Ella was onze eerste echte kennismaking met Sri Lanka. De aankomst op de luchthaven van Colombo en een korte nacht in Negombo vind ik niet meetellen. In de voorbereiding op de reis door Sri Lanka las ik al dat Ella bij veel reizigers in de smaak valt. Het staat te boek als relaxed bergdorpje. Na mijn bezoek aan Ella kan ik dit helemaal beamen. Hoewel het plaatsje flink bezocht wordt door backpackers en andere toeristen, voelt Ella toch ontspannen aan. En wat ons ook opviel: Ella is ontzettend groen! Dit kan komen doordat we net uit Noord-India kwamen, maar we hadden het gevoel dat we continu omringd werden door glooiende groene heuvels. Ik laat je zien wat wij hebben gedaan tijdens onze twee dagen in Ella.

Lees ook: Nederlandse invloeden in fotogeniek Fort Galle.

Bergopwaarts Little Adam’s Peak

Eén van de must do’s in Ella is Little Adam’s Peak beklimmen, de kleine broer van de heilige berg Adam’s Peak vlakbij het dorp Nuwara Eliya. Bijna alle toeristen maken de redelijk eenvoudige klim van een klein uurtje naar boven. Reden: een prachtig panorama over het groene berggebied van Ella. Ik vond dit uitzicht werkelijk fantastisch. Zo ver als je kunt kijken, zie je groene heuvels met naaldbomen en theeplantages. Is deze beklimming te makkelijk voor je en ben je op zoek naar meer uitdaging? Beklim dan Ella Rock, een berg aan de overkant van Little Adam’s Peak. De paden hier zijn iets minder duidelijk zichtbaar en je doet er zeker een paar uur over om de top te bereiken. Zelf heb ik dit niet gedaan, omdat ik één beklimming ook wel voldoende vond.

Ella Little Adam's peak

Ella Sri Lanka Little Adam's Peak

Sri Lanka Ell tea

Groene uitzichten vanaf Little Adam’s Peak.

Wachten op de trein bij Demodara brug

Ella wordt omringd door een heuvelachtige omgeving, dus vereisen bijna alle bezienswaardigheden inspanning vooraf. Zo ook de fotogenieke Demodara brug, mijn favoriete plek in Ella. Deze spoorbrug overbrugt met haar negen bogen een diepe kloof en is de verbindende schakel tussen Ella en het dorpje Demodara. Vanuit de heuvels van Ella is de weg ernaartoe één van klimmen en dalen langs theevelden en fruitbomen. Samen met een gids daal ik af naar een ‘viewpoint’ op de spoorbrug en onderweg vertelt hij mij alles over de soorten fruitbomen die Ella rijk is. We komen aan bij een klein winkeltje op een heuvel waarvandaan ik een prachtig uitzicht heb op het viaduct. Er is ook nog een ander populair punt waarvandaan veel toeristen de Demodara brug bekijken. Dit punt bevindt zich net voor de tunnel als de trein de bocht maakt (zie de tuktuks op de foto). Goed om te weten: de trein komt maar één keer in het uur langs dus je moet een bezoek goed timen. Als je het net mist, moet je best een tijdje wachten!

Sri Lanka Demodara bridge

Ella Sri Lanka Demodara Bridge

Op de weg naar de spoorbrug kwam ik onder andere een Durianboom tegen: stinkfruit!

In de ban van thee: theefabriek bezoeken

Een verblijf in Ella is niet compleet zonder een bezoek aan een theefabriek. Wij bezochten NewburghTea Factory (producent van Finlays thee) en kregen een korte rondleiding door de fabriek. Er wordt hier alleen groene thee geproduceerd. We zagen hoe de bladeren geselecteerd, geperst en gedroogd werden. In het proeflokaal kregen we ter afsluiting een kopje verse groene thee aangeboden. Helaas moet ik eerlijk bekennen dat ik geen fan was van deze rondleiding. De tour voelde gehaast en we namen geen kijkje op de theeplantage zelf. Bovendien staat Sri Lanka bekend om de Ceylonthee (zwarte thee), dus de volgende keer zou ik graag een Ceylontheefabriek willen bezoeken. Zo heb ik goede verhalen gehoord over de Halpewatte Tea Factory. Maybe next time!

Tea Factory Ella Sri Lanka

Verse groene thee proeven bij de theefabriek in Ella. 

Afkoelen bij de Ravana waterval

Lager in de heuvels van Ella ligt de Ravana waterval, vernoemd naar koning Ravana uit de Indische legende Ramayana. Volgens dit oude epos zou Ravana prinses Sita hebben ontvoerd en verborgen hebben gehouden in een grot achter de waterval. Deze grot is nog altijd te bezoeken. De waterval is een geliefde plek voor de locals om af te koelen. Ook de toeristenbusjes stoppen hier graag, omdat het een gemakkelijke stop op weg naar de volgende bestemming. Op de brug onderaan de waterval heb je een mooi uitzicht op het naar beneden vallende water. De groepjes rondrennende makaken vinden de nieuwsgierige toeristen maar al te fijn, want dat betekent af en toe een extra hapje eten afpakken. Let dus goed op met snacks!

Ravana Waterfalls Sri Lanka Ella

Pas op voor de rondlopende apen bij de Ravana waterval. 

Naast deze bezienswaardigheden is er nog veel meer te doen in en rond Ella. Als ik nog een keer terug kom in dit bergdorpje, dan staan de volgende bezienswaardigheden en activiteiten op mijn lijstje:

  • De tempels van Yudaganawa: grote brede stoepa’s met oude schilderingen van Boeddha aan de binnenkant.
  • Treinrit van Ella naar Nuwara Eliya (of andersom): omschreven als één van de mooiste treinritten ter wereld!
  • Buduruwagala tempel: dit is geen doorsnee tempel, maar een rots met zeven uitgehakte Boeddhabeelden.

Zou jij Ella willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.