Melaka heeft een speciaal plekje in mijn hart. Tijdens onze lange overlandreis brachten we vier weken door in Maleisië. Een dag of vijf hiervan was gereserveerd voor Melaka. Niet wetende dat we kort erna terug zouden komen voor een uitgebreid verblijf van drie maanden. Resultaat van de pandemie en de sluiting van grenzen wereldwijd. Gelukkig is Melaka helemaal geen verkeerde plek om wat langer te blijven plakken. Het is charmant, kleurrijk en veelzijdig. Hier lees je mijn 8 tips voor Melaka, Maleisië.
1. Wandel langs de Melaka rivier
Langs de Melaka rivier lopen is de absolute nummer één op mijn lijst met tips voor Melaka. Ooit was de Sungai Melaka (“rivier Melaka”) één van de belangrijkste handelsroutes van het land, want het komt direct uit op de Straat van Melaka, de zee tussen Maleisië en Sumatra. De rivier loopt dwars door het centrum en wordt aan weerszijden geflankeerd door creatieve pandjes. Er is een mooi wandelpad gemaakt waardoor je een groot deel van de rivier kunt aflopen. Overdag ligt het vaak in de brandende zon weg te smelten. Dus kom liever aan het einde van de middag of avond (dan is het ook mooi verlicht). Waarschuwing: er zwemmen varanen rond in de rivier. Gelukkig doen ze niets. Zodra ze mensen zien, gaan ze er pijlsnel van door.
2. Ga street art zoeken
Zoals de foto’s laten zien, er zit veel street art op de muren langs de rivier. Daarvan zie je nog veel meer in het centrum van Melaka. Door de populariteit van de murals in Georgetown, Penang, gingen steeds meer Maleisische steden openstaan voor street art, in de hoop toeristen aan te trekken. In Melaka waren mijn favorieten de Kiehl’s schildering en het orang oetan huis, te vinden op de kruising van Lorong Hang Jebat en Jalan Tukang Besi. Andere leuke street art locaties zijn The Well, vlakbij Jalan Kampung Kuli, en Jalan Hang Kasturi.
Melaka bezoeken vanuit Kuala Lumpur? Kijk eens naar deze dagtour mét lunch.
3. Verken Jonker Street: overdag én ‘s avonds
Jonker Street is waar het in Melaka om draait, de hoofdstraat in Melaka’s centrum. Het is een halve kilometer lang en fungeert als het commerciële hart van de stad. Officieel heet de straat Jalan Hang Jebat, maar iedereen noemt het Jonker Walk vanwege de populaire night market die hier georganiseerd wordt. Jonker klinkt Nederlands, en dat is het ook. Vroeger woonden de Nederlandse overheersers hier, en hun personeel bemande de huizen in het straatje erachter (Heeren Street). Het leukst aan Jonker Street vond ik de mooie kleurrijke pandjes. Vergeet dus vooral niet omhoog te kijken.
Eén van de beste Melaka tips: plan je bezoek in het weekend, want dan kun je de Jonker Street Night Market meepakken. Dit is iedere vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 18.00 uur. De straat wordt afgezet voor auto’s en vult zich met eetkraampjes. Je bent wel gewaarschuwd: weekenden in Melaka kunnen door de night market druk worden.
4. Bezoek Dutch square
Met Jonker Street en Heeren Street alleen houden de Nederlandse invloeden nog niet op. Melaka heeft ook een Dutch Square (Dataran Belanda), met name bekend door de opvallende rode kleur. Waarom de rode kleur? Eerst was het allemaal wit, maar toen de Britten het stokje overnamen verfden ze alles rood. De theorieën hierover lopen uiteen. Zo heb ik gelezen dat sommige zeggen dat het rood mosgroei tegengaat.
Op Dutch Square staan vier iconische rode gebouwen: de klokkentoren, het postkantoor, het stadhuis (Stadthuys genoemd) en de Christ kerk. Zeker de moeite waard om te zien. Het plein is ook de parkeerplaats van de hysterische disco fietstaxi’s. Flikkerende lichtjes, keiharde muziek. Er is niets authentieks aan, maar het is ook wel weer een bijzonder gezicht.
