Voor street art liefhebbers zijn plekken zoals Georgetown, Penang, een droom die uitkomt. Hier is zoveel te zien! Natuurlijk weet je met street art nooit of wat je zoekt er ook nog zit. Er kan inmiddels al een laag verf overheen zijn gezet of het is weggevaagd. Je wordt óf beloond óf teleurgesteld, dat hoort erbij. Voor mij houdt dit het juist spannend: een speurtocht met een verrassingsuitkomst. In het Maleisische Georgetown barst het van de toffe muurschilderingen dus teleurgesteld raken is onmogelijk. In dit artikel vertel ik je over 5 leuke street art spots in Georgetown, Penang.

Lees ook: 7 tips voor het leuke Ipoh, Maleisië.

Waarom is er hier zoveel street art?

Dat hebben we te danken aan Unesco. In 2008 werd Georgetown toegevoegd aan de lijst van werelderfgoedplekken en hierdoor kreeg de stad een creatieve facelift. De eerste stap was het plaatsen van een stuk of 50 kartoonachtige kunstwerken (2009). Ze vertelden iets over de stad en hadden te maken met eten, cultuur of mensen. Drie jaar later kwam artiest Ernest Zacharevic naar Georgetown en maakte zes muurschilderingen waar hij inmiddels wereldberoemd om is geworden. Sindsdien worden er regelmatig nieuwe werken toegevoegd, onder andere tijdens het jaarlijkse street art festival.

Dit zijn toffe street art plekken in Georgetown:

1. Lebuh Armenian

Een paar van Georgetown’s mooiste street art zit op Lebuh Armenian (Armenian Street). Zo vind je er twee van Zacherevic werken: I Want Bao en Little Children on a Bicycle. Beide met een echte fiets erin verwerkt. Deze zijn erg populair want iedereen wil een foto van zichzelf op de fiets. Verder kom je op deze straat ook de ‘purple murals’ tegen en veel muurschilderingen van katten. Dit is onderdeel van het project 101 Lost Kittens dat aandacht vroeg voor het lot van straatdieren. Kijk ook in de straten eromheen zoals: Cannon Street (Boy on a Chair), Lebuh Ah Quee (Boy on Motorcycle), Lebuh Pantai (Genius Parking), Lorong Lumut (Indian Woman), Gat Lebuh Chulia (Brother & Sister on Swing) en Lorong Song Hong (allerlei werken).

street art georgetown
street art georgetown

2. Art Lane

Een speciale vermelding voor dit leuke overdekte street art straatje op Lebuh Pantai (Beach Street). Geopend in 2018 door het nabijgelegen café China House. Zij houden toezicht op de werken, dus het is niet zo dat iedereen zomaar iets kan gaan schilderen. Let op de openingstijden, want de poort sluit na 19.00 uur voor de avond en nacht. Leuk om dus juist overdag doorheen te lopen, ook om de hitte even te ontsnappen.  

street art georgetown

3. Lebuh Chulia

Door naar – het op zichzelf al leuke – Little India. De centrale ader hier is Lebuh Chulia (Chulia Street) met daarop en omheen mooie murals. Je komt hier weer twee van Zacharevic tegen: Girl on a Turtle en Kung Fu Girl. Zonder objecten dit keer, maar daardoor niet minder mooi. Persoonlijk vond ik de Indian Boatman mural op Lorong Stewart erg tof. Ook Love Lane (Lorong Love) is de moeite waard met diverse kleinere werken. Het straatje kreeg zijn naam omdat hier vroeger naar verluidt de minnaressen van rijke zakenlui woonden.  

street art georgetown

4. Jalan Penang

Vanuit Little India raad ik je aan om via Jalan Penang terug te lopen. Onderweg vind je een aantal mooie murals zoals de Trishaw Man en Chendol Boy. Beiden verwijzen ze naar typische Maleisische items. De trishaw is een oude vorm van een fietstaxi dat tegenwoordig vooral een toeristische activiteit is en chendol is een toetje met schaafijs, rode bonen, siroop en groene jellysliertjes. Klinkt niet zo smakelijk maar dat is het wel!

5. Hin Bus Depot

De vijfde plek op dit street art lijstje is gereserveerd voor Hin Bus Depot, zo’n 15 minuten lopen vanaf het centrum. Vroeger een opslagplaats voor bussen, tegenwoordig een artistieke zone met galerijen, cafés en een populaire zondagsmarkt. Plan je bezoek dus op een zondag (11.00 – 17.00 uur) want dan kun je direct een hapje meepakken. De muren zijn volop gevuld met mooie werken. Mijn favoriet is het meisje dat een achterwaarts bruggetje maakt.

street art georgetown
street art georgetown

Meer street art spots

Rondom Komtar busstation kom je nog meer murals tegen zoals Looking Up (op de zijkant van 1st Avenue Mall), container art bij de ingang van het bus station en kleinere werken bij Prangin Canal. Verder vind je net buiten het centrum in de buurt van Nagore Square ook een paar leuke murals.

Street art kaartje

Geen zin om zelf deze werken één voor één op een kaartje te zetten? Dat hoeft ook niet, want ik heb dit al voor je gedaan. Eerlijk is eerlijk, veel is ook makkelijk via Google Maps te vinden. Dus gebruik lekker wat jouw voorkeur heeft.

Wat vind jij van de street art in Georgetown? Zou jij deze stad willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.