Mijn reizen door Oezbekistan hebben een enorme indruk op me gemaakt. De imposante madrassa’s, dames in kleurrijke jurken, monden vol gouden tanden en overal die mooie blauwe kleur. Als ik mijn foto’s aan anderen laat zien, dan merk ik dat ze vaak verrast zijn. De reacties zijn: ‘Wow, dat had ik helemaal niet verwacht!’ of ‘Wat is het ontzettend kleurrijk!’ en ‘Het lijkt wel op het Midden-Oosten’. Veel mensen hebben totaal geen beeld bij dit zijderouteland en dat maakt de verrassing des te groter. Zelf reisde ik twee keer door Oezbekistan, de tweede keer als onderdeel van een lange overlandreis door Centraal-Azië. In deze blogpost lees je over de perfecte 10-daagse route door Oezbekistan, plus uitbreidingsmogelijkheden.

10-daagse route door Oezbekistan

Dag 1 en 2: start in Tasjkent

Tasjkent is voor velen de logische eerste stop op een rondreis door Oezbekistan. Het is een prima plek om twee dagen te blijven plakken. De Oezbeekse hoofdstad is modern opgezet met brede wegen en veel parken. Je zou bijna vergeten dat Tasjkent een oude stad is met meer 2.000 jaar geschiedenis op de teller. De oorzaak is een aardbeving in 1966 die een groot deel van de stad in puin veranderde. Voor toeristen is Tasjkent een leuke opwarmer voor de latere mooiere zijderoutesteden.

Tasjkent Oezbekistan route
Onderaan in het midden: de opvallende koepel van de Chorsu Bazaar.

Plan in ieder geval een volle dag in Tasjkent en start met een bezoek aan het Khast Imam plein. Hier vind je de 16e-eeuwse Barak Khan madrassa en de Hazrat Imam moskee (met één van de oudste Korans ter wereld). Voor lunch kun je naar de Chorsu bazaar en je buikje rond eten met somsa’s, plov, gesuikerde noten en gedroogde vruchten. Eindig de dag ondergronds met een tour langs de metrostations. Tasjkent heeft het oudste metronetwerk van Centraal-Azië en ieder station heeft een ander thema. Een plastic blauw metromuntje kost slechts 1200 som.

Waar te slapen: ik verbleef in een Airbnb, maar er zijn ook genoeg hotels. Goede opties zijn Corner Hotel Tashkent – 9,9 op Booking.com, of het budgetvriendelijke Art Hostel  – 9,2 op Booking.com
Waar te eten: Jumanji Restaurant, leuke plek met jungle setting en een uitgebreid menu.

De mooie metrostations van Tasjkent.

Dag 3 en 4: westwaarts richting sprookjesstad Khiva

Khiva ligt aan de andere kant van het land. Door eerst naar deze stad te gaan, bouw je langzaam op in bezienswaardigheden en bewaar je het beste voor het laatst. Je kunt het vliegtuig vanuit Tasjkent naar Urgench pakken en daarna een shared taxi naar Khiva. Maar je kunt ook kiezen voor de nachttrein naar Khiva vanaf Tasjkent Zuid (reisduur: 14 uur). Derde klasse kost zo’n 130.000 som, tweede klasse is 195.000 som.

Khiva is hét openluchtmuseum van Oezbekistan. De Itchan Kala (oude binnenstad) is omringd door een kronkelende stadsmuur en herbergt een prachtige collectie van kleine musea, paleizen en madrassa’s. Mijn favoriete bezienswaardigheid is de imposante Kalta Minor, de dikke kleine minaret die nooit is afgemaakt. Khiva is ontzettend fotogeniek, met name ’s avonds als het gouden zonlicht op de zandkleurige muren valt.

Waar te slapen: Khiva Rasulboy Guesthouse  – 9,7 op Booking.com + de eigenaresse en haar zoon zijn zo lief
Waar te eten: Terrassa Cafe en Khorezm Art Restaurant
Lees meer: Khiva bezienswaardigheden, een minigids voor de parel van Oezbekistan

Khiva oezbekistan route

Dag 5 – 7: Buchara – de leukste stad van Oezbekistan

Vanuit Khiva reis je langzaam terug naar het oosten, met onder andere een stop in Buchara. Tijdens mijn eerste reis was het alleen mogelijk om per auto van Khiva naar Buchara te reizen, maar gelukkig kun je nu per trein de Kyzyzlkum woestijn overbruggen. Buchara is mijn favoriete stad van Oezbekistan. Het heeft een fijne sfeer, prachtige madrassa’s en leuke bazaars. Ik raad je aan om drie dagen te plannen voor Buchara. Mijn favoriete plekjes waren de Chor Minor met de opvallende vier torens, het Poi Kalon complex en de steegjes rondom het gezellige Lyabi-Hauz.

