Bangkok, een stad vol met duizenden scooters, tuktuks en ander voorbijrazend gemotoriseerd verkeer. Op de fiets stappen en je mengen in dit verkeer lijkt gekkenwerk. Toch kan ik je een fietstocht door Bangkok van harte aanbevelen. Het was voor mij de perfecte start van een verblijf in Bangkok. De fiets is een uitstekend vervoersmiddel om de authentieke kant van de stad te leren kennen.
En laat het nu net zo zijn dat de Nederlander Co van Kessel 30 jaar geleden precies hetzelfde dacht. Co zag dat het traditionele Bangkok steeds meer verdween achter de drukke, moderne en zakelijke kant van Bangkok. En dus bedacht hij een manier om nog steeds te kunnen genieten van het oude ‘verborgen’ Bangkok: per fiets! Zo zijn de Co van Kessel-fietstochten in het leven geroepen. Als Nederlander op reis in Bangkok moet je natuurlijk een van de tochten uitproberen. Ik koos voor de ‘Co Combo’, een fiets / boottocht. Kijk je mee naar de route?
Dwars door de straatrestaurantjes in Chinatown
De tocht start in één van de drukste wijken van Bangkok, Chinatown. Een bruisend tafereel en tevens een van de grootste Chinatowns ter wereld. Door de grote mensenmassa op straat is fietsen onmogelijk, maar stapvoets je ogen uitkijken bij de diverse eetkramen, is ook geen straf. Als snel duiken we een van de vele nauwe stegen in. Zo nauw, dat je schouders bijna de muren aanraken en je in paniek raakt als er een scooter moet passeren, want ja, dit is ook hún territorium. Natuurlijk wordt er ook volop gekookt en gegeten in de stegen. Eten wordt geserveerd in een van de provisorische restaurantjes met de bekende plastic stoeltjes. Restaurantjes waar wij met onze fietsen dwars door heen rijden. Dit geeft een gek, licht beschamend gevoel, maar de locals kijken niet op of om. Dit is de normaalste zaak van de wereld.
Markten en monniken
Na het bruisende Chinatown maken we een korte stop op een lokale markt waar we onder andere kennis maken met de ‘mangosteen’. Bij het zien van deze vrucht gaat mij het water nog niet direct in de mond lopen (heeft vast iets te maken met de donkere huid), maar na het openbreken verschijnt een frisse witte vrucht die verrassend zoet smaakt. De ronde wordt vervolgd langs kleurige specerijen, kruiden en groenten. Niet alleen een plezier voor het oog, af en toe mag er ook nog even iets geproefd worden.
Natuurlijk is een fietstocht door Bangkok niet compleet zonder een bezoek aan een tempel. En dus maken we ook een korte stop bij een kleine intieme tempel, niet te vergelijken met de Wat Phra Kaew of de Wat Pho. Maar dit maakt niet uit. Het bezoek is met name bedoeld om een aantal Thaise boeddhistische gebruiken toe te lichten. Stap bijvoorbeeld bij het binnengaan van de tempel over de drempel heen en luidt de tempelbel drie keer voor geluk.
Phra Pradaeng, de groene long
Na een klein uurtje wordt de fiets ingewisseld voor een longtail boot. We varen de groene aders van Bangkok in: de wijk Phra Pradaeng. Richting een oase aan rijstvelden, moestuintjes en palmbomen. Aan land stappen we op ons inmiddels bekende ros, de fiets, en rijden de groene jungle in. Het wordt ons gelukkig makkelijk gemaakt. De fietspaden bestaan uit betonnen paden op palen. We passeren kleurrijke houten huisjes omgeven door groen en water. Kinderen spelen in de stegen en zwaaien ons vrolijk tegemoet als we komen aanfietsen. Spontane high fives worden uitgedeeld met een groepje jongens. Hier en daar zie je een verdwaalde hond, maar kwaad hebben ze hier niet in de zin. Wat een contrast met Chinatown… Geen uitlaatgassen en neonborden, maar lachende kinderen en palmbomen. Helaas heb ik weinig foto’s kunnen maken. Blijft toch lastig fietsen en fotograferen tegelijkertijd…
De klongs
We klimmen onze fleurige longtail boot weer in om de ‘klongs’ (kanalen) van Bangkok beter te leren kennen. Onderweg passeren we twee werelden van uitersten: van houten hutjes op palen tot aan luxe villa’s. Vanuit de boot trekt het alledaagse Thaise leven zich in snel tempo voorbij. De was hangt aan de lijn en de heer des huizes rekt zich nog even uit op de veranda. Een scooter met drie, soms wel vier, mensen rijdt langs de oever en ondertussen zwemt een hongerige varaan voorbij op zoek naar voer.
