Museumstad Khiva was slechts het begin van onze reis door Oezbekistan. Onze volgende stop werd Buchara dat zich als snel ontpopte tot mijn favoriete stad in Oezbekistan. In vergelijking met Khiva heeft deze stad meer leven en nóg meer geschiedenis. Buchara heeft al 2.500 jaar op te teller staan en is daarmee één van de oudste steden van heel Centraal-Azië. Op het hoogtepunt telde de stad 250 madrassa’s en had het zelfs een moskee voor iedere dag van het jaar. Anno 2016 zie je al lang niet meer zoveel moskeeën in deze stad, maar er is zeker nog genoeg te zien. Voor ons was Buchara vooral een stad om lekker in bij te komen. De eerste paar dagen in Oezbekistan bestonden uit korte nachten, veel reizen en heel veel zien. In Buchara konden we op adem komen en rustig genieten van al het moois wat deze stad te bieden heeft.

Buchara Silk Road Uzbekistan

Leren hoe tapijt wordt gemaakt

Buchara stond bekend als de ‘marktstad’ op de Zijderoute, omdat het een uitvalbasis was richting het Midden-Oosten, India en China. De stad kende ooit 40 bazaars en meer dan 20 karavanserais (overnachtingsplek voor de reizende handelaren). De belangrijkste drie bazaars zaten in de ‘Toks’. Een tok is een overkoepelde galerij gebouwd op de kruising van twee handelswegen. Slim, want zo kwam iedereen met handelswaar en geld langs de bazaars van Buchara. Op de drie Toks vond je in de zestiende eeuw juwelen, luxe hoeden en geldwisselaars. Vandaag de dag heeft deze handel plaatsgemaakt voor souvenirs en tapijten.

Buchara markten Oezbekistan zijderoute

Over tapijten gesproken, achter één van de bazaars doken we een tapijtwinkel in waar we thee kregen aangeboden en een steekje mochten mee knopen in het werkatelier. Al snel werd duidelijk dat ik mijn roeping als tapijtmaker niet ben misgelopen, want ik kon er helemaal niets van. Toch vond ik het zelf erg leuk en voor de meisjes in de weverij was het een goede kans om hun Engels te oefenen.

Op naar het Poi Kalon, samen met Oezbeekse bouwvakkers

Ons bezoek aan Oezbekistan viel toevallig samen met de jaarlijkse top ‘Shanghai Cooperation Organization’ (afgekort SCO). Voor Europa totaal onbekend, voor Oezbekistan een big deal. Politieke leiders vanuit China, Rusland, Kirgizië en zelfs Pakistan en India druppelden het Oezbeekse grondgebied binnen. We hadden daardoor verwacht dat het verkeer iets drukker zou zijn, maar wat we aantroffen bij het heilige Poi Kalon complex in Buchara hadden we nooit kunnen bedenken. Het lokale bestuur had plots besloten dat vanwege het bliksembezoek van de Chinese president aan Buchara alles er tip top uit moest zien. Dit betekende: nieuwe tegels op de pleinen, nieuw asfalt, alle muren opnieuw geverfd en ieder tegeltje opgepoetst. Met als resultaat dat wij samen met de Oezbeekse bouwvakkers en schoonmakers naar het Poi Kalon liepen. Zelf kan ik wel lachen om dit soort verrassingen op reis. Bovendien had het ook een voordeel: de hardwerkende locals zorgden voor veel leven rondom dit heilige complex.

Buchara Oezbekistan Poi KalonHet Poi Kalon mét de drukte van de bouwvakkers en schoonmakers

Buchara Poi Kalon OezbekistanHet Poi Kalon zonder de drukte

Het resultaat van de spontane opknapbeurt is wel dat het Poi Kalon er prachtig bij stond. Dit complex bestaat uit een 48 meter hoge minaret, een moskee en een madrassa. De minaret stond in de negentiende eeuw ook bekend als de ‘Toren van de Dood’. Criminelen werden er namelijk in een zak vanaf gegooid. De madrassa (naam: Mir i Arab) wordt nog altijd actief gebruikt en kun je daarom niet bezoeken. De binnenplaats van de Kalon moskee kun je wel bezoeken en is een heerlijke plek om even te zitten.

