Ga je naar de oostkust van Maleisië? Dan heb je waarschijnlijk de prachtige eilanden Redang of Perhentians op het oog. Maar wat vaak op de weg hiernaartoe wordt overgeslagen zijn de oostelijke steden. Neem bijvoorbeeld Kuala Terengganu, een verassend leuke stad. Vergelijk het niet te veel met Kuala Lumpur of Georgetown, want zo groot is het niet. Wat het wel biedt is een authentiek en rustig sfeertje met een paar leuke bezienswaardigheden. Ik geef je 5 redenen waarom Kuala Terengganu bezoeken leuk is.
1. Het heeft een charmant historisch centrum: Kampung China
De oostkust van Maleisië is vooral het woongebied van de Maleis, en minder van de twee andere bevolkingsgroepen (Chinezen en Indiërs). Des te verrassender is het dan ook dat het centrum van Kuala Terengganu juist Chinese wortels heeft. Kampung China is het hart van de stad, gebouwd door de Peranakan-Chinezen. Dit is een groep die ooit uit Zuid-China overkwam maar door de eeuwen heen vele Maleisische gebruiken hebben overgenomen. De Peranakan zaten ook in Melaka en Penang. Hierdoor heeft de Jalan Bandar (de hoofdstraat) in Kuala Terengganu iets weg van de Jonkerstraat in Melaka.








2. Er is street art!
Kampung China biedt meer dan alleen charmante koopmanshuizen, er is ook street art! Verwacht geen grote murals, maar af en toe een lorong (steeg) met wat schilderingen. Bekende steegjes zijn World Heritage Lane, Payang Memory Lane en Turtle Alley. De laatste is een trieste herinnering aan de afnemende groep leerschildpadden rondom Terengganu, onder ander door de verkoop van schildpadeieren voor consumptie. Gelukkig is dit sinds juni 2022 verboden.
Voor de wat grotere werken raad ik aan een kijkje te nemen op de parkeerplaats Bunga Square (10 minuten lopen vanaf Kampung China). Hier staan vijf grote cartoonachtige murals op de muur.










3. De stad heeft z’n eigen versie van de Londen’s Tower Bridge
Kuala Lumpur heeft haar Petronas torens, Kuala Terengganu heeft de Drawbridge (Jambatan Angkat). Een iconisch bouwwerk dat geïnspireerd is door de Tower Bridge in Londen. In Nederland hebben we ophaalbruggen in alle soorten en maten, maar in Zuidoost-Azië is dit een van de weinige mobiele bruggen die kan openklappen. Kom hier vooral een keertje in de avond. Loop over de boulevard Pesisir Payang, kijk naar de verlichting van de brug en ga een hapje eten op de avondmarkt. Ik heb ook gelezen dat het mogelijk is om een uitzichtplatform in één van de torens te bezoeken.

4. Het is een stad van imposante moskeeën
Kuala Terengganu heeft een vrij bijzondere moskee: de Kristallen Moskee (Masjid Kristal). De beste manier om hier te komen is met de taxi (20 minuten). De moskee staat op het eiland Wan Man waar ook het Islamitisch Erfgoedpark te vinden is (entreeprijs 25 RM). Dit openluchtmuseum toont meer dan 20 replica’s van islamitische bouwwerken wereldwijd. Denk aan de Taj Mahal in India, de Grote Moskee in Xi’an, China, of de Qolsharif Moskee in Kazan, Rusland. Zelf had ik helaas geen tijd voor het Erfgoedpark. Een volgende keer wellicht!
Kuala Terengganu heeft ook nog een andere imposante moskee, de Tengku Tengah Zaharah Moskee. Ook wel de drijvende moskee genoemd. Dit is zeker niet de enige in Maleisië. Ik heb het ook op andere plekken in Maleisië gezien, zoals de Putrajaya moskee en de Malakka Straits moskee.



5. binnen een uur sta je op een bounty eiland
In de buurt van Kuala Terengganu ligt het mooie eiland Kapas. Kapas betekent katoen en verwijst naar het zachte witte zand op dit eiland. Hoe hier te komen: pak bus T102 (gaat 1x per uur) of een taxi naar Marang Jetty (40-60 RM) en dan de boot naar Pulau Kapas (40 RM retourprijs, MGH Boat Service). De boot vaart iedere dag 4 keer heen en terug, check goed de tijden. Om 17.00 uur gaat de laatste boot terug naar Jetty Marang. Laatste tip: ga niet in het weekend. Dit zijn de drukste momenten. Op de foto’s lijkt het niet zo druk, maar dat is omdat we de eerste paar stranden door zijn gelopen.





Eten & drinken in Kuala Terengganu
Hierover moet ik eerlijk zijn. Kuala Terengganu bezoeken is voor vegetariërs en veganisten af en toe een uitdaging. Zoals gezegd, de oostkust is het woongebied van de Maleis en de Maleisische keuken kent veel kip of rund. In Kampung China vind je wel wat andere restaurants maar daar is vis vaak het hoofdthema. In het centrum is Restoran Plan A leuk met een stuk of 5 vegetarische opties. Andere opties zijn Chuk Lim (Chinees, nul sfeer maar prima eten), Uncle Chan (Indische street food stall, opent ’s avonds) en Jasmine 786 (Indisch). Voor een kopje koffie raad ik Hidden Cafe aan.
Waar te slapen in Kuala Terengganu?
Naast Plan A zit Arena Boutique Hotel, een prima hotel met een 8.7 op Booking.com. Ook Suite 18 is leuk, want dan zit je boven het Hidden Cafe. Je haalt dus zo een lekker kopje koffie in de ochtend. Klik hier voor een overzicht van hotel in Kuala Terengganu.
Kuala Terengganu bezoeken, yes or no? Wat denk jij? Houd er rekening mee dat ik in 2020 in Kuala Terengganu en ik beschrijf mijn herinneringen uit die tijd. Het is goed mogelijk dat een aantal plekken inmiddels gesloten zijn.
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.