Oezbekistan is een land met een onvoorstelbare schat aan oude zijderoutesteden. De stad Khiva is daar een mooi voorbeeld van. Veel reizigers twijfelen of ze Khiva moeten meenemen op een reis door Oezbekistan. Kom je vanuit de hoofdstad Tasjkent, dan is het inderdaad een lange reis naar deze stad. Maar geloof me, Khiva is alle moeite waard. Ik heb het geluk dat ik er inmiddels twee keer ben geweest, in 2016 en 2019. In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten over deze zandkleurige juweel. Van de belangrijkste Khiva bezienswaardigheden tot praktische geldtips!
Lees ook: Wereldreisupdate: een ronde langs Turkmenistan, Oezbekistan en Kazakchstan.
Korte geschiedenis over Khiva
Khiva ligt in het westen van Oezbekistan en vormde een belangrijke karavaanstad op de zijderoute. Handelaren gebruikten Khiva als laatste stop voordat ze de woestijn overstaken naar Perzië (nu Iran). De stad ligt ingeklemd tussen de Karakum woestijn en de Kyzylkum woestijn. Letterlijk vertaald vanuit het Turks (Turks en Oezbeeks zijn verwante talen) betekent dit de rode en zwarte woestijn. Deze namen doen vermoeden dat de woestijnen een speciaal kleurtje hebben, maar zo spannend is het niet. Het zand is gewoon geel.
- Grote foto’s zijn van 2019, collages zijn van 2016.
De schatkamer van Oezbekistan…
Khiva wordt vaak het ‘openluchtmuseum van Oezbekistan’ genoemd, en toen ik de stad zag snapte ik dat ook wel. Door grondige renovaties van onder andere het Sovjetregime staat het oude ommuurde centrum er piekfijn bij. Een kronkelende dikke stadsmuur omringt tientallen oude Koranscholen (madrassa’s), moskeeën en minaretten. De meeste worden niet meer actief gebruikt en zijn omgebouwd tot musea. Ook tijdens mijn tweede reis door Oezbekistan was ik nog steeds diep onder de indruk van Khiva. Net zoals de eerste keer keek ik om de haverklap omhoog om de turkoois gekleurde koepeltjes te bewonderen. Wat is deze stad toch mooi!
.. maar ook de slavenstad van Centraal-Azië
Toch heeft het prachtige Khiva ook een zwart randje. Khiva was namelijk één van de belangrijkste slavencentra in Centraal-Azië en de Khan (koning van Khiva) kon ontzettend wreed omgaan met zijn ‘bezit’. Volgens de oude verhalen werden slaven bijvoorbeeld niet aan kettingen gehouden, maar aan hun oren vastgespijkerd aan de muur. Zo wist de Khan zeker dat ze niet ontsnapten.
Bezienswaardigheden Khiva
Heel simpel gezegd is Khiva opgesplitst in twee delen: het toeristenparadijs Itchan Kala (binnenstad) en de Dichan Kala (stad buiten de muren), de plek waar de meeste locals wonen, leven en werken. Itchan Kala is de jackpot voor bezienswaardigheden in Khiva. De oude stad telt meer dan 50 monumenten en 250 historische huizen. Het gaat te ver om alle bezienswaardigheden te beschrijven, maar deze mag je in ieder geval niet missen:
Kalta Minor
Dit is het eerste opmerkelijke bouwwerk dat je ziet als je via de Westpoort (Oto Darvaza) binnenkomt. Volgens de legende had dit de hoogste minaret van de stad moeten worden, zodat de koning zowel Khiva als Buchara in de gaten kon houden. Een vrij ambitieus plan als je weet dat Buchara 387 kilometer (!) verderop ligt. Helaas stierf de Khan plotseling in 1855 en zijn plannen kwamen stil te liggen. Dit is de reden waarom de minaret er vrij dik en kort bij staat. Goed om te weten: je kunt niet naar binnen, het is alleen vanaf de buitenkant te bewonderen.
Islam Khoja Minor
Met zijn 45 meter is dit de hoogste minaret van heel Oezbekistan die je ook nog eens kunt beklimmen. Een lange draaitrap neemt je mee naar de top waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de zandkleurige stad. Absoluut een must-do!