Relaxen bij het Lyab i Hauz

Een geliefd plekje van veel ‘Bucharianen’ in de namiddag is het Lyab i Hauz. Je zou denken (en dat dacht ik eerst ook) dat de vertaling van dit woord iets te maken heeft met een huis, maar dan zit je helemaal verkeerd. ‘Hauz’ betekent pond en verwijst naar de historische vijver op het plein. Vroeger vond je verspreid door Buchara 200 waterpunten, want water was niet zo vanzelfsprekend in het woestijngebied. De meeste waterpunten zijn inmiddels verdwenen. De vijver Lyab i Hauz is één van de laatste overblijfselen. In de middag zitten de Oezbeken graag bij de theehuizen rondom de vijver en drinken thee of proosten met wodka. In de avond gaat de muziek aan, wordt karaoke gespeeld en rijden de lokale kids rond in elektrische autootjes. Het is ook leuk de omliggende straten van het Lyab i Hauz in te duiken. Met name in de oude Joodse wijk zag ik een aantal prachtige karakteristieke deuren.

Buchara Lyiab i Hauz

Deuren Buchara Oezbekistan

Eigenzinnig Buchara: Chor Minor

Natuurlijk kon ik Buchara niet verlaten zonder het voorblad van de Lonely Planet gids ‘Central Asia’ te hebben gezien. Het vierhoekige bouwwerk ‘Chor Minor’ prijkt al een aantal jaar op de omslag van de toonaangevende reisgids en zit sindsdien vast in mijn hoofd als een must-see. Om er te komen moesten we het centrum verlaten en de straatjes van de wijk achter het Lyab i Hauz volgen. De Oezbeken zijn ontzettend vriendelijk en onderweg worden we regelmatig geholpen door de ouderen die in de schaduw voor hun huis zitten. Gelukkig maar, want anders hadden we nog eindeloos rondjes kunnen lopen. De torens zijn namelijk van de verte niet zichtbaar, omdat de huizen eromheen op hoger grond zijn gebouwd. Eenmaal gevonden ben ik wel ontzettend blij. Wat een waanzinnig mooi en uniek bouwwerk! Iets wat we zeker niet meer zo snel gingen tegenkomen in Oezbekistan.

Chor Minor Oezbekistan

En Buchara biedt nog veel meer

Er is nog veel meer te zien in Buchara, maar het gaat te ver om alle bezienswaardigheden in deze stad te beschrijven. Dit artikel heeft nu al meer dan 900 woorden, dus ik moet mijn enthousiasme gaan temperen. Bovendien zeggen foto’s toch meer dan woorden, toch?

Buchara oezbekistan zijderoute

Buchara Silk Road

Buchara Silk Road UzbekistanFoto’s van de Ark, het Registan plein, Ismail Samani Mausoleum, de Ulug Beg madrassa en Abdul Aziz madrassa

 Zou jij Buchara willen bezoeken? Staat de Zijderoute ook op jouw lijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

3 Comments

  1. Het waren foto’s van deze stad die me voor het eerst lieten besluiten dat ik echt ooit naar Oezbekistan moet! En terecht zie en lees ik bij jou. Kan me helemaal voorstellen waarom dit je favoriete stad is. Top! (volgens mij wel best lastig foto’s maken met al dat felle zonlicht)

    • Esther Reply

      Goed om te horen Yvonne. Buchara is een hele fijne stad, de sfeer is gewoon goed 🙂 En ja, de zon is er altijd in Oezbekistan. Aan de ene kant een voordeel van dit land, want regen zal je niet zien 🙂 Maar het kan inderdaad soms moeilijk zijn om foto’s te maken. We stonden vooral vroeg op of gingen in de late middag de stad in. Tussen 12 en 3 uur is de zon erg fel en is het ook gewoon te heet om rond te lopen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.