Onze eerste kennismaking met China is Shanghai. Een stad die ik alleen kende van de panoramische Bund. Meer wist ik er niet van. We besloten ons bezoek aan de grootste stad van China te starten met een Shanghai fietstour. In Bangkok was dit ons erg goed bevallen. We boekten een ochtendtour bij Culture Shock Bike Tours. Om half 9 ’s ochtends op onze 2e dag in Shanghai meldden we ons bij het chique Hyatt-Andaz hotel in de wijk Xintiandi. We kregen een warm welkom met een gratis kopje koffie en een croissant. Na het ontbijt ontmoetten we onze mede-fietsers: een Nieuw Zeelands-Deens expatstel die al een aantal jaar in Shanghai wonen, maar nog niet veel van de stad hebben gezien. Na een kleine instructie stapten we op de pedalen en mengden we ons in het ochtendverkeer. Good morning Shanghai!

Franse concessie: goede Start van de Shanghai fietstour

Het eerste deel van de fietstocht leidden ons door de straten van Xintiandi, onderdeel van de Franse Concessie. Deze wijk lijkt op een klein stukje Europa in Shanghai. De straten zijn breed, je vindt er veel groen en overal zie je kleine boutiekwinkeltjes. Het is een erg on-Chinees wijkje. Anderhalve eeuw geleden zou je hier ook geen enkele Chinees hebben aangetroffen. Dit leefgebied was toegewezen aan de Franse kolonisten wat resulteerde in de bouw van herenhuizen en kerkjes. We maakten een stop bij één van deze kerkjes. Het is een voormalig Russisch-orthodoxe kerk waar vroeger veel Wit-Russen kwamen. Zij waren na de oktoberrevolutie van 1917 naar China gevlucht. Helaas is het kerkje in verval geraakt. Verschillende restaurants hebben nog een poging gewaagd er iets van te maken, maar het liep op niets uit.

franse concessie shanghai china fietstour
Fietstour door de Franse concessie, Shanghai.

Hipsterwijk Franse concessie

De Franse concessie is een hippe wijk. We zagen veel Porsches langsrijden, Westerse expats over straat lopen en dure barretjes waar één biertje al snel 10 euro kost (ik spreek uit eigen ervaring). Maar dit is niet het enige beeld dat de Franse Concessie biedt. In de straatjes achter het drukke Huaihai Road zie je nog veel van het oude Shanghai. Zo vind je hier nog huizen die gebouwd zijn in de traditionele Shikumen-bouwstijl, of eigenlijk moet ik zeggen, gerenoveerd zijn in de Shikumen-stijl. De meeste Shikumen-huizen zijn in de afgelopen jaren gesloopt door de overheid om zo plaats te maken voor de torenhoge skyscrapers. Een aantal zijn behouden en hersteld in originele stijl met de typische donkergrijze stenen en de boogjes boven de deuren. Ook het naastgelegen wijkje Tianzifang biedt veel gerenoveerde Shikumen-huizen.

franse concessie shanghai fietstour
Shikumen bouwstijl in de Franse concessie.

Wushu-les in het Fuxing park

Van de straten van Xintiandi fietsten we door naar Fuxing Park. Een strak onderhouden park met veel romantische rozenvelden. Leuk om te zien, maar niet de reden waarom we naar het park gingen. Chinese parken vormen in de ochtend namelijk het toneel voor sportende ouderen die gezamenlijk allerlei activiteiten doen. En dit doen ze vroeg, heel vroeg. Tussen zes en acht uur kun je de meeste mensen verwachten. Jammer genoeg zijn wij pas rond half 11 in het Fuxing Park, dus de meeste sporters zijn alweer naar huis of richting werk. Toch zijn we niet voor niets gekomen. Onze gids liet ons namelijk een paar Wushu-technieken zien. Een gevechtssport die hijzelf had bestudeerd toen hij klein was. Ik zou het omschrijven als een combinatie van kung-fu en yoga. Beide sporten waar ik nul ervaring mee heb. Toch ging het me redelijk goed af, alhoewel de langslopende Chinezen daar waarschijnlijk anders over dachten.

Fuxing park Shanghai fietstour
Wushu oefeningen in Fuxing park.

Gefrituurde Youtiao proberen

Na het sportlesje was het tijd voor een tweede ontbijt. Dit keer typische Chinese gerechten die wij op geheel Aziatische wijze op plastic stoeltjes aan de zijkant van de weg oppeuzelden. ‘Youtiao’ (gefrituurde brood sticks) en ‘da bing’ (rond plat broodje met kruiden) kwamen op tafel, begeleid door een kommetje warme sojamelk om het geheel in te dopen.

Lilongs shanghai

“Ni Hao!” in de Lilongs

Met een volle maag stapten we weer op de fiets om de lilongs te ontdekken. Dit zijn de oude traditionele volksbuurtjes van Shanghai vol met smalle kronkelende steegjes. Het leven speelt zich hier op straat af, simpelweg omdat de huisjes van binnen te weinig ruimte bieden. Groenten schoonmaken, wasje ophangen, bijpraten met vrienden, spelletjes spelen, je ziet het allemaal buitenshuis. Je zou denken dat een stel pottenkijkers zoals wij hier niet welkom zijn, maar niets is minder waar. De locals begroeten ons met een vrolijke ‘Ni Hao’ alsof we al jaren door deze buurt fietsen. Helaas zijn de lilongs aan het verdwijnen omdat de grond wordt opgeëist voor de bouw van flats. Ook kiezen jongeren steeds vaker voor een appartement en niet meer voor een lilong-huis. 

Shanghai Lilongs fietstour

Wierook branden in een taoïstische tempel

We eindigden de tour bij één van de vele taoistische tempels die Shanghai kent. Taoïsme is een belangrijke volksreligie in China en gaat er onder andere ervanuit dat niets kan bestaan zonder een tegenpool. Er is altijd een Yin en Yang. In de tempel liet de gids ons zien hoe de Chinezen wierook aansteken voor hun voorvaderen, vier maal buigen in iedere windrichting en bidden om de juiste levensweg (tao) te volgen. Een gebruik die ik in de weken daarna nog veel zou zien in China.

Shanghai temple China fietstour

Conclusie: een fietstour door Shanghai is een dikke aanrader

Na de tempel cirkelden we langzaam terug naar het Hyatt hotel waar we de fietsen weer inleverden. De ochtend was voorbij, ook al voelde het alsof we er al een hele dag op hadden zitten. In een korte tijd hadden we vanaf de fiets veel kunnen zien. Meer dan in dit artikel beschreven staat. We fietsten bijvoorbeeld ook over een wet market vol vis en bezochten nog een tweede tempel, maar helaas heb ik daar geen foto’s van gemaakt. Hoe dan ook, het was een tour die ik zeker niet wilde missen en jou kan aanraden.

Hoe ontdek jij het liefst een nieuwe stad? Ook per fiets?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat leuk zeg, fietsen in Shanghai! In Bangkok heb ik het ook gedaan, maar in Shanghai heb ik er niet aan gedacht. Maar het is zo’n leuke manier om een stad te ontdekken, dat blijkt wel weer uit deze post 🙂

    • Esther Reply

      Hoi Karlijn! Fietsen is echt de leukste manier om een nieuwe stad te verkennen! In Shanghai was het ook weer een groot succes 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.