Kuhna Ark
Dit is het voormalige paleis van de machtige Khan en zijn familie. Indrukwekkend zijn de kurinishkhana: de receptieruimtes waar de khan zijn gasten ontving. Het mooiste aan deze recepties vond ik de aivans, een soort van veranda’s die schaduw boden tegen de zon. Over de bouw is duidelijk nagedacht, want binnen de aivan is het lekker koel. Daarnaast zijn de turkoois tegels en de houten pilaren ongelofelijk mooi en zitten boordevol details en patronen. Ik keek echt mijn ogen uit! Vergeet ook niet de wachttoren in de Kuhna Ark te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.
Tash Hauli
Letterlijk vertaald betekent dit het ‘stenen paleis’. Dit was het negentiende-eeuwse zomerpaleis van de Khan. De ruimte is verdeeld in drie delen: de harem, de entertainmenthal en het gerechtshof. Het blauwe tegelwerk binnen is – wederom – prachtig! Toeristen vergeten vaak de Tash Hauli te bezoeken, want het zit een beetje verstopt.
Pahlavon Mahmud Mausoleum
Hoe is het mogelijk? Twee keer in Khiva geweest en beide keren heb ik dit mausoleum niet gezien. Misschien is driemaal scheepsrecht? Ik hoop het, want afgaande op de foto’s ziet de blauwe betegelde binnenkant er waanzinnig mooi uit.
Juma moskee
Een moskee die een beetje uit de toont valt in het turkoois- en zandkleurenpalet van Khiva. In deze moskee pronken 212 houten pilaren, besneden met Arabische teksten en bloem- en bladerpatronen. Een deel van de pilaren zijn meer dan 800 jaar oud en daarmee de oudste houten pilaren van heel Centraal-Azië. De Juma moskee is ook een lekkere plek om even uit de zon te gaan en af te koelen.
Wat moet je weten voordat je naar Khiva gaat
Het entreesysteem
Tegenwoordig zijn er drie soorten tickets te koop bij de Westpoort van de Itchan Kala, allemaal geldig voor twee dagen:
- Economy ticket = 50.000 som (iets meer dan 4 euro). Dit ticket geeft je alleen toegang tot de oude stad.
- Standaard ticket = 100.000 som (iets meer dan 8 euro). Dit ticket geeft toegang tot alle musea.
- VIP ticket = 150.000 som (iets meer dan 12 euro). Dit ticket geeft toegang tot alle musea, plus beklimming van de wachttoren, de minaret en de stadsmuur. Voor Pakhlavan Makhmoud Mausoleum moet je apart betalen (6.000 som).
Naar mijn weten is het ook mogelijk om in de Itchan Kala aparte tickets te kopen bij de musea en andere bezienswaardigheden. Reken op zo’n 10.000 tot 30.000 som per bezienswaardigheid.
Welk ticket moet je kopen?
Ten eerste raad ik je af om een ‘Economy ticket’ te kopen. Als je via de Oost-, Zuid- of Noordpoort naar binnen loopt, hoef je namelijk helemaal niets te betalen om de oude stad te zien. Wil je een simpel rondje door Itchan Kala lopen, ga dan niet niet via de Westpoort naar binnen. Ten tweede, als je specifieke bezienswaardigheden op het oog hebt, dan kan het de moeite lonen om bij die plekken te informeren hoeveel een apart ticket kost. Wil je alles zien, dan lijkt het VIP ticket de beste deal te zijn.
Prijsveranderingen: 2019 vs. 2016
In 2016 betaalde ik in Khiva twee simpele prijzen: 30.000 som voor een toegangsticket en 7.000 som voor een fotografieticket. Voor de Islam Khoja Minor en Juma Moskee moest ik extra betalen, maar dat was het. Prijzen veranderen en dat snap ik. Omgerekend naar euro’s gaat het nog steeds niet om veel geld. Toch viel het me op dat Oezbekistan zich meer bewust is geworden van de toeristische aantrekkingskracht als zijderoutebestemming en daardoor meer geld vraagt.
Geld: je kunt pinnen (maar het lukt niet altijd)
Terwijl ik in 2016 al mijn geld ter plekke moest wisselen op de zwarte markt, is het tegenwoordig mogelijk om geld te pinnen met een Visa of Mastercard creditcard. Goed nieuws dus! Helaas is er wel een kanttekening. Zo zijn er in Khiva slechts twee pinautomaten te vinden:
- In hotel Arkanchi – was stuk toen ik er was (2019)
- In hotel Asia – alleen Mastercard
Mijn advies: zorg dat je voldoende Oezbeekse som op zak hebt voordat je naar Khiva gaat, zodat je niet afhankelijk bent van deze onbetrouwbare pinautomaten.
