Als je vaker op mijn blog komt, dan heb je al het een en ander kunnen lezen over mijn reis door Oezbekistan. Wat ben ik enorm verrast door dit land, en ik merk dat de mensen om mij heen dat ook zijn als ik hen de foto’s laat zien. Vaak genoemde reacties zijn: ‘Wow, dat had ik helemaal niet verwacht!’ of ‘Wat is het ontzettend kleurrijk!’ en ‘Het lijkt wel op het Midden-Oosten’. Veel mensen hebben totaal geen beeld van dit zijderouteland en dat maakt de verrassing des te groter. Ik reisde 10 dagen door Oezbekistan. Net genoeg om de hoogtepunten te zien. In dit artikel lees je welke route ik volgde en ik geef je een aantal handige reistips!

Langs de hoogtepunten van Oezbekistan

Dag 1 en 2: Tasjkent
Dag één in Tasjkent was een vrij korte. Na een lange reisdag vanaf Amsterdam via Istanboel kwamen we om 2 uur ‘s nachts aan in Tasjkent. De volgende dag moesten we alweer vroeg opstaan om samen met een gids de hoogtepunten van de Oezbeekse hoofdstad te bekijken. We liepen langs de Barak-khan madrassa, wandelden door de oude straatjes van Tasjkent, maakten een ritje langs de prachtige metrostations (foto’s maken is verboden!) en dwaalden over de gigantische Chorsi bazaar. Hier proefden we heerlijke somsa (de Oezbeekse variant van een samosa), noten en gedroogde vruchten en een aantal hele sterke kaasjes. We ontdekten dat Tasjkent absoluut niet de drukke hoofdstad is die je verwacht. Het is er juist opvallend rustig en gemoedelijk.

Tasjkent Oezbekistan

Dag 3 en 4: Khiva
Opnieuw was het een korte nacht in Tasjkent. Vroeg in de ochtend pakten we het vliegtuig naar het westelijke gelegen Urgench om vanuit daar door te rijden naar Khiva. Deze stad is hét openluchtmuseum van Oezbekistan. De Itchan Kala (oude binnenstad) van Khiva is omringd door een kronkelende stadsmuur en herbergt een reeks aan kleine musea, paleizen en madrassa’s. Mijn favoriete bezienswaardigheid in deze stad is de imposante Kalta Minor, de dikke kleine minaret die nooit is afgemaakt. Het is een genot om door Khiva te dwalen, met name als ’s avonds het gouden zonlicht op de zandkleurige muren valt.

Meer lezen: Langs de Oezbeekse zijderoute: museumstad Khiva

Khiva oezbekistan

Dag 5, 6 en 7: Buchara
Vanuit Khiva reden we met de auto dwars door de Kyzylkum woestijn naar Buchara. Dit was mijn favoriete stad van Oezbekistan. De sfeer was fijn, de mensen waren super vriendelijk en het was heerlijk dwalen langs de bazaars. Bovendien brachten we drie dagen door in Buchara, waardoor we deze stad veel beter hebben leren kennen. Mijn favoriete plekjes waren de Chor Minor met de opvallende vier torens, het Poi Kalon complex en de steegjes van de Lyab-i-Hauz. Ook mocht ik in deze stad meeknopen aan een echt Oezbeeks tapijt, een onvergetelijke ervaring!

Meer lezen: Buchara, mijn favoriete stad in Oezbekistan

Oezbekistan Bukhara

Dag 8 en 9: Samarkand
Tijd om de trein te pakken. In Buchara stapten we in een oude boemeltrein op weg naar Samarkand. Even uitrusten was er niet bij, want uit de televisie brulde het harde geluid van de Oezbeekse soapseries en videoclips. Dan maar meekijken. Samarkand was de laatste stop op onze zijderoute. Eentje met alleen maar hoogtepunten, want alles is groots, mooi en imposant in Samarkand. We bezochten het erfgoed van veroveraar Timoer Lenk: het indrukwekkende Registan, de enorm hoge Bibi Khanum moskee en het grote mausoleum van Timoer zelf (Gur-e-Emir). Maar het echte hoogtepunt voor ons was de Shah-i-Zinda, de meest kleurrijke begraafplaats van heel Centraal-Azië.