Chao Phraya rivier
Na een uitgebreide lunch is het tijd voor de belangrijkste rivier van Bangkok, de Chao Phraya rivier. De lunch kwam overigens goed uit, want het begon net te regenen. Een typisch Thais buitje, dat met bakken uit de hemel komt maar na een half uurtje weer over is. Per boot varen we richting de Chao Phraya rivier waar we in één keer zicht hebben op de Grand Palace, de Wat Phra Kaew en de Wat Arun. Het gas gaat voluit, want we hebben de rustige ‘klongs’ verlaten. Stuiterend over het water varen we de Chao Phraya af richting de skyscrapers van Bangkok. We zien als snel de bekende ‘Lebua State Tower’ opdoemen waar de film Hangover II deels is opgenomen. Eenmaal terug aan de kade fietsen we met een glimlach op het gezicht terug naar de ‘headquarters’ van Co van Kessel. Een heerlijke dag.
Laat je dus niet afschrikken door het drukke en gemotoriseerde verkeer in Bangkok. Huur gerust een fiets (en een gids!) en maak kennis met een andere kant van deze Aziatische miljoenenstad.
Heb jij al eens een fietstocht door Bangkok gemaakt, bijvoorbeeld met Co Van Kessel-fietstocht?
10 Comments
Jaaa fietsen met Co! Vond dit echt een van de leukste dingen die ik in Bangkok heb gedaan, super!
Dat vond ik ook. Het voegt zoveel toe aan je verblijf in Bangkok!
Ik vond fietsen in Bangkok ook geweldig, erg leuk om deze blog te lezen! Een van mijn favoriete activiteiten daar, je ziet zo’n totaal andere kant van de stad!
Helemaal mee eens! Ook mijn favoriete activiteit in Bangkok.
Jaaaaa, dit was een van mijn hoogtepunten in mijn rondreis door Thailand! Fietsen door Chinatown, echt geweldig (hectisch!) haha. Leuk al die foto’s ik herken echt heel veel! Maar het ultieme Thailand gevoel had ik toch wel toen ik echt in een van die longtailbootjes door het de indrukwekkende stad voer… Shocking hoe mensen leven! Leuke blog zeg, ik volg je nu XO
Hoi Inge! Dankje! Goed om te horen dat je veel herkent in mijn foto’s. Ja, de longtail boten vond ik ook een fantastische manier om het Thaise leven vanaf het water te zien. De houten huisjes, de spelende kinderen, de loerende varanen, en dat allemaal bekijken vanaf je fleurige bootje. Ik heb ervan genoten;)
Leuk! Ik wil ook nog wel een keer fietsen door Bangkok;)!
Dankje Henriette! Zeker doen, het is echt de moeite waard;)
Ja inderdaad heel geweldig. Ik woon hier in Bangkok en gebruik mijn fiets gewoon net zoals in Nederland. Elke dag dus en kom regelmatig Nederlanders tegen op de fiets met een gids! Prachtig dit!
Leuk Ray dat je nog steeds zo vaak de fiets gebruikt in Bangkok. Ik vond de fietstour een van mijn hoogtepunten van mijn bezoek aan de Thaise hoofdstad 😉