Het is 7 uur ’s ochtends. Het regent. Tsja, we hadden ook gekozen voor het regenseizoen. Foutje misschien… of toch niet?  We lopen het vliegveld Suvarnabhumi uit en pakken een taxi naar het centrum van Bangkok. Ik kijk uit het raam naar de grote schreeuwende billboarden, de roze en groen-gele taxi’s en de voorbijrazende tuktuks. Een gevoel van opwinding bekruipt me. Ik ben in Bangkok, de ‘Stad der Engelen’, althans zo wordt het genoemd. Ik zie nog geen engelen, enkel een zeer drukke stad met veel motorvoertuigen en daardoor veel uitlaatgassen. Maar dat maakt me allemaal niet uit. De opwinding blijft. Ik ben klaar voor Bangkok. En ik ben klaar voor de chaos die deze stad meebrengt.

Bangkok Thailand

Want Bangkok is synoniem aan (continue) chaos om je heen. Nu hoor ik je al denken: ‘Hoo…stop, daar hoef ik dus niet heen’. Maar wacht daar nog even mee. Chaos in Bangkok betekent niet persé iets negatiefs. Chaos kan ook prettig, inspirerend of opwindend zijn. Je ogen staan wijd open en je oren zijn gespitst. Alle zintuigen staan op scherp. Klaar om alle beelden, kleuren en (niet altijd frisse) geuren in je op te nemen. Zo heb ik Bangkok tenminste ervaren.

Bangkok heeft diverse ‘chaosmomenten’, de een leuker dan de ander. Maar allen inspirerend of verrassend. Lees mee en, mocht je al eens in Bangkok zijn geweest, kijk of je ze herkent.

1. Verkeer

Bangkok is een smeltkroes van motorvoertuigen. Taxi’s, tuk tuks en scooters. Ze rijden overal en in grote getalen. Het nemen van een taxi of tuktuk vereist enige onderhandelingstechniek. Vooral voor de laatstgenoemde moet je wat sterker in je schoenen staan. Taxi’s herken je aan de groen-gele, roze en lichtblauwe Toyota’s. Zorg bij het instappen ervoor dat de chauffeur de meter aanzet of maak een prijsafspraak. Zorg er ook voor dat de chauffeur jouw adres ook echt kent! Wij hebben een aantal keer meegemaakt dat de chauffeur (na een lichte twijfeling) zei het adres te kennen, maar na 10 minuten rond rijden toch echt geen flauw idee had. ‘Yesss, I know where it is…(Yeah right). Oftewel, zie je een lichte twijfeling bij de chauffeur, stap dan niet in. Hij heeft geen idee waar je heen wilt. En let op met de groen-gele taxi. Dit zijn particuliere taxi’s waarbij de chauffeurs je graag een ‘package deal’ willen aanbieden waarbij je naar allerlei bezienswaardigheden of winkelcentra wordt gebracht. Vriendelijk bedanken, maar niet doen.

Bangkok Thailand

Tuktuks in Bangkok hebben nogal een slecht imago. De chauffeurs vragen te veel voor een ritje, rijden gevaarlijk en nemen je mee naar winkels waar je helemaal niet heen wilt. Althans…dat wordt gezegd. Nu hebben wij in Bangkok een aantal keer de tuktuk genomen en eigenlijk is dat ons prima bevallen. Het is gewoon een kwestie van voet bij stuk houden. Kijk wederom eerst of de chauffeur het adres echt kent, spreek vervolgens een prijs af en geef daarbij – met een strenge blik – aan dat je niet gediend bent van stops. ‘No stops!’ En dit werkte. Natuurlijk zullen er goedkopere vervoersmiddelen in Bangkok zijn, maar de tuktuk is in ieder geval wel een van de spannendste. Snelheid speelt geen rol, af en toe spookrijden moet best kunnen en stoplichten worden nog wel eens genegeerd.

2. Hitte

Het weer in Thailand kun je als volgt beschrijven: vochtig en heet. Ook al waren wij in september in Thailand (op papier de slechtste (lees: veel regen) maand van het jaar), toch hebben we zeer veel zon gezien. Zelfs op een bewolkte dag brak het zweet me uit en verbrandde ik in mijn nek en op mijn armen. In de namiddag volgde vaak een verkoelend buitje waardoor de avond fris kon beginnen.

