Afgelopen maand kwam er een droom voor mij uit. Al jaren denk ik er aan om dit land te bezoeken, te proeven en te ervaren, en eindelijk was het zover. Ik heb het over Oezbekistan! Niet een land waar iedereen zo snel aan denkt. Ik kreeg dan ook gemengde reacties op mijn enthousiaste reisplannen. Van ‘Wow, dat is gaaf!’ tot ‘Uh.. waar ligt dat?’ en ‘Is dat wel veilig?’. Ten eerste, ja, het is veilig (gebaseerd op mijn ervaringen in juni 2016). Ik heb me er geen moment onveilig of bedreigd gevoeld en de mensen zijn super vriendelijk en behulpzaam. Ten tweede, Oezbekistan is eigenlijk niet zo ver. Als je Iran en Kazachstan weet te vinden, dan ben je er bijna al. En als laatste, ja, Oezbekistan is inderdaad ontzettend gaaf. Het is een land met een onvoorstelbare schat aan oude Zijderoutesteden die er bijna onaangetast bij liggen. Vandaag neem ik jullie mee naar de zandkleurige museumstad Khiva.

Een oasestad met een rauw randje

Khiva ligt in het uiterste westen van Oezbekistan en vormde een oude karavaanstad op de Zijderoute. De handelaren gebruikten Khiva als laatste stop voordat ze de woestijn overstaken naar Perzië (nu Iran). De stad ligt namelijk ingeklemd tussen Karakum en de Kyzylkum woestijnen. Letterlijk vertaald vanuit het Turks (Turks en Oezbeeks zijn verwante talen) betekent dit de rode en zwarte woestijn. Klinkt spannend, maar dat is het niet. Het zand is gewoon geel.

Khiva wordt vaak het openluchtmuseum van Oezbekistan genoemd, en bij aankomst in de stad snapte ik dat meteen. Door grondige renovaties van onder andere het Sovjetregime staat het oude ommuurde centrum er nog piekfijn bij. Een kronkelende stadsmuur omringt tientallen oude Koranscholen (madrassa’s), moskeeën en minaretten. De meeste worden niet meer actief gebruikt en zijn nu kleine musea. Terwijl ik door de straten liep, keek ik om de haverklap omhoog om de turkoois gekleurde koepeltjes te bewonderen. Er zijn zoveel details om te zien in deze stad!

Oezbekistan Khiva hoogtepunten

Oezbekistan Khiva Hoogtepunten

Toch heeft het mooie Khiva ook een rauw randje. Khiva was namelijk één van de belangrijkste slavencentra in Centraal-Azië en de Khan (koning van Khiva) kon ontzettend wreed omgaan met zijn ‘bezit’. Volgens de oude verhalen werden slaven bijvoorbeeld niet aan kettingen gehouden, maar aan hun oren vastgespijkerd aan de muur. Zo wist de Khan zeker dat ze niet ontsnapten.

Meer dan vijftig kleine hoogtepuntjes

Khiva is niet een stad met één of twee grote hoogtepunten, het heeft meer dan vijftig kleine hoogtepuntjes. De stad telt namelijk zo’n 51 UNESCO genoteerde monumenten en 250 oude huizen die allemaal te vinden zijn in de ommuurde binnenstad Itchan Kala. Dit is dus de jackpot waar je moet zijn in Khiva. Het gaat te ver om alle monumenten te beschrijven, maar ik heb wel een aantal persoonlijke favorieten.

 • Kalta Minor, het bouwwerk dat meteen in het oog springt als je via de Westpoort (Oto Darvaza) binnenkomt. De buitenkant van deze minaret is helemaal betegeld met prachtige blauwgekleurde keramiek. Toch zie je ook meteen dat er iets niet klopt. De minaret is een beetje klein en aan de forse kant. Niet echt het plan dat Khan Mohammed Amin had met deze minaret. Volgens de legende had dit de hoogste minaret van de stad moeten worden zodat de koning zowel Khiva en het verderop gelegen Buchara in de gaten kon houden. Een zeer ambitieus plan aangezien Buchara 387 kilometer (!) verderop ligt. De bouw van de minaret is nooit afgemaakt. De koning stierf plotseling en van zijn plannen bleef niets over. Achteraf maar goed ook, want de slappe grond van Khiva had nooit zo’n hoog bouwwerk kunnen dragen.
 • Islam Khoja Minor, met zijn 45 meter de hoogste minaret van heel Oezbekistan die je ook nog eens kunt beklimmen. Een lange draaitrap neemt je mee naar de top waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de zandkleurige stad.

