimte voor jou alleen hebt.

  • Esther Reply

   Aah Koh Rong klinkt geweldig, helemaal als ik de foto’s zie op jouw blog! Wie weet.. ik houd het zeker in mijn hoofd 🙂

 5. Ik ben heel erg benieuwd hoe je Thailand en Cambodja ervaren hebt en ik ben benieuwd naar je foto’s/verhalen! Ik heb zelf nog geen ervaringen met deze landen, maar ik ga vanaf januari een lange tijd die kant op, dus momenteel lees ik er erg veel over. Dus als je nog tips hebt ;).

  • Esther Reply

   Hoi Danique, wat een gaaf vooruitzicht heb je! Ik ben druk bezig mijn indrukken van Thailand en Cambodja te verwerken. Voor nu kun je alvast mijn instagramaccount (@golivegotravel) bekijken. Ik kan nu al zeggen, ga zeker naar Cambodja! Prachtig land, vriendelijke (jonge) mensen en een indrukwekkende cultuur. Maar ook Thailand is een aanrader. Houd mijn blog in de gaten, binnenkort volgen meer posts over Thailand en Cambodja!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.