Bangkok thailand

Reizen in het regenseizoen kan ik sterk aanraden. Het is rustiger qua toeristen (zeker buiten Bangkok), prijzen liggen lager en het is nog steeds warm met zo nu en dan een buitje.  Nu moet ik wel zeggen dat je ook een beetje geluk moet hebben. Zo hoorden wij dat het twee weken non-stop geregend had op Koh Phangan, en net toen wij aankwamen begon de zon te schijnen. Het moet je dus ook net even meezitten.

3. Scams

De hitte in Bangkok heeft ook als gevolg dat je wellicht niet meer zo scherp bent. Je bent moe, je hebt het heet en je hebt geen idee hoe bijvoorbeeld bij de Grand Palace te komen. Dan ben je een perfecte prooi voor de ‘scam-mannetjes’.  Dit zijn vriendelijke behulpzame mannetjes die je graag willen helpen de weg te vinden. Maar tegelijkertijd een heel ander doel nastreven. Op onze eerste dag in Bangkok werden wij kort achter elkaar geconfronteerd met twee van deze mannetjes. Het gaat zo: je wordt op straat vriendelijk aangesproken door een Thai met de vraag waar je heen gaat.  Jij denkt: ‘Hé leuk! Interactie met de locals’ en zegt dat je naar de Grand Palace gaat. En dan volgt een heel verhaal over het simpele feit dat de Grand Palace ’s ochtends gesloten is. Dan mogen alleen de Thai naar binnen en pas ’s middags de toeristen. Maar gelukkig heeft het mannetje een oplossing voor je. Toevallig heeft hij een tuk tuk om de hoek staan en is je bereid op een tour mee te nemen langs drie andere bezienswaardigheden. En dat allemaal voor 2.000 Baht. Gelukkig zijn wij nuchtere Hollanders en wimpelden de man vriendelijk af om eerst maar eens te gaan kijken of die Grand Palace echt wel gesloten is. Wat blijkt? De Grand Palace is elke dag geopend. Trap dus niet in dit soort verhalen. Negeer de vriendelijke mannetjes en loop door.

4. Khao San Road

Khao San Road is puur backpackersgebied.  Hier is alles te koop. Van excursiepakketten tot massages en maatpakken. Overdag is deze straat niet heel bijzonder, maar ’s avonds komt het echt tot leven. De luifeltjes gaan uit en de neonlichten aan. De kroegen worden geopend en de dames (alhoewel…) staan alweer schaars gekleed op het terras de toeristen naar binnen te lokken.  Een scherp contrast hierop zijn de chique geklede mannen die je graag van een maatpak willen voorzien. Heb je ondertussen trek gekregen? Dan loop je langs een van de eetkarren. Hier heb je de keuze uit Pad Thai, een fruitshake of (voor de l(i)efhebbers) een schorpioen. Ben je een beetje moe geworden? Dan plof je neer bij een van de massagesalons of je geeft jezelf een oppepper met een beetje lachgas. En natuurlijk moet ik de pingpong shows niet vergeten, de bijverdiensten voor de tuktuk chauffeurs in de avond. Dit zijn shows waarbij een vrouw ‘bepaalde’ activiteiten verricht. Welke deze precies zijn, kun je zien op de menukaart. Ja, ook deze soort entertainment kun je vinden op Khao San Road.

Fruit Bangkok

Bangkok Thailand

Pad Thai thailand

5. Food

Bangkok is ook dé stad van het streetfood. Hele straten staan vol met eetkarren en provisorische restaurantjes met een terras vol plastic stoelen. Het kookstel staat op straat en de verse ingrediënten zijn uitgestald.  De geuren van verse peper en kruidige sauzen dringen je neus binnen. Overal is wat te zien, overal is wat te proeven. Je kunt hier terecht voor een snack, voor een toetje, maar ook voor complete gerechten. En zelfs voor een vegetariër is het makkelijk. Er is altijd een ei of groentevariant. Ideaal! Kies je ingrediënten, bestel een Chang biertje en neem plaats op de plastic stoelen. Streetfood is de manier om het Thaise leven te ervaren. Met de locals op de stoep noodles eten terwijl het verkeer om je heen doorgaat.