Hoe kom je in Khiva?
Vanuit Nukus of Urgench: in 2019 reisde ik van Turkmenistan naar Oezbekistan en Nukus was mijn eerste bestemming. Vanuit Nukus moet je eerst een shared taxi naar Urgench pakken (55.000 som), en van Urgench een shared taxi naar Khiva (15.000 som). Shared taxi’s zijn de bussen van Oezbekistan. Maps.me is een handige app om de vertreklocaties van deze taxi’s te vinden. Je betaalt per stoel en de chauffeur wacht totdat z’n auto vol zit. Vanuit Urgench kun je ook de trein naar Khiva pakken. De trein vertrekt één keer per dag (rond 10.30 ’s ochtends) en doet er een half uur over.
Vanuit Buchara: sinds 2018 rijdt er een trein tussen Tasjkent en Khiva met stops in Buchara, Urgench en Samarkand. Voor een ticket Buchara – Khiva tweede klasse betaal je rond de 120.000 som, voor derde klasse rond de 87.000 som. De treinrit duurt zo’n 6 tot 7 uur. Een shared taxi is ook een optie. Het is sneller (5 uur) en goedkoper (60.000 – 80.000 som), maar een stuk minder comfortabel. Je zit letterlijk in de hitte schouder tegen schouder met je andere medereizigers.
- Treinkaartjes kocht ik online via de officiële website van Uzbekistan Railways.
En dat waren alle bezienswaardigheden en praktische tips voor Khiva. Zou jij deze stad willen bezoeken?
Deze blogpost is geschreven in 2016 en bijgewerkt in 2020.
10 Comments
Fantastisch! Het ziet eruit als een mengsel van Oeigoeristan, Oost-Turkije en Jaisalmer in Rajasthan… maar dan de meest gave combi van die plekken die je kan bedenken. Kiva ligt wel echt in een uithoek van het land volgens mij. Ben je heen en terug gevlogen?
Dat klinkt als een hele mooie combinatie! West-China en India staan ook nog op mijn lijstje 🙂 Khiva ligt inderdaad in het westen van Oezbekistan. Je vliegt vanaf Tasjkent naar Urgench en dan nog 45 minuten met de auto/taxi. Ik ben er naar toe gevlogen en vanaf Khiva verder de woestijn ingetrokken naar Buchara en Samarkand. Een aanrader!
Wauw, mooie foto’s! Wat een kleuren! Dit land staat niet op mijn wishlist, maar ik weet er eigenlijk ook gewoon veels te weinig over. Dan geef ik al snel de landen voorrang waar ik meer van weet 😉 Maar je maakt me wél nieuwsgierig!
Oezbekistan is meer dan de moeite waard en de onbekendheid van dit land maakt het nog mooier! Wellicht ooit als je denkt ik wil wat anders 😉
Wow wat mooi! Ja daar wil ik absoluut naartoe de prachtige kleuren blauw, de minaretten echt uniek. Niet alles kan in één keer en met een kindje is Oezbekistan echt wel moeilijk te reizen, al wil ik veel proberen, maar het staat zeker heel hoog op mijn wensenlijst. Ja wel een beetje jaloers.
Hoi Daphne! Ik kon ook echt niet genoeg krijgen van die blauwe kleuren, zo mooi! Met een kindje door Oezbekistan reizen lijkt me pittig (hitte en taal), maar wel te doen. Het land is redelijk plat (muv Samarkand) en de locals zijn erg behulpzaam!
Echt prachtige foto’s seg! Het is inderdaad geen alledaagse bestemming, volgen er nog blogs over budget en hoe je er zelfstandig kan reizen? Die zou ik namelijk heel graag lezen. 🙂
Hoi Lotte! Ik ben zeker van plan een post te schrijven met praktische tips, houd mijn blog dus in de gaten 🙂
Inderdaad geen alledaagse bestemming, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Echt prachtige foto’s waardoor je me erg nieuwsgierig maakt 🙂 En rustig ook! Misschien heb je op het juiste moment de foto’s geschoten haha =p, maar het lijkt er super rustig te zijn.
Oezbekistan is ook erg rustig! Wij bezochten het land in juni, net voordat het te heet wordt (nog steeds was het 35+ graden). Hoogseizoen voor toeristen is meestal april & mei en september & oktober. Dan komen de grote groepen, daarbuiten zijn het af en toe backpackers.