Meer lezen: Samarkand, de blikvanger van de zijderoute

Samarkand oezbekistan

Dag 10: Tasjkent
Opnieuw stapten we in de trein, maar dit keer in een moderne versie. Tussen Samarkand en Tasjkent rijdt sinds een aantal jaar een hogesnelheidstrein met airco, catering én oordopjes zodat je zelf kan kiezen of je die Oezbeekse soap wilt volgen of niet. Er wordt gezegd dat ze hard werken aan eenzelfde trein tussen Buchara en Samarkand, dus wellicht kun je deze luxe binnenkort ook daar zien. De laatste uurtjes in Tasjkent brengen we etend door. De volgende dag vlogen we vroeg in de ochtend terug naar Amsterdam.

Wat je moet weten voordat je naar Oezbekistan gaat

 • Neem euro’s cash mee: pinnen is niet mogelijk in Oezbekistan en met een creditcard kom je ook niet ver. Het beste kun je geld cash meenemen en in Oezbekistan wisselen voor Oezbeekse sum. Wij namen vooral euro’s en een klein beetje dollars mee. Wat geef je uit in Oezbekistan? Voor een lunch voor twee personen moet je denken aan 15.000 tot 20.000 sum (4 tot 7 euro) en voor een diner voor twee geef je ongeveer tussen de 30.000 en 60.000 sum uit (tussen de 10 en 20 euro).
 • Een miljonair voor even: Oezbekistan is het land waar je binnen één dag een miljonair kunt worden. Bij het wisselen van een paar honderd euro krijg je namelijk een miljoen Oezbeekse sum in handen. Verwacht een flinke stapels biljetten, want het grootste biljet is ‘slechts’ 5.000 sum (=1,50 euro). Breng daarom meerdere portemonnees mee om het geld kwijt te kunnen én te verdelen over jouw bagage.
 • Een levendige zwarte markt: in Oezbekistan bestaat er een groot verschil tussen de officiële en de onofficiële koers. Ten tijde van mijn bezoek kreeg ik voor 1 euro 3.300 sum* volgens de officiële koers, maar op de zwarte markt kreeg ik 50 procent meer. 1 euro was daar 5.000 sum waard. Een aanzienlijk verschil waardoor ik je aanraad – ondanks dat wisselen op de zwarte markt illegaal is – toch op straat aan de sum te komen. Tip: laat een lokale gids geld voor je wisselen. Zij weten de betrouwbare geldwisselaars te vinden en zo hoef jij niet zelf onhandig op straat die grote stapel sum na te tellen.

Money in Oezbekistan

Registreren en geld in Oezbekistan

 • Veiligheid voor toeristen: tijdens mijn verblijf in Oezbekistan heb ik mij geen moment onveilig gevoeld. Criminaliteit wordt namelijk keihard bestraft in het dictatoriale Oezbekistan van president Karimov. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren zoals oplichting bij het geld wisselen of diefstal. Wees gewoon voorzichtig en houd je spullen goed in de gaten.
 • Een islamitisch land: het overgrote deel van de bevolking is aanhanger van de islam, maar lang niet iedereen praktiseert de islam ook. Ik bezocht Oezbekistan tijdens de Ramadan, maar ik zag dat veel mensen overdag aten en dronken. Natuurlijk kan het buiten de grote steden een ander verhaal zijn. Ook dragen de meeste vrouwen geen hoofddoek in de stad.
 • Oezbeekse bureaucratie: registreren: toeristen moeten zich dagelijks registreren. Dit klinkt als veel gedoe, maar veelal doen de hotels dit voor je. Bij het uitchecken geven ze je als bewijs van overnachting een kaartje met een stempel mee. Op het einde van je reis heb je zo een reeks kleurrijke kaartjes verzameld. Bij het verlaten van het land kan de douane hierna vragen, maar bij mij is dit niet gebeurd. Alsnog is het verstandig om trouw deze kaartjes te verzamelen, want je wilt geen problemen met de politie of douane.
 • Meer Oezbeekse bureaucratie: het aangifteformulier: bij aankomst en verlaten van Oezbekistan moet je een aangifteformulier (in tweevoud) invullen. Je geeft hierop aan wat je aan valuta en apparatuur (uitgedrukt in geld) in- of uitvoert. Eenmaal bij de douane ontdekten we dat het niet zozeer uitmaakt wát je invult, maar dát je het invult. Ze zetten een stempel op de formulieren zonder naar de inhoud te kijken of te controleren. Eén kopie blijft bij de douane en het andere kopie is voor jezelf. Let op: bewaar dit aangifteformulier goed, want bij het verlaten moet je dit formulier weer inleveren samen met een nieuw ingevuld uitvoerformulier.