Waar te slapen: ik sliep in Mekhtar Ambar Caravan Sarai. Helaas kan ik het niet aanraden. Het matras was doorgelegen en de badkamers waren erg vies. Betere opties zijn bijvoorbeeld Komil Bukhara Boutique Hotel (9,1 op Booking.com) en Usman Heritage Hotel (9,8 op Booking.com)
Waar te eten: Shohrud café. Dit is een super lokaal tentje, maar prima eten
Lees meer: Buchara bezienswaardigheden: 10 leuke dingen om te doen

Oezbekistan Bukhara route

Dag 8 en 9: Samarkand –  de klapper van Oezbekistan

Ik heb het beste voor het laatste bewaard. Samarkand is de perfecte laatste stop op een Oezbekistan route. Het is een stad met alleen maar hoogtepunten, want alles is groots, mooi en indrukwekkend. Samarkand is gebouwd door de Oezbeekse nationale held Timoer Lenk. Dankzij hem kunnen we nu genieten van het Registan plein, de enorm hoge Bibi Khanum moskee en het grote mausoleum van Timoer zelf (Gur-e-Emir). Maar het echte hoogtepunt voor mij is de Shah-i-Zinda, de meest kleurrijke begraafplaats van heel Centraal-Azië.

Waar te slapen: Fayz Guesthouse  – 8,7 op Booking.com + in een leuk lokaal wijkje en Bibikhanum Hotel – ik heb in dit hotel de header foto gemaakt
Waar te eten: Sayqali Chayhana, gerund door een vriendelijke jongen en z’n moeder en oma
Lees meer: Samarkand bezienswaardigheden: de meest indrukwekkende stad van Oezbekistan

Samarkand oezbekistan

Dag 10: terug naar Tasjkent

Tien dagen zitten erop, het rondje is voltooid! Na Samarkand stap je in de snelle Afrosiyab trein terug naar Tasjkent en sta je binnen twee uur weer in de hoofdstad.

Alternatieve route Oezbekistan

Natuurlijk kun je ook de route omgooien en vanuit Tasjkent eerst naar Samarkand gaan en daarna verder naar het westen. Dit kan, maar deze route heeft ook nadelen. Zo start je direct met het beste wat Oezbekistan te bieden heeft: het Registan plein en de Shah-i-Zinda. Alles daarna (Buchara, Khiva) zal waarschijnlijk minder indrukwekkend zijn. Daarnaast moet je aan het einde van de reis vanuit Khiva helemaal terug naar Tasjkent. Natuurlijk kun je het vliegen, maar persoonlijk vind ik de trein veel leuker en beter voor de aarde. Maar een 14 uur durende treinrit is na bijna twee weken rondreizen erg uitputtend.

Wat kun je nog meer zien in Oezbekistan?

Wil je de route uitbreiden, dan kun je denken aan deze stops:

 • Fergana Vallei: deze vallei blinkt misschien niet uit in mooie madrassa’s en moskeeën, maar het biedt een kijkje in het echte leven in Oezbekistan. Fergana is de fabriek van het land: meloenen, zijde en keramiek komen hier vandaan.
 • Nukus: hoofdstad van de semiautonome republiek Karakalpakstan. Net zoals Samarkand heeft ook deze stad een bijzondere begraafplaats: Mizdahkan Necropolis. Een heilige plek met niet alleen graven, maar ook moskeeën en mausoleums.  
 • Khorezm: nog een reden om de Karakalpakstan republiek te bezoeken. In de historische regio Khorezm – waar ook Khiva onder valt – kun je de ruïnes van een aantal bijzondere woestijnkastelen (Kala) zien.
Oezbekistan

Zelfstandig rondreizen, is dat mogelijk?

Absoluut! Oezbekistan heeft een prima treinnetwerk. Er rijdt een snelle trein tussen Tasjkent, Samarkand en Buchara. Ook Khiva is te bereiken per trein, maar dan wel met de langzame Sharq trein. Daarnaast rijden er vanuit Tasjkent ook bussen. Voor de kleinere steden ben je vaak aangewezen op shared taxi’s. Een leuke, goedkope en lokale manier van reizen. Hotels boek je gewoon online. Georganiseerd rondreizen met een tour is dus helemaal niet nodig. Toch moet ik wel zeggen dat een gids in Oezbekistan het geld waard kan zijn. Op deze manier leer je veel meer over dit bijzondere land en de cultuur!

Dat was ‘m dan: de ideale 10-daagse route door Oezbekistan. Zou jij ooit dit land willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

12 Comments

  • Esther Reply

   Dankje Jeffrey, Oezbekistan is een prachtig land. Heel bijzonder!

 1. Bedankt voor deze info! Erg leuk en nuttig om te lezen.
  Jammer dat het eten niet zo denderend is maar de plaatjes maken een hoop goed.