Food Bangkok Thailand

De chaos van Bangkok, ik houd ervan.  De voorbijrazende tuktuks, de oplichtende chauffeurs, de zon, de hitte en de eetkarren vol met verse groenten. Bangkok is spannend, bruisend en verrassend. Ik zag elke dag als een spel met bepaalde uitdagingen: ‘Kan ik dit eten?’, ‘Met of zonder ijsklontjes?’ en ‘Nemen we de tuktuk of niet?’. Ik moest continu scherp blijven en dat gaf me tegelijkertijd veel energie. En na een dag zie je er ook wel weer de lol van in. Je herkent de vriendelijke mannetjes en bent benieuwd met welk verhaal ze nu weer komen.

Gelukkig heeft Bangkok ook nog een mooie zachte kant. Stay tuned! Dat lees je in het volgende artikel.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

14 Comments

 1. Wat een fijn artikel! Ik ga in januari voor het eerst die kant op en vlieg op Bangkok. Ik ben erg benieuwd hoe ik de stad en de ‘chaos’ ga ervaren. Alleen nog even ervoor zorgen dat ik nergens intrap ;).

  • Esther Reply

   Dankjewel Danique! Wat een fijn vooruitzicht heb je! Je zal het vast naar je zin hebben. Veel plezier met de voorpret!

 2. Bangkok, bij mij was het niet bepaald liefde op het eerste gezicht. Bij de eerste stappen die ik in deze wereldstad zette, dacht ik enkel “haal me hier zo snel mogelijk weg!” Dat was in 1999, nu anno 2014 ben ik talrijke keren teruggekeerd en ben ik de charme van de chaos in gaan zien en word ik zelf onrustig als ik te lange tijd Krung Thep niet bezocht heb.

  • Esther Reply

   Dat kan ik me voorstellen. Bangkok is op het eerste oog niet een van de mooiste steden. Uitlaatgassen, vuilnis, vieze geurtjes, etc. Maar je moet echt door heen kijken om de charme en de veelzijdigheid te zien. Ik kan niet wachten totdat ik weer een bezoek mag brengen aan deze stad!

 3. Ik had precies hetzelfde als Eva. De eerste keer dat ik er was vond ik het een vieze stinkstad. Niet wetende dat ik er een paar jaar later zou gaan wonen…

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Denise. Wat gaaf dat je in Bangkok hebt gewoond! Lijkt me fantastisch. Ik hoop ooit nog eens in het buitenland te gaan wonen.

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie. Het is gewoon een heerlijke stad vol spanning!

 4. Leuk dat je eerlijk bent en ook waarschuwt voor scams e.d.! Toch trekt het mij niet, ik weet niet waar het aan ligt. Grappig trouwens dat Bangkok ‘Stad der Engelen’ wordt genoemd, Los Angeles ook! Alhoewel dat ook al meer in de naam zit natuurlijk…

  • Esther Reply

   Natuurlijk, de scams zijn onderdeel van de chaos. Maar als je het eenmaal doorhebt, dan is het ook wel weer leuk om te kijken met welk verhaal de mannetjes nu weer komen. Bangkok klinkt als een lieve rustige stad (krung thep, stad der engelen), maar dat is het niet. Het is een spannende stad met elke dag weer iets nieuws om te zien/horen/proeven. LA klinkt trouwens ook best goed, misschien ooit op een roadtrip USA;)

 5. Oooh Bangkok <3. Het is regelmatig voorgekomen dat ik via de achterkant uit een tuktuk ben geklommen omdat ik bij nader inzien toch niet zo'n fan was van de driver, maar wat een mooie herinneringen heb ik daar eigenlijk aan overgehouden. Heerlijke stad, ondanks zijn eigenaardigheden.

  • Esther Reply

   Hihi, ja we zijn ook met regelmaat een taxi of tuktuk uitgevlucht, omdat de chauffeur toch iets te vaak vroeg waar we nu precies heen wilde. Maar dat soort momenten horen bij de stad Bangkok;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.