Grote kans dat je nog nooit van Kluang gehoord hebt. Maak kennis met dit kleine stadje in west-Maleisië, op de route van Melaka naar Mersing. Je komt er langs als je van de westkust naar het oosten gaat, voor bijvoorbeeld Pulau Tioman. Of je reist van Maleisië naar Singapore toe. Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste toeristen er nooit zullen komen. De reis van Melaka naar Mersing duurt slechts 4 tot 5 uur, waardoor een tussenstop eigenlijk overbodig is. Toch kozen wij wel hiervoor, want we hadden volop tijd. Bovendien had ik gelezen dat het centrum van Kluang een facelift had gekregen dankzij street art. Dat wilde ik als street art liefhebber wel zien.

Kluang en street art: achtergrond

Street art is op zich niet vreemd in Maleisië. In iedere stad is iets te vinden. De gaafste street art bestemming in Maleisië is ongetwijfeld Georgetown op Penang eiland. Hier keek ik echt mijn ogen uit. Kluang heeft dit succes ook gezien en zag tegelijkertijd in de eigen stad buurten verslonzen. Om deze wijken een impuls te geven kwam het stadsbestuur met het plan om een street art evenement te organiseren. In 2016 was het zover: Kluang Kreatif1020 festival. De cijfers verwezen naar 1910, het stichtingsjaar van de stad, en de ambities die de stad wilde bereiken tot aan 2020. In totaal werden 24 muurschilderingen gemaakt. Sommige stonden er tijdens mijn bezoek (in 2020) nog vrij goed bij, andere waren al vervaagd.

De street art steegjes in Kluang vind je vlakbij het centrale plein Taman Merdeka.  Aan dit plein ligt Jalan Dato Teoh Siew Khor. Aan beide kanten van deze straat zie je grote en kleine schilderingen. Vanuit daar kun je naar de stegen Laman Pesona en Laman Kreatif. Voor lunch of koffie raad ik vintagecafé Kaki Lima aan met een terras op straat.

Wat is er nog meer te doen in Kluang?

Het antwoord: niet heel veel. Street art is het hoogtepunt. Voor de rest kun je gaan ontbijten bij Kluang Rail Coffee (5 minuten lopen van Taman Merdeka). Dit is de oudste kopitiam van Maleisië, geopend in 1938 op Kluang treinstation. Het staat bekend om haar Hainanese koffie en traditionele ontbijtopties zoals kaya-jam toast en roti bakar met een zachtgekookt ei. Om verwarring te voorkomen: Kluang Rail Coffee heeft drie vestigingen in Kluang. Die op het treinstation is het origineel.

Voor wat betreft het centrum van Kluang, die is niet heel spannend. Er staan wat kleurrijke jaren 50 pandjes, maar het is vrij klein. Je hebt aan één dag ruim voldoende om een goede impressie te krijgen. Buiten Kluang zou je nog de berg Gunung Lambak kunnen beklimmen (hoogte van 510 meter, 3 – 4 uur hike). Regel een taxi in de stad om bij het beginpunt te komen. 

Waar te slapen in Kluang?

Het hotelaanbod is beperkt. In het centrum heb je eigenlijk twee realistische keuzes: The Imperial Hotel en Hotel Anika. Wij sliepen in The Imperial Hotel en dat was prima. De ligging in het centrum is handig en er is een ochtendmarkt vlakbij voor ontbijt.

Samenvattend: Kluang is vrij klein maar biedt een aantal leuke dingen om te doen. ’s Ochtends kun je gaan ontbijten bij het oudste koffietentje van Maleisië, daarna street art zien in het centrum en ’s middag kun je gaan hiken op de Gunung Lambak. Ben je in dit artikel beland omdat je nu in Kluang bent? Dan hoop ik dat dit je geholpen hebt.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.