Oezbekistan

Ja, Oezbekistan komt met een heleboel regeltjes. But don’t forget to have fun!

 • Let op met medicijnen: heb je een chronische medische aandoening en moet je hiervoor medicijnen nemen, dan moet je dit aangeven bij aankomst samen met de aanschafbon en het doktersrecept. Oezbekistan hanteert een aantal zeer strenge regels als het gaat om medicijnen en heeft een zwarte lijst aan wat je allemaal niet mag invoeren. Zelf slik ik geen medicijnen, maar ik ben ook niet gecontroleerd of ik iets mee had. Toch zou ik de gok niet wagen, want je kunt strafrechtelijk vervolgd worden.
 • Met Engels kom je niet ver: in Oezbekistan worden meerdere talen gesproken, maar Engels is hier niet één van. Het zijn Oezbeeks (een Turks verwante taal), Russisch en Tadzjieks (een Perzische taal). Het handigst is als je een klein woordje Russisch kan verstaan, want met Engels kom je bijna niet uit de voeten.
 • Be prepared for the food: verwacht geen haute cuisine in Oezbekistan, want de keuken is vooral gebaseerd op vlees en is nogal aan de vettige en flauwe kant (weinig kruiden). Populaire gerechten zijn plov (rijst met schapenvlees, ui en wortels), manti (bladerdeeg gevuld met vettig gehakt) en sjasliek (vleesspiezen). De vegetarische opties beperken zich tot een koude komkommersoep, non (ronde platte broden) en Koreaanse wortelsalades. Ja, je leest het goed: Koreaans. Er leeft een kleine Koreaanse minderheid in Oezbekistan als gevolg van de deportaties van Stalin. Het eten van die wortelsalade is trouwens een beetje riskant. De salades staan vaak al een tijd in een warme keuken of open lucht en kunnen daardoor gemakkelijk voedselvergiftiging veroorzaken (ik spreek uit eigen ervaring, neem voor de zekerheid Imodium mee). Gelukkig is er ook genoeg lekkers te vinden in Oezbekistan zoals somsa, zoete pompoensoep en zachte nougat repen met pistache.

Food Oezbekistan

Rechtsboven: koude komkommersoep. Rechtsonder: een grote pan met plov

Goed om te weten: als gevolg van het toenemende aantal toeristen heeft Oezbekistan in juli 2018 de visumprocedure versoepeld. Inwoners van meer dan 50 landen (waaronder Nederland) kunnen nu een e-visum (toerisme, single entry) aanvragen. Kosten zijn 20 US dollar (betalen met Visa card) en de maximale verblijfsduur is 30 dagen.

*koers in juni 2016

Zou jij ooit Oezbekistan willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

12 Comments

  • Esther Reply

   Dankje Jeffrey, Oezbekistan is een prachtig land. Heel bijzonder!

 1. Bedankt voor deze info! Erg leuk en nuttig om te lezen.
  Jammer dat het eten niet zo denderend is maar de plaatjes maken een hoop goed.

  • Esther Reply

   Hoi Nancy! Je moet inderdaad niet voor het eten naar Oezbekistan gaan, maar het land biedt wel prachtige oude steden 🙂

 2. Het land blijft me intrigeren… maar als ik bepaalde zinnen zo lees is dit niet een land dat je met 2 kleine kinderen bezoekt… nog even geduld hebben dus. Was je de hele reis met een gids, of alleen in Tasjkent? Had je de reis als pakket geboekt?

  • Esther Reply

   Ik vind het moeilijk om te zeggen of dit een land is voor gezinnen of niet. Ik denk dat dit per geval verschilt. Oezbekistan is in ieder geval erg interessant en fascinerend en hier en daar een leuke uitdaging! Wij hebben deze reis als pakket geboekt, omdat we maar een beperkt aantal dagen beschikbaar hadden, dus strak moesten plannen. In iedere stad hadden we een rondleiding met een gids gepland, buiten die momenten waren we met z’n tweeën. Ik vond het zelf een fijne combinatie, want je hebt toch veel vrijheid om zelf een stad te gaan ontdekken.

