Afgelopen winter brachten mijn vriend en ik tijdens onze korte reis langs de zuidkust van Sri Lanka een dagje door in Galle. Dit havenstadje, met sterke Nederlandse sporen, vormde dé verassing van onze trip door Sri Lanka. Hoewel er redelijk wat toeristen rondliepen, voelde het oude stadje verrassend authentiek en puur aan. De Nederlandse wortels komen voort uit de zeventiende en achttiende eeuw toen Sri Lanka een Nederlandse kolonie was. Ter verdediging tegen de Portugese en Britse kolonisten bouwde de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) een groot fort in toenmalige hoofdstad Galle. Tegenwoordig staat het fort er nog altijd bijzonder fotogeniek bij. De muren herbergen een charmant doolhof aan straatjes, winkeltjes en koloniale pandjes. Vandaag laat ik je historisch Fort Galle zien met een fotoreeks.

Multicultureel Galle met een Hollands tintje

De Hollandse koloniale erfenis is goed zichtbaar in Galle. Vrijwel het eerste monument dat je ziet als je de muren van het oude Galle binnenloopt is de Nederlandsche Hervormde Kerk, ook wel de Groote Kerk genoemd. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, vind ik het een klein (maar mooi) kerkje. Wil je meer Nederlandse koloniale gebouwen zien? Loop dan een rondje over Church Street, Hospital Road en Queens Street. Ook kom je in het fort Hollandse straatnamen tegen zoals Leyn Baan Street (Lijnbaanstraat) en Zeeberg Street (Zeeburgstraat). Voelde toch best gek om in een Nederlandse straat te lopen in een land zo ver weg van huis. Naast kerken kwam ik ook andere culturele invloeden tegen, zoals moskeeën en een ‘Arabic College’. Er woont namelijk een grote groep islamitische Moren binnen de muren van het fort. Dit zijn afstammelingen van middeleeuwse Arabische handelaren. Uiteraard blijft Galle een Sri Lankaanse stad en daar hoort ook een boeddhistische tempel bij. Deze vind je op de hoek van Parawa straat: de Shri Sudarmalaya tempel met een prachtige witte stoepa.

Galle Dutch reformed church

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

De sterke muren van Galle

Zoek je op internet naar Galle, dan kom je vaak een foto van een witte vuurtoren tegen. Dit is hét icoon van Galle Fort en staat op punt Utrecht aan de zuidoost kant van het fort. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het kraakheldere water van de oceaan dat het fort aan drie kanten omringd. De vuurtoren is tevens een startpunt voor een volledige wandeling over de muren rondom het fort (in totaal zo’n 4 kilometer lang). Wist jij dat deze muren, gebouwd door de Nederlanders, de verwoestende tsunami van 2014 zonder scheuren heeft doorstaan? De muren beschermden de historische stad tegen de hoge golven. Helaas heb ik zelf geen muurwandeling gemaakt, omdat de temperatuur aan de tropische kant was en er nauwelijks schaduw was. Wellicht een volgende keer!

Sri Lanka Galle

galle sri lanka

sri lanka galle

galle fort sri lanka

Oog voor details

Wat ik het leukste vond aan Fort Galle was dat je er zo lekker kon rond struinen. Het fort is gratis toegankelijk en grotendeels autoluw, dus dat betekent dat je rustig kunt rondlopen zonder al te veel op het verkeer te letten. Dit geeft alle tijd om naar de kleine details te kijken. De bordjes van de cafés, de pastelkleurige muren, de uitbundige bloembakken waar bewoners veel aandacht en tijd aanbesteden: Fort Galle is één groot fotografisch toneel. Met recht staat Fort Galle sinds 1988 genoteerd op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

sri lanka galle

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka

sri lanka galle

Zou jij het Fort van Galle willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.