Na de chaotische kant van Bangkok is het nu tijd voor rust, kalmte en schoonheid. Je gelooft het wellicht niet, maar ook dít kun je vinden in Bangkok. Volg de geur van wierook en de schuifelende voetstappen van de jonge monniken en je komt vanzelf uit bij een ‘wat’, een Thaise boeddhistische tempel. Voor de Thai zijn dit de rustpunten voor gebed en zelf-reflectie op de chaotische klamme dagen.

Een Thaise tempel is te herkennen aan een aantal dingen. Ten eerste de stoepa’s, die te vinden zijn rondom de tempel. Dit zijn belangrijke grafmonumenten die relikwieën bewaren. Ten tweede de ‘voorwerpen van geluk’: wierook, kaarsen en lotusbloemen. Deze objecten worden gepresenteerd op een altaar bij de ingang van de tempel. En als laatste de boeddha beelden. Binnenin de tempel staat midden in de ruimte veelal een groot goud boeddha beeld. Of beter gezegd, zit een boeddha beeld. De benen liggen gevouwen over elkaar in een kleermakerszit. Naast de ‘centrale boeddha’ is er ook een kleine boeddha te vinden, beplakt met bladgoud voor geluk, voorspoed of respect.

Bangkok thailand

temple thailand

temple thailand

Dit is het beeld wat je over het algemeen aantreft in en rondom de Thaise tempels. Maar Bangkok zou Bangkok niet zijn als het geen uitzonderingen had op de regel. Vandaar hieronder de vier tempels in Bangkok die er net even uitspringen.

De smaragdgroene boeddha, Wat Phra Kaew

De Wat Phra Kaew is een onbeschrijflijk mooie tempel die je niet kan/mag missen. Ver buiten de paleismuren doemen de gouden torens al op. Pas binnen op het terrein zie je dat deze ’torens’ eigenlijk stoepa’s zijn. Of beter gezegd chedi’s, want dat is de Thaise naam voor een stoepa. Hoe dan ook, ze zijn prachtig, net als de schitterende edelstenen waarmee de buitenkant van de tempel is bedekt. Maar ook de beelden van de mythologische figuren smeken om je aandacht. Zo worden de poorten van de tempel geflankeerd door yaks, vijf meter hoge leeuwachtige tempelwachters met strenge maar prachtig versierde gezichten. En de chedi’s worden vergezeld door de liefelijke kinnons, fabeldieren uit de boeddhistische mythologie. Half paard / vogel, half mens.

Thailand Bangkok

Bangkok thailand

Bangkok thailand

Bangkok thailand

De Wat Phra Kaew is veruit de heiligste plaats in Thailand. Dit komt vanwege de smaragdgroene boedddha die in de tempel staat. Alhoewel deze boeddha slechts 66 centimeter groot is en eigenlijk niet uit smaragd bestaat maar uit jade, is dit toch de belangrijkste boeddha van Thailand. Het beeld is gevonden in Chiang Rai en is daarna als oorlogstrofee doorgegeven van koning op koning. Vandaag de dag is het vooral een excentriek beeldje met in de zomer een kroon en in de winter een sjaal. Het is zelfs zo excentriek en heilig dat er geen foto’s van mogen worden genomen. Maar treur niet, als troost heb ik wel een aantal foto’s van de prachtige buitenkant van de tempel.

Thailand Bangkok

Als je toch bij de Wat Phra Kaew bent, pak dan zeker ook het Koninklijk Paleis mee. Een lange tijd was dit de residentie van de koninklijke familie, maar vandaag de dag wordt het meer gebruikt voor plechtigheden. Opvallend zijn de perfecte details van dit gebouw. Alles is tot in de puntjes verzorgd, zelfs de bonsaiboompjes in de voortuin.

Paleis bangkok

De liggende boeddha, Wat Pho

Het betreden van het terrein van de Wat Pho voelt als het binnengaan van een doolhof. Er staan zo’n 99 chedi’s, ieder met een eigen tegelpatroon en kleur. Waarom geen 100 vraag je je af? Het cijfer 9 is het ultieme gelukscijfer voor de Thai.  Wel is opvallend dat 4 chedi’s net even wat anders zijn dan de rest. Ze zijn een slag groter en rijkelijker versierd. Dit zijn de chedi’s van de eerste vier koningen van de huidige Chakri dynastie. Iedere chedi heeft een eigen kleur. Groen voor Rama I, wit voor Rama II, geel voor Rama III en donkerblauw voor Rama IV.

Chedi Thailand

Bangkok Thailand

 

Door de chedi’s zou je bijna vergeten waarvoor je eigenlijk naar de Wat Pho kwam. Dit is de tempel van de liggende boeddha. De grootste en oudste tempel van Bangkok. Dit moet ook wel, want er ligt een 43 meter lange en 15 meter hoge gouden boeddha in. Hoe raar het ook klinkt, de blikvanger van dit beeld zijn toch echt wel de voeten. Zo zit er een duizelingwekkend patroon op de tenen en de voetzolen zijn afgewerkt met 108 boeddha symbolen.

Bangkok thailand

Bangkok thailand

De enorme prang, Wat Arun

De Wat Arun is een bijzondere tempel, omdat het gedomineerd wordt door een 82 meter hoge prang. Dit is een stoepa volgens de Khmer-architectuur, versierd met kleurrijk Chinees porselein. Tientallen gebloemde mozaïektegels worden afgewisseld met beelden van strijders. Rondom de prang staan vier kleinere stoepa’s en vier mondops (tempels met een puntig dak). Beklimming van de tempel vraagt enige lef omdat de trap zeer steil en vlak loopt. Omhoog gaat nog wel, maar naar beneden is hel. Dit tot het vermaak van de jonge monniken die graag de bange toeristen uitlachen.

Bangkok wat arun

wat arun bangkok thailand

bangkok wat arun

De staande boeddha, Wat Intharawihan

Oké, deze tempel heeft wellicht niet de grandeur zoals de Wat Arun of Wat Phra Kaew die hebben. Toch is deze tempel wel een opvallende verschijning en dit komt door de 32 meter hoge staande boeddha. De gedachte was waarschijnlijk: wat de Wat Pho kan, kunnen wij ook (alleen dan in horizontale richting). De bouw van het beeld nam zo’n 60 jaar in beslag, maar mét resultaat. Het boeddhabeeld is tot ver in de omgeving te zien. Tip: ga bij de voeten staan en werp een blik omhoog. Het zicht op de boeddha is haast oneindig.

Bangkok thailand

Welke tempel(s) in Bangkok zou jij willen toevoegen aan dit lijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

    • Esther Reply

      Zeker snel doen, Bangkok is een stad die je eens in je leven gezien moet hebben!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.