 3. Ten eerste bedankt voor je impressie van het land en alle tips; per zijspan heb ik enkele andere landen in die regio bezocht (Kirchizie, Kazachstan, Mongolië), maar nu ben ik gedwongen om het zijspan te laten staan en maar eens een auto te proberen.
  De bedoeling is om in 2017 met de Renault Kangoo via Iran en Turkmenistan naar Oezbekistan te rijden en via Kazachstan en Rusland weer naar huis; alleen schrijf je dat je je elke dag moet registreren. Ik slaap onderweg in mijn Kangoo campertje, dan wordt iedere dag registreren wat lastig. Maar de landen van de Zijderoute zijn bijzondere landen en ik verheug me er op!

  • Esther Reply

   Dag Jan, bedankt voor je reactie! Kamperen in Oezbekistan kan erg lastig worden in verband met de verplichte registratie. Je kunt natuurlijk de gok wagen en hopen dat de douane bij het uitreizen niet de registraties gaat controleren. Bij mij controleerden ze niet. Maar mochten ze dit wel doen (en die kans is er zeker, want er zijn overal politieagenten en militairen aanwezig), dan riskeer je wel een boete (of erger). Oezbekistan is in ieder geval een fantastisch land, geniet ervan!

 4. Hi Esther, deze week teruggekomen uit Oezbekistan; wat een mind-blowing land is dat, met een onwaarschijnlijke schoonheid aan gebouwen, mensen en oudheden! Je loopt letterlijk door de geschiedenis! Ik vond Khiva eigenlijk het hoogtepunt omdat dat nog ongerept is, en als rond 2200 uur de stilte intreedt, dan is het magic….. Ongeloofelijk mooi, heb met Djoser gereisd, dus ook met dag- en nachttrein vol met Oezbeken, grandioos. Mijn auto is niet geschikt voor de Oezbeekse wegen, helaas. Maar Oezbekistan? Dikke vette aanrader!

  • Esther Reply

   Wat een fijne reactie Jan! Goed om te lezen dat Oezbekistan zo goed is bevallen. Een prachtig land met ontzettend mooie architectuur. Mijn mond viel iedere keer weer open 🙂 Geniet nog lekker even na van jouw mooie reis door dit land.

 5. Hi Esther, bij mij en mijn vriend staat Oezbekistan ook op de planning voor volgend jaar. Normaliter backpacken we altijd. Kan dat hier ook? Zeg maar op de bonnefooi gaan. Of moeten we alles al van te voren regelen en hotels geboekt hebben?
  Verder vraag ik me af in welke maand jij bent geweest? Gezien de zomers erg warm zijn. Ik denk dat ik er heen kan in mei/juni. En is het nodig je als vrouw bedekt te kleding (op straat) ? Vanwege de religie. Groetjes!

  • Esther Reply

   Hoi Annelieke, wat leuk dat je naar Oezbekistan gaat. Geweldig mooi land! Hoewel Oezbekistan zeker niet één van de makkelijkste landen is, denk ik dat backpacken hier prima kan. Alle trekpleisters zijn per trein te bereiken. Je hebt twee soorten treinen: een snelle moderne en een langzame boemeltrein. Tussen Tasjkent en Urgench (richting Khiva) kun je ook vliegen. Houd er rekening mee dat je op tijd bij het treinstation aankomt, want je moet door een bagage- en paspoortcheck. Je kunt het treinschema checken via de Uzbek Railway Website. Ik was in juni in Oezbekistan, einde seizoen en best heet overdag (35 – 40 graden). Het is te doen, maar je moet gewoon vroeg starten. Als je in mei gaat, zou ik wel van tevoren hotels regelen. Het is dan waarschijnlijk iets drukker, Oezbekistan trekt veel Zijderoute-toeristen aan. In juni vond ik het erg rustig, dus je kan het wel daar regelen. Qua kleding adviseer ik als vrouw lange losse broek mee te nemen en shirts waarbij de schouders bedekt zijn. Veel plezier met de voorpret!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.