Ik heb een zwak voor ruïnesteden. Ze hebben iets magisch. Ze nemen je mee naar vervlogen tijden. Tijden van de kooplieden met hun paard en wagen, maar ook die van de almachtige vorsten met hun forse koninkrijken. Tijden die er niet meer zijn, maar je wel enigszins kunt herbeleven door een ruïnestad binnen te lopen. De poort doorlopen, zoals zij die doorliepen.  Diezelfde tempel zien, die zij ook zagen. En diezelfde boeddha eren, die zij ook eerden. Dit is het gevoel dat ik kreeg toen ik de ruïnestad Ayutthaya binnenliep.

Ayutthaya was ooit de hoofdstad van het oude Siam, het vroegere Thailand.  De stad heeft zo’n 400 jaar bestaan, voordat het verwoest werd door het Birmese leger. De schade is vandaag de dag nog steeds zichtbaar, want geld voor wederopbouw was er niet. Het resultaat is boeddha beelden zonder hoofden en verpulverde tempels. De Birmese invasie was de doodsteek voor de hoofdstad Ayutthaya. Maar voor ons maakt het de tempels eigenlijk nog indrukwekkender.

De ruïnes van Ayutthaya zijn er in verschillende soorten en maten. Van zeer grote complexen tot kleine overblijfselen in de vorm van een halve chedi. En dit alles verspreid door de stad. Laat het nu net zo zijn dat jij voor het eerst in Ayutthaya bent en je hebt geen idee wat de moeite waard is om te bezoeken.  Geen paniek! Bij deze geef ik je vier tempels die voor ons de hoogtepunten vormden van de dag.

Wat Phra Si Sanphet

In het centrum van de oude hoofdstad staat een van de mooiste tempels van heel Ayutthaya: de Wat Phra Si Sanphet. Er is maar één woord voor deze tempel: wauw! Deze tempel is anders dan alle andere tempels, al is het alleen al vanwege de vorm. Je aandacht wordt meteen getrokken door de drie enorme grijze chedi’s, die het as bevatten van de drie machtigste koningen van Ayutthaya. Opvallend is dat er geen brandplekken of verwoestingen te zien zijn. Alles is nog puntgaaf. Althans dat lijkt zo, als je aan de voorkant staat. Aan de achterkant zijn wel degelijk diverse onthoofde boeddha beelden te vinden en omvergeworpen stenen chedi’s. Ook ontbreekt er een belangrijk beeld. In het oude Ayutthaya stond namelijk ook nog een 16 meter hoge boeddha beeld (bedekt met 250 kilo goud). Helaas hebben de Birmezen dit beeld omgesmolten tijdens de verwoestingen.

Ayutthaya

Ayutthaya

Wat Chai Wattanaram

A close second is toch wel de Wat Chai Wattanaram. Een snelle vertaling leert dat dit de tempel is van ‘de lange heerschappij en het glorieuze tijdperk’. Dit valt ook af te zien aan het bouwwerk. De tempel is gesitueerd langs de belangrijkste rivier van Thailand (Menam, ook wel bekend als de Chao Phraya) en bestaat uit prangs in diverse maten en op exact gelijke afstand van elkaar geplaatst. Langs de muren volgen de rijen boeddha beelden elkaar op (althans wat van de boeddha’s is overgebleven). Deze tempel was voor ons het voorproefje op wat nog ging komen: de Angkor Wat in Cambodja (coming soon, stay tuned!). De Wat Chai Wattanaram is namelijk gebouwd volgens de Khmer-architectuur.

Ayutthaya Thailand

Ayutthaya Thailand

Ayutthaya Thailand

Wat Phra Mahathat

Dit tempelcomplex is niet zozeer bekend om zijn tempels (alhoewel deze ook indrukwekkend zijn), maar eigenlijk om een bepaalde boeddha. Of beter gezegd, een boeddha hoofd. Tijdens de Birmese invasie hakte het Birmese leger dagenlang de hoofden van alle boeddha beelden af. Een van deze hoofden is waarschijnlijk richting een boom gerold. Daar is het door de eeuwen heen verstrengeld geraakt tussen de wortels van de boom. Althans zo gaat het verhaal. Of dit op waarheid berust, zullen we niet weten. Wat ik wel weet is dat het zien van het hoofd nogal een apart gevoel geeft.  Het gezicht staat recht vooruit en kijkt je glimlachend aan. Een vredig hoofd met een bloedig verhaal.

Ayutthaya Thailand

Ayutthaya Thailand

Ayutthaya Thailand

Wat Lokaya Sutharam

Onze laatste stop doet ons direct terugdenken aan de Wat Pho in Bangkok. Deze tempel bestaat namelijk uit een gigantisch liggend boeddha beeld. Je zou kunnen zeggen dat dit het minderbedeelde broertje is van de boeddha in de Wat Pho. Het is iets kleiner van formaat (38 meter lang en 8 meter hoog), het heeft een grijzige kleur en helaas geen dak meer boven het hoofd. Vroeger stond er gewoon een tempel om heen, maar deze is ook door de Birmezen verwoest. Voor de Thai maakt het beeld er niet minder heilig op. Ter vervanging is de boeddha bedekt met een majestueus saffraan kleurig doek.

Ayutthaya Thailand

Tip

De ruïnes van het oude Ayutthaya bevinden zich verspreid over de stad. Lopen is eigenlijk geen optie. Het is daarom verstandig om een vervoersmiddel te regelen om je makkelijk te verplaatsen tussen de ruïnes. Je kunt kiezen voor de fiets, maar wij kozen voor een ietwat luiere optie: de tuktuk. Voor 1.000 Baht regelden wij een privé tuktuk met een chauffeuse(!). Alleen al daarom waren we geïnteresseerd, want een vrouwelijke tuktuk bestuurder hadden we nog niet gezien. Het was een verlegen dame die alles vertelde met een vrolijke glimlach.  Een scherp contrast met haar rijstijl, want ze reed met een flink tempo door de stad.

Ayutthaya Thailand

Ben jij al eens in Ayutthaya geweest? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

8 Comments

    • Esther Reply

      Insgelijks, ik vond Ayutthaya ook echt een van de meest indrukwekkende plekken van Thailand. En dat ondanks de verwoesting nog zoveel bewaard is gebleven, verbaast me echt!

    • Esther Reply

      Dankje! Ayutthaya was echt een bijzondere ervaring!

  1. Leuk om te lezen ik ben een beetje een history nerd dus fijn van dit soort posts met lekker veel weetjes.

    • Esther Reply

      Same here, ik ben ook echt een history geek! Het is gewoon interessant om het verhaal achter een prachtig land ook te kennen;)

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.