5. Maak de klim omhoog bij St. Paul’s Hills
Meer koloniaal erfgoed, want achter Dutch Square ligt St. Paul Hill. Hier vind je de ruïne van St. Paul’s kerk, neergezet door de Portugezen (die Melaka bestuurden voordat de Nederlanders kwamen) maar gevuld met grafstenen met oud-Nederlandse namen. Toch wel fascinerend om zo ver van ons kikkerlandje Nederlandse teksten te lezen. Even verderop staat ook nog een ander koloniaal overblijfsel: het A Famosa fort. Ook gebouwd door de Portugezen. Alleen de poort is nog over. Net buiten het centrum heb je ook een Portugese wijk waar de Kristang wonen, mensen met een Portugees-Maleisische achtergrond.
6. Wandel over Temple Street
Maleisië is een land van drie culturen: Maleis, Chinees en Indisch. En dat zie je terug in de verscheidenheid aan tempels en moskeeën. In Melaka komt dit mooi samen op één straat: Jalan Tokong (Temple Street of ook Harmony Street genoemd). Start bij de 17e-eeuwse Cheng Hoon Teng Temple, gebouwd door zuid-Chinese expats. De details zijn waanzinnig om te zien. Schuin tegenover staat ook een tweede tempel, Xiang Lin Si Temple. Maar deze is alleen van de buitenkant mooi. Binnen was het vrij leeg. Loop je verder de straat in, dan kom je langs de Hidoeïstische tempel Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi temple, toegewijd aan Ganesh. En weer wat verderop ligt de Masjd Kampung Kling, een moskee met een ongewone minaret.
7. Bewonder zonsondergang bij de drijvende moskee
Klaar met het centrum van Melaka en tijd over? Regel dan een Grab taxi naar de Melaka Straits Moskee, een moskee die deels op stilten staat. Bij vloed verdwijnen deze stilten onder water en lijkt het net of de moskee drijft. Vandaar de bijnaam: Floating Mosque. Het beste moment om de moskee te bezoeken is net voor zonsondergang wanneer de lucht rood of roze kleurt. Tip: ga eerst naar binnen en maak een rondje over het buitendek. Er is passende kleding beschikbaar bij de ingang voor vrouwen (jurk en hoofddoek). Daarna kun je een plekje buiten opzoeken om de zonsondergang te zien.
8. Eet mee in een Gujarati tempel
Ik weet niet zeker of dit nog bestaat, maar toen wij in Melaka waren hoorden we over een Gujarati tempel (net buiten het centrum, ik weet niet meer de naam) waar ze iedere avond een gratis vegetarische maaltijd serveerden. Iedereen is welkom, ook mensen met een ander geloof of geen geloof. Het eten wordt bereid door vrijwilligers. Wij liepen daar tot onze verrassing een Duitse vrijwilliger tegen het lijf. Uiteraard is dit diner niet opgezet voor toeristen, maar het is wel een unieke lokale ervaring.
Tips eten in Melaka: voor vegetariërs & veganisten
Shui Xian Su Shi Yuan: een vegetarisch boeddhistisch restaurant. Kom op tijd. Ze sluiten om 14.30 uur.
The Daily Fix: fantastisch voor ontbijt, koffie of lunch. Het zit achterin een winkel, dus je ziet het niet vanaf de straatkant.
Navy: ook leuk voor ontbijt. Rustig en klein en het personeel is erg vriendelijk. Mijn favoriet!
Wild Coriander: aan het water. Heeft voldoende vega en vegan opties.
Botanist Cafe: volledig veganistisch. Ze hebben Nasi Lemak en Rendang, beiden zijn heerlijk!
Sri Kaveri Catering: voor zuid-Indische bananaleaf gerechten.
Koffie drinken doe je bij Calanthe Art Cafe (waar iedere Maleisische staat is vertegenwoordigd met een koffie), The Stolen Cup of The Coffee Jar.
Waar te slapen in Melaka?
Wij sliepen in het Swiss Hotel Heritage Boutique op Heeren Street, net achter Jonker Street. Ideaal dus, want alles was dichtbij. Bijna niets op aan te merken, behalve de badkamerdeur. Dit was een glazen (dof) deur zonder slot. Ziet er leuk uit, maar geef mij liever maar een echte deur. Een andere leuke optie is The Nest House, beoordeeld met een 9,0.
Klik hier voor een overzicht van accommodaties in Melaka.
En dat zijn mijn tips voor Melaka. Ben jij wel eens in deze stad geweest?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.