Khiva Uzbekistan hoogtepunten

Khiva oezbekistan hoogtepunten

 • Kuhna Ark, het voormalige paleis van de machtige Khan en zijn familie en bedienden. Indrukwekkend zijn de kurinishkhana: de receptieruimtes waar de khan zijn gasten ontving. Het mooiste aan deze recepties vond ik de aivans, een soort van veranda’s die schaduw boden tegen de zon. Over de bouw is duidelijk nagedacht, want binnen de aivan is het koel en voel je een klein briesje terwijl je op het plein bijna wegbrandt. Daarnaast zijn de turkoois tegels en de houten pilaren ongelofelijk mooi en zitten boordevol details en patronen. Ik keek echt mijn ogen uit!
 • Juma moskee, een ongewone moskee binnen de turkoois- en zandkleuren van Khiva. In deze moskee prijken 212 houten pilaren, besneden met Arabische teksten en bloem- en bladerpatronen. Een deel van de pilaren zijn meer dan 800 jaar oud en daarmee de oudste houten pilaren van heel Centraal-Azië. De Juma moskee is ook een lekkere plek om even uit de zon te gaan en af te koelen.

Khiva Oezbekistan hoogtepunten

Khiva Oezbekistan hoogtepunten

Praktische tips voor het bezoeken van Khiva

De toegang tot de Itchan Kala is gratis, zolang je niet via de Westpoort naar binnen gaat. Gebruik je de andere ingangen, dan kun je vrij naar binnen lopen. Om de bezienswaardigheden te bezoeken moet je een ticket kopen van 30.000 som (iets meer dan 9 euro) bij de Westpoort. Daarnaast moet je een extra ticket kopen van 7.000 som (iets meer dan 2 euro) als je foto’s of video’s wilt maken. Zelf zou ik de volgende keer dit extra ticket niet kopen, aangezien iedereen foto’s maakte en niemand de kaartjes controleerde. Let op: bij de Islam Khoja Minor en de Juma moskee moet je een extra toegangsprijs betalen. Khiva zelf kun je het beste bereiken vanaf de stad Urgench (ca. 45 minuten met de auto/taxi). Hier vlieg je binnen anderhalf uur naar toe vanaf de hoofdstad Tasjkent.

Zou jij naar Khiva willen gaan?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

10 Comments

 1. Fantastisch! Het ziet eruit als een mengsel van Oeigoeristan, Oost-Turkije en Jaisalmer in Rajasthan… maar dan de meest gave combi van die plekken die je kan bedenken. Kiva ligt wel echt in een uithoek van het land volgens mij. Ben je heen en terug gevlogen?

  • Esther Reply

   Dat klinkt als een hele mooie combinatie! West-China en India staan ook nog op mijn lijstje 🙂 Khiva ligt inderdaad in het westen van Oezbekistan. Je vliegt vanaf Tasjkent naar Urgench en dan nog 45 minuten met de auto/taxi. Ik ben er naar toe gevlogen en vanaf Khiva verder de woestijn ingetrokken naar Buchara en Samarkand. Een aanrader!

 2. Wauw, mooie foto’s! Wat een kleuren! Dit land staat niet op mijn wishlist, maar ik weet er eigenlijk ook gewoon veels te weinig over. Dan geef ik al snel de landen voorrang waar ik meer van weet 😉 Maar je maakt me wél nieuwsgierig!

  • Esther Reply

   Oezbekistan is meer dan de moeite waard en de onbekendheid van dit land maakt het nog mooier! Wellicht ooit als je denkt ik wil wat anders 😉

 3. Wow wat mooi! Ja daar wil ik absoluut naartoe de prachtige kleuren blauw, de minaretten echt uniek. Niet alles kan in één keer en met een kindje is Oezbekistan echt wel moeilijk te reizen, al wil ik veel proberen, maar het staat zeker heel hoog op mijn wensenlijst. Ja wel een beetje jaloers.

  • Esther Reply

   Hoi Daphne! Ik kon ook echt niet genoeg krijgen van die blauwe kleuren, zo mooi! Met een kindje door Oezbekistan reizen lijkt me pittig (hitte en taal), maar wel te doen. Het land is redelijk plat (muv Samarkand) en de locals zijn erg behulpzaam!

 4. Echt prachtige foto’s seg! Het is inderdaad geen alledaagse bestemming, volgen er nog blogs over budget en hoe je er zelfstandig kan reizen? Die zou ik namelijk heel graag lezen. 🙂

  • Esther Reply

   Hoi Lotte! Ik ben zeker van plan een post te schrijven met praktische tips, houd mijn blog dus in de gaten 🙂

 5. Inderdaad geen alledaagse bestemming, maar dat maakt het juist zo bijzonder. Echt prachtige foto’s waardoor je me erg nieuwsgierig maakt 🙂 En rustig ook! Misschien heb je op het juiste moment de foto’s geschoten haha =p, maar het lijkt er super rustig te zijn.

  • Esther Reply

   Oezbekistan is ook erg rustig! Wij bezochten het land in juni, net voordat het te heet wordt (nog steeds was het 35+ graden). Hoogseizoen voor toeristen is meestal april & mei en september & oktober. Dan komen de grote groepen, daarbuiten zijn het af en toe backpackers.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.