  • Esther Reply

   Hoi Nancy! Je moet inderdaad niet voor het eten naar Oezbekistan gaan, maar het land biedt wel prachtige oude steden 🙂

 2. Het land blijft me intrigeren… maar als ik bepaalde zinnen zo lees is dit niet een land dat je met 2 kleine kinderen bezoekt… nog even geduld hebben dus. Was je de hele reis met een gids, of alleen in Tasjkent? Had je de reis als pakket geboekt?

  • Esther Reply

   Ik vind het moeilijk om te zeggen of dit een land is voor gezinnen of niet. Ik denk dat dit per geval verschilt. Oezbekistan is in ieder geval erg interessant en fascinerend en hier en daar een leuke uitdaging! Wij hebben deze reis als pakket geboekt, omdat we maar een beperkt aantal dagen beschikbaar hadden, dus strak moesten plannen. In iedere stad hadden we een rondleiding met een gids gepland, buiten die momenten waren we met z’n tweeën. Ik vond het zelf een fijne combinatie, want je hebt toch veel vrijheid om zelf een stad te gaan ontdekken.

 3. Ten eerste bedankt voor je impressie van het land en alle tips; per zijspan heb ik enkele andere landen in die regio bezocht (Kirchizie, Kazachstan, Mongolië), maar nu ben ik gedwongen om het zijspan te laten staan en maar eens een auto te proberen.
  De bedoeling is om in 2017 met de Renault Kangoo via Iran en Turkmenistan naar Oezbekistan te rijden en via Kazachstan en Rusland weer naar huis; alleen schrijf je dat je je elke dag moet registreren. Ik slaap onderweg in mijn Kangoo campertje, dan wordt iedere dag registreren wat lastig. Maar de landen van de Zijderoute zijn bijzondere landen en ik verheug me er op!

  • Esther Reply

   Dag Jan, bedankt voor je reactie! Kamperen in Oezbekistan kan erg lastig worden in verband met de verplichte registratie. Je kunt natuurlijk de gok wagen en hopen dat de douane bij het uitreizen niet de registraties gaat controleren. Bij mij controleerden ze niet. Maar mochten ze dit wel doen (en die kans is er zeker, want er zijn overal politieagenten en militairen aanwezig), dan riskeer je wel een boete (of erger). Oezbekistan is in ieder geval een fantastisch land, geniet ervan!

 4. Hi Esther, deze week teruggekomen uit Oezbekistan; wat een mind-blowing land is dat, met een onwaarschijnlijke schoonheid aan gebouwen, mensen en oudheden! Je loopt letterlijk door de geschiedenis! Ik vond Khiva eigenlijk het hoogtepunt omdat dat nog ongerept is, en als rond 2200 uur de stilte intreedt, dan is het magic….. Ongeloofelijk mooi, heb met Djoser gereisd, dus ook met dag- en nachttrein vol met Oezbeken, grandioos. Mijn auto is niet geschikt voor de Oezbeekse wegen, helaas. Maar Oezbekistan? Dikke vette aanrader!

  • Esther Reply

   Wat een fijne reactie Jan! Goed om te lezen dat Oezbekistan zo goed is bevallen. Een prachtig land met ontzettend mooie architectuur. Mijn mond viel iedere keer weer open 🙂 Geniet nog lekker even na van jouw mooie reis door dit land.

 5. Hi Esther, bij mij en mijn vriend staat Oezbekistan ook op de planning voor volgend jaar. Normaliter backpacken we altijd. Kan dat hier ook? Zeg maar op de bonnefooi gaan. Of moeten we alles al van te voren regelen en hotels geboekt hebben?
  Verder vraag ik me af in welke maand jij bent geweest? Gezien de zomers erg warm zijn. Ik denk dat ik er heen kan in mei/juni. En is het nodig je als vrouw bedekt te kleding (op straat) ? Vanwege de religie. Groetjes!

  • Esther Reply

   Hoi Annelieke, wat leuk dat je naar Oezbekistan gaat. Geweldig mooi land! Hoewel Oezbekistan zeker niet één van de makkelijkste landen is, denk ik dat backpacken hier prima kan. Alle trekpleisters zijn per trein te bereiken. Je hebt twee soorten treinen: een snelle moderne en een langzame boemeltrein. Tussen Tasjkent en Urgench (richting Khiva) kun je ook vliegen. Houd er rekening mee dat je op tijd bij het treinstation aankomt, want je moet door een bagage- en paspoortcheck. Je kunt het treinschema checken via de Uzbek Railway Website. Ik was in juni in Oezbekistan, einde seizoen en best heet overdag (35 – 40 graden). Het is te doen, maar je moet gewoon vroeg starten. Als je in mei gaat, zou ik wel van tevoren hotels regelen. Het is dan waarschijnlijk iets drukker, Oezbekistan trekt veel Zijderoute-toeristen aan. In juni vond ik het erg rustig, dus je kan het wel daar regelen. Qua kleding adviseer ik als vrouw lange losse broek mee te nemen en shirts waarbij de schouders bedekt zijn. Veel plezier met de voorpret!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.